Α. Μαλάης: Η πανδημία δοκιμάζει τους λογιστές ως στρατηγικούς συνεργάτες

H πανδημία δοκιμάζει το λογιστικό επάγγελμα, καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου, ως στρατηγικοί συνεργάτες, καλούνται να ανακαλύψουν νέες δεξιότητες για τη ψηφιακή και γρήγορα εξελισσόμενη εποχή στην οποία ζούμε, αναφέρει σε συνέντευξή του στο InBusinessNews o πρόεδρος του Cyprus Chartered Accountant Student Society, Αντρέας Μαλάης.

Οι λογιστές, όπως σημειώνει, πρέπει να επιλύσουν προβλήματα, ώστε να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να ξεπεράσουν την κρίση που δημιούργησε η πανδημία.

Όσον αφορά τις προοπτικές του λογιστικού επαγγέλματος, ο ίδιος τις χαρακτηρίζει ως πέρα για πέρα θετικές, καθώς η ζήτηση για τους επαγγελματίες του κλάδου είναι διαχρονική στην Κύπρο.

Πότε ιδρύθηκε το Cyprus Chartered Accountants Student Society (CCASS) και πού υπάγεται;  

Το CCASS είναι το Κυπριακό Φοιτητικό Σωματείο των Ορκωτών Λογιστών και υποστηρίζεται ενεργά από το Ινστιτούτο Ορκωτών Λογιστών Αγγλίας και Ουαλίας στο Λονδίνο (ICAEW). Υπάγεται κάτω από τα γεωγραφικά όρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι εν ενεργεία από το 1997. 

Ποιοι είναι οι διαχρονικοί στόχοι του CCASS;

  • Η υποστήριξη στα μέλη και φοιτητές του ACA στην Κύπρο, για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη μάθηση, την κατάρτιση και την επαγγελματική τους ανάπτυξη, όπως και για οποιαδήποτε άλλα θέματα που τους επηρεάζουν ως μέλη και φοιτητές του ICAEW.
  • Η διοργάνωση επαγγελματικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και αθλητικών εκδηλώσεων για μέλη και μαθητές εντός της Κύπρου (π.χ. meet & drink events, bowling tournament, futsal tournament, panel discussions, virtual workout sessions κ.α.).
  • Η εκπροσώπηση των μελών και φοιτητών στην περιοχή και να ενεργεί ως κανάλι επικοινωνίας (συμπεριλαμβανομένων ενημερωτικών δελτίων, διαδικτυακών κοινοτήτων και άλλων μεθόδων ανάλογα με την περιοχή) μεταξύ αυτών και του Φοιτητικού Συμβουλίου του ICAEW. 
  • Να προωθεί, εντός της Κύπρου, τα προσόντα και τις δραστηριότητες που παρέχει το ICAEW όπως και το επάγγελμα του λογιστή γενικότερα. 

Με ποιους τρόπους υποστηρίζετε τους νέους λογιστές;

  • Γνωριμία και δικτύωση των νέων μελών που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της καριέρας τους, τόσο μεταξύ τους όσο και με επαγγελματίες του κλάδου
  • Ενίσχυση των γνώσεων και των προσωπικών δεξιοτήτων των μελών
  • Ενίσχυση και κινητοποίηση των μελών προς υλοποίηση καινούριων/γνήσιων ιδεών στον τομέα και σύναψη αμοιβαία επωφελών συνεργασιών όταν ξεκινήσουν την καριέρα τους ως ορκωτοί λογιστές 
  • Επίσης, με την διοργάνωση διαφόρων σεμιναρίων, οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο και ενώ επιμορφώνονται σε σχετικά θέματα, έχουν και την ευκαιρία να κάνουν σημαντικές και ουσιαστικές γνωριμίες.

Με ποιους τρόπους χρηματοδοτήστε;

Η χρηματοδότηση του σωματείου μας έρχεται μέσω διαφόρων οργανισμών (κυριότερα από το ICAEW) και εταιρειών που θέλουν κατ’ επέκταση να συνδράμουν και αυτοί στη επαγγελματική κατάρτιση τον νεαρών ορκωτών λογιστών στη Κύπρο. Τη διαχρονική τους στήριξη στο σωματείο μας, δείχνουν περισσότερο λογιστικές εταιρίες όπως η Deloitte, η PWC, η Crowe καθώς επίσης και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί όπως ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου (Ο.ΝΕ.Κ) και ο Φιλανθρωπικός Σύλλογος Ορκωτών Λογιστών (CABA).

Διαβάστε ακόμα: 

Ν. Πηλείδου: €30 εκατ. για ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων

Dream Tower: Οικιστική ανάπτυξη στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού

 

Οι επιπτώσεις της πανδημίας 

Πώς επηρεάζεται το λογιστικό επάγγελμα από την πανδημία και τις επιπτώσεις της; 

Σε χρηματοοικονομικό επίπεδο δεν πιστεύω η πανδημία να επηρέασε δραματικά το λογιστικό επάγγελμα. Αυτό, κυρίως λόγο του ότι η πελατεία του λογιστικού επαγγέλματος συνεχίζει να χρειάζεται οικονομικούς ελέγχους, όπως και άλλες υπηρεσίες (χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, φορολογικές υπηρεσίες κ.α.). Υπήρχαν και υπάρχουν στιγμές που οι πελάτες είναι κλειστοί λόγω των περιοριστικών μέτρων και στις πλείστες των περιπτώσεων δεν ανταποκρίνονται στην επικοινωνία που προσπαθούμε να έχουμε μαζί τους, ως αποτέλεσμα οι έλεγχοι και άλλες μελέτες αναβάλλονται σε μετέπειτα στάδιο. Αυτό το φαινόμενο όμως δεν είναι και τόσο συχνό, λόγω του ότι καταφέραμε σαν επάγγελμα, μέσα σε μια νύχτα, να μπορούμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας από τη καρέκλα του σπιτιού μας, φροντίζοντας να είμαστε πάντα στο πλάι των πελατών μας όποτε αυτοί μας χρειαστούν. Το working from home θα έπρεπε να καθιερωθεί εδώ και πολύ καιρό στην Κύπρο και μία από τις θετικές επιπτώσεις της πανδημίας ήταν ότι η διαδικασία αυτή επισπεύσθηκε.

Ποιος είναι ο ρόλος του λογιστικού επαγγέλματος τη δεδομένη στιγμή; 

Οι επαγγελματίες λογιστές είναι και θα συνεχίσουν να είναι στρατηγικοί συνεργάτες σε οποιοδήποτε περιβάλλον, είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο δημόσιο τομέα. Μέσω της πανδημίας, δοκιμάστηκε η ικανότητά μας ως στρατηγικοί συνεργάτες, να ανακαλύψουμε νέες δεξιότητες για το ψηφιακό και γρήγορα εξελισσόμενο κόσμο στον οποίο ζούμε. Το πώς ενεργούμε τη δεδομένη στιγμή, θα καθορίσει το μέλλον του επαγγέλματος, με τις ευκαιρίες για θετική αλλαγή να είναι έντονες. Αυτή τη στιγμή κοινωνίες και οικονομίες ανά το παγκόσμιο, προσπαθούν με κάθε τρόπο να βγουν πιο δυνατές μέσα από ένα έτος κρίσης. Οι επαγγελματίες λογιστές ως στρατηγικοί συνεργάτες και επιλυτές προβλημάτων θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις να ξεπεράσουν την κρίση. Εμείς, ως επαγγελματίες, πρέπει να επιταχύνουμε καινούργιους και καινοτόμους τρόπους εργασίας, να αγκαλιάσουμε την τεχνολογία, να ευθυγραμμίσουμε την εργασία μας με νέες και εξελισσόμενες κοινωνικές απαιτήσεις και, πάνω από όλα, να βεβαιωθούμε ότι επενδύουμε στη σωστή ισορροπία των δεξιοτήτων που θα ενισχύσουν το επάγγελμα ούτως ώστε να μπορούν να αντικρούσουν οτιδήποτε μπορεί να μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Οι προοπτικές του επαγγέλματος 

Ποιες είναι οι προοπτικές για το λογιστικό επάγγελμα στην Κύπρο;

Οι προοπτικές για το λογιστικό επάγγελμα, τόσο τα τελευταία χρόνια όσο και σήμερα, χαρακτηρίζονται ως πέρα για πέρα θετικές. Το επάγγελμα του λογιστή ήταν ανέκαθεν ένα επάγγελμα με περίσσεια ζήτηση στην αγορά εργασίας της Κύπρου, με αρκετές θέσεις εργασίας και προοπτικές σταδιοδρομίας. Αρκετοί έχουν την αίσθηση ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός λογιστών στην αγορά εργασίας, η αλήθεια όμως είναι ότι το επάγγελμά μας έχει μία διαχρονική ζήτηση, ακόμα και σε περιόδους ύφεσης, όπως η κρίση του 2013 ή η δύσκολη περίοδος της πανδημίας που περνάμε σήμερα. Οι συνάδελφοί μας έχουν την ευκαιρία να εργαστούν όχι μόνο σε ιδιωτικές εταιρείες αλλά και σε δημόσιους ή τραπεζικούς οργανισμούς, καθώς και σε επιχειρήσεις του δημοσίου ή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μπορεί κάποιος να εργαστεί και ως ελεύθερος επαγγελματίας, ιδρύοντας την δική του εταιρεία, αναλαμβάνοντας τα λογιστικά ιδιωτών ή άλλων μικρών επιχειρήσεων. Επίσης, ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής σε συνδυασμό με τις κρατικές συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και άλλων κρατών συμβάλουν σημαντικά στην ζήτηση του λογιστικού επαγγέλματος. Συνοψίζοντας, αντιλαμβάνεστε ότι μόνο ευοίωνο θα μπορούσα να χαρακτηρίσω το μέλλον του λογιστικού επαγγέλματος στη χώρα μας, με τα σημερινά δεδομένα. 

Δειτε Επισης

Διάλεξη για τον εργασιακό εκφοβισμό από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος
Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Παρουσία Σκουρίδη η συμμετοχή Πανεπιστημίου Νεάπολις στον 47ο Διεθνή Διαγωνισμό ICPC
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»