Στο Ιrwin Kritioti Architecture το βραβείο Αρχιτεκτονικό «Έργο Κορυφής»

Στο αρχιτεκτονικό γραφείο Ιrwin Kritioti Architecture απονεμήθηκε το βραβείο «Αρχιτεκτονικό έργο κορυφής» στην κατηγορία Αρχιτεκτονική για τον σχεδιασμού του νέου κτιρίου επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού.

Το κτίριο είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στη βάση της επιδίωξης, μεταξύ άλλων, για δημιουργία ενός κτιρίου μορφολογικά απλού, που να διακρίνεται και να αποτελεί ορόσημο για την άφιξη των επιβατών μέσα στο κατά τ’ άλλα  θορυβώδες περιβάλλον των δραστηριοτήτων του λιμανιού.

Συνθέτει σε οργανική, γραμμική διάταξη, επτά ελλειπτικά κελύφη κατά μήκος του ανατολικού Μόλου, τα οποία αποτελούν ένα οπτικά διαμπερές σύνορο μεταξύ του χερσαίου και λιμενικού χώρου και τα οποία-εμπνευσμένα από τα σκαριά πλοίων- πλαισιώνουν σαν τεράστια φινιστρίνια τη θέα προς το λιμάνι.

Η συνεχής οπτική σύνδεση με τον εξωτερικό χώρο και η μετάβαση από το ένα κέλυφος στο άλλο μέσω των συνδετικών σκουρόχρωμων χώρων, σηματοδοτεί την μετάβαση στο επόμενο κέλυφος και προσφέρει συνεχή καθοδήγηση στον χρήστη.



ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΙΔΕΑ
Η αρχιτεκτονική ιδέα βασίστηκε στις ακόλουθες επιδιώξεις:
  • Τη δημιουργία ένος κτηρίου μορφολογικά απλού που να διακρίνεται και να αποτελεί ορόσημο για την άφιξη των επιβατών μέσα στο αλλοσπώς θορυβώδες περιβάλλον των δραστηριοτήτων του λιμανιού.
  • Την κρισιμότητα της τρισδιάστατης μορφολογία του κτιρίου, καθότι η οροφή αποτελεί την πέμπτη όψη δηλαδή την πρόσοψη από τα καταστρώματα των κρουαζιερόπλοιων.
  • Ένα κτίριο το οποίο παρόλο που αποτελεί σύνορο εισόδου και εξόδου από το νησί, και έχει ελεγχόμενη πρόσβαση μεταξύ του χερσαίου και λιμενικού χώρου δεν αποτελεί ‘τείχος’ αλλά προσφέρει οπτική διαμπερότητα στον επισκέπτη.
  • Να υπάρχει αναγνωσιμότητα της χωροθέτησης των λειτουργιών έτσι ώστε να προσφέρεται εύκολος προσανατολισμός στον χρήστη κατά την μετάβαση του στους διάφορους χώρους του κτιρίου.
     

Το αρχιτεκτονικό γραφείο ιδρύθηκε το 1994 από τον Dickon Irwin και τη Μαργαρίτα Κρητιώτη. Έχει διακριθεί με πρώτο βραβείο στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για: τα κτίρια του Νέου Δημαρχείου Λευκωσίας, του κτιρίου Κρατικού Αρχείου Κύπρου και της Νέας Αίθουσας Επιβατών στο λιμάνι Λεμεσού.

 

 

 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»