Προσελκύοντας ξένες επενδύσεις την επόμενη δεκαετία

InBusinessNews  15/04/2021 10:06
Προσελκύοντας ξένες επενδύσεις την επόμενη δεκαετία

Προσελκύοντας ξένες επενδύσεις την επόμενη δεκαετία

InBusinessNews  15/04/2021 10:06

Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζει την οικονομική πορεία μιας Οικονομίας. Από τον 19ο αιώνα έως σήμερα, την εποχή της παγκοσμιοποίησης, η προσέλκυση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) κατέχει εξέχουσα θέση στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής των χωρών.

Τα κίνητρα που παρέχει η χώρα αποδέκτης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο τόσο ως προς την υλοποίηση όσο και ως προς τα αποτελέσματα που θα επιφέρουν οι ΑΞΕ στη χώρα. Η διάχυση της τεχνολογίας, η βελτίωση του επιπέδου παραγωγικότητας, η τεχνογνωσία αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά των ΑΞΕ που συνδέονται με την οικονομική ανάπτυξη των χωρών με τρόπο θετικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχει αντίλογος.

Η προσπάθεια βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος μέσω της εκπόνησης προγραμμάτων που στοχεύουν στην παροχή φορολογικών κινήτρων και στη μείωση των επιπέδων διαφθοράς και γραφειοκρατίας εν μέρει απέδωσε καρπούς στην Κύπρο.

Την ίδια ώρα, ο Invest Cyprus και το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της οικονομικής του διπλωματίας που ξεδιπλώνει τα τελευταία χρόνια, έχουν θέσει ως βασικό τους στόχο, το Headquartering: Την προσέλκυση δηλαδή διεθνών εταιρειών για να δημιουργήσουν βάση στην Κύπρο, να έχουν γραφεία, να φέρουν και να εργαζόμενους από το εξωτερικό και να εργοδοτήσουν Κύπριους.

Το shipping cluster της Λεμεσού είναι ένα πολύ επιτυχημένο παράδειγμα headquartering, όπου μέσα από στοχευμένα κίνητρα η Κύπρος έχει καταφέρει να προσελκύσει κολοσσούς της διεθνούς ναυτιλίας, και έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα μεγάλα ναυτιλιακά κέντρα του κόσμου.

Τα πλεονεκτήματα του headquartering για μια οικονομία είναι προφανή. Νέες θέσεις εργασίας, συνήθως με υψηλές αμοιβές, ξένοι εργαζόμενοι λευκού κολάρου μένουν στην χώρα μας, στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία, ψωνίζουν από τις υπεραγορές κλπ. Οι εταιρείες αυτές θα χρησιμοποιούν νομικές, λογιστικές, φορολογικές, συμβουλευτικές υπηρεσίες προς όφελος του κλάδου των επαγγελματικών υπηρεσιών. Η προστιθέμενη αξία στην οικονομία είναι μεγάλη, αλλά κυρίως βιώσιμη και αειφόρος.

Που θα πρέπει να επικεντρωθούμε

Στο πλαίσιο του 11ου Nicosia Economic Congress το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Invest Cyprus και εκπρόσωποι του τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών θα παρουσιάσουν τις προοπτικές που υπάρχουν στην Κύπρο για προσέλκυση ΑΞΕ την επόμενη δεκαετία, και θα αναφερθούν στους τομείς οικονομικής δραστηριότητας που η Κύπρος θα πρέπει να εστιάσει για την προσέλκυση ΑΞΕ και headquartering, ενώ θα γίνει ανάλυση για τις στρατηγικές που απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Στη συζήτηση την οποίαν θα συντονίζει ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus Γιώργος Καμπανέλλας, συμμετέχουν οι:

- Δρ. Ανδρέας Ασσιώτης, Διευθυντής Οικονομικών Μελετών της Ελληνικής Τράπεζας

- Γιώργος Μούντης, Co-Managing Partner, Chrysostomides Advocates and Legal Consultants

- Χρίστος Βασιλείου, Διευθύνων Σύμβουλος της KPMG Κύπρου

Το 11th Nicosia Economic Congress που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τρίτη 20 Απριλίου 2021, παρουσιάζουν ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και το περιοδικό GOLD.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα. Για το πρόγραμμα του συνεδρίου, κάντε κλικ εδώ.

Στο «11th Nicosia Economic Congress» θα συμμετέχουν επιχειρηματίες, CEOs, διευθύνοντες σύμβουλοι, διευθυντές και μέλη διοικητικών συμβουλίων των μεγαλύτερων κυπριακών εταιρειών απ’ όλους τους κλάδους, καθώς και ξένων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Κύπρο. Απευθύνεται επίσης σε οικονομολόγους, ακαδημαϊκούς και εκπρόσωπους του δημόσιου τομέα.

Η συμμετοχή στο Nicosia Economic Congress είναι κατόπιν πρόσκλησης. Ωστόσο, διατίθεται περιορισμένος αριθμός θέσεων επί πληρωμή για μη προσκεκλημένους, με προϋπόθεση έγκρισης του σχετικού αιτήματος εγγραφής το οποίο μπορείτε να συμπληρώσετε εδώ.

Πληροφορίες Συνεδρίου

Οργανωτές: ΣΕΛΚ και περιοδικό GOLD

Κύριος Χορηγός: Ελληνική Τράπεζα

Χορηγοί: Harris Kyriakides, KPMG Κύπρου, SAP

Ακαδημαϊκός Συνεργάτης: CIM

Υποστηρικτής: Invest Cyprus

Χορηγοί Επικοινωνίας: Alpha Κύπρου, Περιοδικό IN Βusiness και πόρταλ REPORTER

Συντονιστής: IMH

Για περισσότερες πληροφορίες: ΙΜΗ, Τηλέφωνο: 22505555,

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας