Στο Γιώργος Χατζηχρίστου Αρχιτέκτονες το βραβείο Έργο πρωτοποριακής καινοτομίας

Στο αρχιτεκτονικό γραφείο Γιώργος Χατζηχρίστου Αρχιτέκτονες απονεμήθηκε το βραβείο «Έργο πρωτοποριακής καινοτομίας» στην κατηγορία Αρχιτεκτονική Εσωτερικού Χώρου για τον σχεδιασμό του έργου Σμάλτο Οδοντιατρική Κλινική.

Το έργο βρίσκεται μεταξύ του κύριου εμπορικού άξονα Στροβόλου και του γραμμικού πάρκου του ποταμού Πεδιαίου και στεγάζει τις ανάγκες της οδοντιατρικής κλινικής, προσδίδοντας μια υβριδική παρουσία στην πόλη.


Σε αντιδιαστολή της αποκοπής της σχέσης της πόλης με τον σημαντικότερο  πνεύμονα πρασίνου της, το κτίριο ανυψώνεται έξι μέτρα, επανασυνδέοντας την πόλη με τον Πεδιαίο.

Η κύρια είσοδος της οδοντιατρικής κλινικής βρίσκεται κεντροβαρικά του κτιρίου στο δεύτερο όροφο, με τον χώρο εισόδου να χορογραφεί τις κινήσεις και τις σχέσεις του επισκέπτη στα γειτονικά επίπεδα. Η κιναισθητική εμπειρία του, τον φέρνει σε άμεση επαφή με την πόλη και τη φύση, ενώ το τελευταίο επίπεδο, υβριδικά ελεύθερο σε χρήση, απολαμβάνει πανοραμική όψη της πόλης και των οροσειρών της Κύπρου.

Η κατακόρυφη διακίνηση εμποτίζεται με τη θεματική του πάρκου: Εναλλαγή σκαλιών με πλατφόρμες και ράμπα, που ενεργοποιούν άτυπες συναντήσεις και επαφές με το κτιστό και φυσικό περιβάλλον, συνδέουν το ισόγειο με το επίπεδο του ποταμού και εισχωρούν στην κοιλιά του κτιρίου.

Εσωτερικές και εξωτερικές σκάλες υφαίνουν τους χώρους, πρωταγωνιστώντας ταυτόχρονα στην όψη προς την πόλη. Η ρευστή εναλλαγή χώρων, υψών, φύσης και κτιστού, κινήσεων και στάσεων, εμπλουτίζουν ευχάριστα και δημιουργικά την εμπειρία του επισκέπτη.

Η σκηνογραφία των χώρων ολοκληρώνεται από τον χρήστη με τη συνεχή διαφοροποίηση του κινητού κελύφους του κτιρίου. Η εναλλαγή στις όψεις με τη συμβολή των χρηστών κορυφώνεται ιδιαίτερα το βράδυ, οπόταν και το φωτισμένο κτίριο αποτελεί αστικό φανό για το πάρκο.

 

 

 

Δειτε Επισης

Έρευνα CyEmployers: Διασύνδεση των δεξιοτήτων που αποκτούνται από την ανώτερη εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Ανοίγει τις πύλες της η γκαλερί που έρχεται να κάνει την ανατροπή
Η επίδραση της ΤΝ στις επαγγελματικές υπηρεσίες
Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»