Στον Νεοπτόλεμο Μιχαηλίδη το βραβείο Life Time Achievement Αρχιτέκτονας

Στον αείμνηστο Νεοπτόλεμο Μιχαηλίδη απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο Life Time Achievement Αρχιτέκτονας.

Γεννημένος το 1920 στη Λευκωσία και με σπουδές στο Μιλάνο, όπου μαθήτευσε κοντά σε μεγάλους αρχιτέκτονες της εποχής, ο Νεοπτόλεμος Μιχαηλίδης υπήρξε κορυφαία μορφή στον χώρο της αρχιτεκτονικής στην Κύπρο.

Βαθύς μελετητής της κυπριακής αρχιτεκτονικής, γοητευόταν από την ειλικρίνεια της ανώνυμης αρχιτεκτονικής και της παραδοσιακής κατασκευής, που αποτελούσε συνάρτηση του τόπου και των υλικών. Από τις πρώτες του κατοικίες, ο Νεοπτόλεμος Μιχαηλίδης πάντρεψε την παράδοση με τις αρχές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Πέτρα, ξύλο, νερό, φως, άνεση και λιτότητα ήταν τα υλικά και τα στοιχεία της αρχιτεκτονικής του, χωρίς να απαρνείται και τα σύγχρονα οικοδομικά υλικά, όπως το μπετόν, το γυαλί και το σίδερο.

Το έργο του Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη αναφέρεται αναμφίβολα στις ιδέες του μοντερνισμού, στοχεύοντας πάντα στην άμεση σύνδεσή του με τις τοπικές πολιτιστικές συνθήκες και την ιδιομορφία του τόπου και του κλίματος.

Επιχειρεί τον καθορισμό των αρχών για τη δημιουργία μιας αμιγώς σύγχρονης κυπριακής αρχιτεκτονικής, μιας αρχιτεκτονικής που έχει ως πηγή έμπνευσης τον τόπο και απευθύνεται σε αυτόν. Μέσα από το υλοποιημένο έργο του, επιτυγχάνεται η αρμονική συνύπαρξη ενός περιβαλλοντικά ευαίσθητου και κλιματικά ορθολογικού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα τα έργα του να διακρίνονται για την αρχιτεκτονική πληρότητα και συνοχή τους.

Ο Νεοπτόλεμος Μιχαηλίδης απεβίωσε το 1992 σε ηλικία 72 ετών. Ο κύκλος της ζωής του έμελλε να κλείσει εν ώρα καθήκοντος, αφού έχασε τη ζωή του μετά από πτώση του στο πλαίσιο επίβλεψης ανεγειρόμενης οικοδομής.

Ο κύκλος της προσφοράς και της παρακαταθήκης που άφησε στην κυπριακή αρχιτεκτονική ωστόσο, παραμένει και προφανώς θα παραμείνει για πάντα ανοικτός.

 

 

 

Δειτε Επισης

ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands