Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

ΟΕΒ: Η καινοτομία επιβραβεύεται για 15η χρονιά

Η ΟΕΒ από το 2006 διοργανώνει τα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας, τον θεσμό που αναδεικνύει τις πρωτοβουλίες που ξεχώρισαν στο επιχειρείν, συμβάλλοντας στη βελτίωση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Για τον φετινό, 15ο διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουνίου. Τα βραβεία απευθύνονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις αλλά και σε υπηρεσίες ή οργανισμούς του δημόσιου τομέα. Κάθε χρόνο απονέμονται βραβεία στον Πρωτογενή Τομέα,  Μεταποιητικό Τομέα, Τομέα των Υπηρεσιών και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, ενώ από πέρσι, προστέθηκε για πρώτη φορά η κατηγορία της Κοινωνικής Καινοτομίας.

Για τον διαγωνισμό, μίλησε στην κάμερα του InBusinessNews, ο Αντώνης Φραγκούδης, διευθυντής τμήματος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Οικονομίας της ΟΕΒ.
 


Πώς τα βραβεία καινοτομίας της ΟΕΒ συμβάλλουν στην ενίσχυση της κυπριακής επιχειρηματικότητας;
O θεσμός των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας στοχεύει στην ανάδειξη της σημασίας που έχει η χρήση της έρευνας και υιοθέτηση της καινοτομίας στο κυπριακό επιχειρείν ως ο ακρογωνιαίος λίθος βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Για να ενισχυθούν η έρευνα και η καινοτομία στην επιχειρηματικότητα είναι σημαντικό πρώτα να καλλιεργηθεί η κουλτούρα-καινοτομίας εντός της ίδιας της επιχείρησης και αυτό ακριβώς κάνει ο διαγωνισμός. Γενικά, η όλη φιλοσοφία του θεσμού συμβάλλει στο να γίνεται ευρύτερη ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων για την καινοτομία, την έννοια και τα οφέλη της. Ενθαρρύνονται οι εργαζόμενοι να εισηγούνται και να εργάζονται για την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και προϊόντων. Στα 14 χρόνια διεξαγωγής του Διαγωνισμού, έχουμε παρατηρήσει ότι ο θεσμός έχει αγκαλιαστεί θερμά από την κοινωνία και αυτό φαίνεται τόσο από τα τηλεφωνήματα που παίρνουμε όσο και από τις συμμετοχές στο διαγωνισμό. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και να είσαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε την πορεία που έχουμε χαράξει προς όφελος όλων.

Σε ποιους απευθύνεται ο διαγωνισμός και ποια η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων;
Ο διαγωνισμός απευθύνεται τόσο σε ιδιωτικές επιχειρήσεις όσο και υπηρεσίες ή οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Κάθε χρόνο απονέμονται βραβεία στον Πρωτογενή Τομέα,  Μεταποιητικό Τομέα, Τομέα των Υπηρεσιών και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Από πέρυσι προστέθηκε για πρώτη φορά και μια πέμπτη κατηγορία, αυτή του Βραβείου Κοινωνικής Καινοτομίας. Το βραβείο αυτό επιβραβεύει καινοτομίες που εστιάζουν περισσότερο στο κοινωνικό έργο συμβάλλοντας στη βελτίωση της κοινωνίας ή του περιβάλλοντος, χωρίς να είναι απαραίτητο το οικονομικό το όφελος. Για τον φετινό 15ο διαγωνισμό, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν και να μας υποβάλουν γραπτώς τη σχετική αίτηση μέχρι και την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021. Οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε 10 ερωτήσεις περιγράφοντας την καινοτομία τους και τα οφέλη που επέφερε η αξιοποίηση της τόσο στον ίδιο τον οργανισμό όσο και στο ευρύτερο περιβάλλον. Οι αιτήσεις είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού στη διεύθυνση www.innovationaward.oeb.org.cy τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα και μπορούν να σταλούν είτε ταχυδρομικώς ή δια χειρός στα γραφεία της ΟΕΒ στη Λευκωσία.

Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι νικητές;
Η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων περιλαμβάνει τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά κριτήρια. Οι υποψήφιοι καλούνται να αποδείξουν ότι η υιοθέτηση μιας καινοτόμου πρακτικής είχε σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση ενός ή περισσότερων τομέων μέσα στον οργανισμό ή την επιχείρηση. Η βελτίωση αυτή μπορεί να αφορά οικονομικά δεδομένα, αύξηση στις πωλήσεις, εξοικονόμηση πόρων ή χρόνου, βελτίωση εργασιακού ή και φυσικού περιβάλλοντος κ.α. Στους υποψήφιους δίνεται η ευχέρεια να προσκομίσουν όποια στοιχεία επιθυμούν για να αποδείξουν την επιτυχημένη εφαρμογή της καινοτομίας τους, ενώ στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης υπάρχει και η δυνατότητα παρουσίασης των καινοτομιών ενώπιον της Επιτροπής Αξιολόγησης του Βραβείου, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις πραγματοποιήθηκαν και επί τόπου επισκέψεις όπου η Επιτροπή είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει από κοντά την εφαρμογή και τα οφέλη της ίδιας της καινοτομίας. Σαν καταληκτικό σχόλιο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κύριο Κυριάκο Κόκκινο κάτω από την αιγίδα του οποίου τέθηκε ο θεσμός καθώς και το Ίδρυμα ‘Ερευνας και Καινοτομίας για την πολύχρονη τους στήριξη.

 

Δειτε Επισης

Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά