Ι. Φιάκκου: Machine learning και blockchain στις στοιχηματικές δραστηριότητες

Την εισαγωγή καινοτόμων εργαλείων περιλαμβάνει η ψηφιακή πολιτική που χάραξε η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων για την επόμενη τριετία, τα οποία θα συμβάλουν στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην απλοποίηση των διαδικασιών, ενώ θα επιτρέψουν στον οργανισμό να ασκεί τον εποπτικό του ρόλο ακόμα πιο αποτελεσματικά.

Σε συνέντευξή της στο InBusinessNews, η πρόεδρος της Αρχής, Ιωάννα Φιάκκου, ανέδειξε ότι η χρήση τεχνολογίας machine learning, το σύστημα παρακολούθησης της στοιχηματικής δραστηριότητας και της συλλογής δεδομένων, θα αναβαθμίσουν την αποτελεσματικότητα της εποπτείας. Παράλληλα, η Αρχή  θα έχει τη δυνατότητα να ενεργεί και να λαμβάνει αποφάσεις στη βάση πραγματικών δεδομένων και απόλυτης διαφάνειας. Πρόσθεσε, ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για χρήση κρυπτονομισμάτων ως μέσο συναλλαγής της στοιχηματικής δραστηριότητας, καθώς και για τη χρήση της τεχνολογίας blockchain σε διάφορες λειτουργίες της Αρχής, όπως η έκδοση αδειών της Αρχής σε blockchain, κάτι που θα ενισχύσει τη διαφάνεια.

Η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων παρουσίασε πρόσφατα την ψηφιακή πολιτική της για την επόμενη τριετία. Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για τη μετάβαση της Αρχής στην ψηφιακή εποχή. Ποιοι είναι οι στόχοι σας μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό;
Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού του οργανισμού. Η προσπάθειά μας εστιάζει στο να είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του οργανισμού επωφελής για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Είναι έντονη πεποίθησή μας ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός διανοίγει νέες προοπτικές για την Αρχή και τα εμπλεκόμενα μέρη, δημιουργώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου. Παράλληλα, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε πως η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών δύναται να συμβάλει στην επίτευξη της πράσινης μετάβασης και στην ευρύτερη προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων είναι η συνεργασία με όλους τους φορείς και η υιοθέτηση των τεχνολογικών εξελίξεων.

Η επένδυση στον ψηφιακό αλφαβητισμό και τις δεξιότητες τόσο του προσωπικού, όσο και των εμπλεκόμενων μερών είναι μείζονος σημασίας για την αξιοποίηση της δυναμικής και των απεριόριστων δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, τι αξία θα έχει εάν η Αρχή δίδει τη δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων, εάν οι αιτητές δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις για να το πράξουν, ή πώς θα απλοποιήσουμε τις διαδικασίες εάν δεν επενδύσουμε ως κράτος στην οριζόντια συνδεσιμότητα των υπηρεσιών και στην απλοποίηση διαχείρισης των πληροφοριών του πολίτη; Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ζητήματα απασχόλησαν εις βάθος το διαδικτυακό συνέδριο E-governance: transforming for the new digital era, που συνδιοργάνωσαν πρόσφατα η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων και ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου. Είναι έντονη πεποίθησή μας ότι λειτουργούσε υποβοηθητικά η δημιουργία πλατφόρμας, κάτω από την επίβλεψη του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα για σκοπούς ανταλλαγής τεχνογνωσίας και ευθυγράμμισης με τη στρατηγική της κυβέρνησης.

Με ποιους τρόπους φιλοδοξείτε να πετύχετε τον στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Αρχής;
Βρισκόμαστε σήμερα στο στάδιο της ολοκλήρωσης του μηχανογραφημένου συστήματος του οργανισμού. Η εφαρμογή του θα σηματοδοτήσει την απλοποίηση των διαδικασιών, ενισχύοντας τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση της γραφειοκρατίας. Για παράδειγμα, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, οι εποπτευόμενοι θα έχουν άμεση πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες τους, θα μπορούν να παρακολουθούν τις υποχρεώσεις τους, ενώ θα έχουν πλήρη εικόνα για το στάδιο εξέλιξης των θεμάτων τους. Το ίδιο θα ισχύει για τους παίκτες, αφού θα έχουν την ευχέρεια άμεσης παρακολούθησης σε σχέση με την εξέταση των παραπόνων τους.

Επιπρόσθετα, το σύστημα παρακολούθησης της στοιχηματικής δραστηριότητας και της συλλογής δεδομένων, μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας machine learning, θα μεταφέρει την αποτελεσματικότητα της εποπτείας και συμμόρφωσης σε άλλο επίπεδο και θα δώσει τη δυνατότητα στην Αρχή να ενεργεί και να λαμβάνει αποφάσεις στη βάση πραγματικών δεδομένων. Αξίζει να σημειωθεί, ότι έχει ολοκληρωθεί και η μελέτη για τη χρήση κρυπτονομισμάτων ως μέσου συναλλαγής στη στοιχηματική δραστηριότητα, καθώς επίσης η χρήση της τεχνολογίας blockchain σε διάφορες λειτουργίες της Αρχής, όπως για παράδειγμα η έκδοση αδειών της Αρχής σε blockchain. Με τη συγκεκριμένη τεχνολογία μπορεί να επιτευχθεί η ενίσχυση της διαφάνειας των διαδικασιών, θωρακίζοντας την αξιοπιστία του οργανισμού. 

Με δεδομένες τις τεχνολογικές αλλαγές και τη μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και την αύξηση των προκλήσεων και κινδύνων στον κυβερνοχώρο, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας, διασφαλίζοντας την ανθεκτικότητα, την αποτρεπτικότητα και την άμυνα. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση του στρατηγικού σχεδίου δράσης κυβερνοασφάλειας.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»