Αναγόρευση Πρύτανη ΤΕΠΑΚ σε Επίτιμο Καθηγητή του Nelson Mandela University

Σε Επίτιμο Καθηγητή (Honorary Professor) της Σχολής Πληροφορικής του Nelson Mandela University, της Νότιας Αφρικής, αναγορεύθηκε ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, γεγονός που αποτελεί μεγάλη τιμή για την Κύπρο ως επίσης διεθνή αναγνώριση και καταξίωση για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Το σκεπτικό της απόφασης επικεντρώνεται στη σημαντική ερευνητική και ακαδημαϊκή συμβολή του Καθηγητή Ζαφείρη στα πεδία της Κοινωνικής Πληροφορικής και του Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Διαδραστικών Συστημάτων για άτομα με αναπηρίες και τους ηλικιωμένους.

Το πανεπιστήμιο της Νότιας Αφρικής, που φέρει το όνομα του ιστορικού ηγέτη της χώρας και παγκόσμιου συμβόλου αγώνα για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, απονέμει τον τιμητικό τίτλο σε προσωπικότητες με διεθνές κύρος και διακρίσεις σε τομείς των επιστημών και των τεχνών, με ευρύτερο αντίκτυπο στην κοινωνία και την ανθρωπότητα.

Η τιμητική επιλογή του Πρύτανη Ζαφείρη, πέραν της εκτίμησης της προσωπικής του ακαδημαϊκής διαδρομής και κοινωνικής συνεισφοράς, έχει ευρύτερο θετικό αντίκτυπο για την Κύπρο. Καταδεικνύει τη διεθνή αναγνώριση που απολαμβάνει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και επιβεβαιώνει πως η Κύπρος, ως ερευνητικό πανεπιστημιακό κέντρο αξιολογείται ευνοϊκά από ξένα πανεπιστήμια σε παγκόσμια κλίμακα. Ειδικότερα, για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, η εξέλιξη αυτή δικαιώνει και την ιδιαίτερη έμφαση που το Πανεπιστήμιο αποδίδει στην προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΟΗΕ), στο πλαίσιο του Στρατηγικού του Προγραμματισμού Ανάπτυξης (2020-2024).        

Ο καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στην Αλληλεπίδραση Ανθρώπου-Υπολογιστή (Human-Computer interaction) από το Πανεπιστήμιο του Wayne (ΗΠΑ), μεταπτυχιακού Μηχανικής Συστημάτων και πτυχίου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από το Πανεπιστήμιο του Maryland, College Park, (ΗΠΑ). Διετέλεσε Αναπληρωτής Καθηγητής στο Κέντρο Σχεδίασης Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Υπολογιστών του Πανεπιστημίου City του Λονδίνου, όπου ίδρυσε και οργάνωσε το Εργαστήριο City Interaction Lab (που χρηματοδοτείται από την Vodafone). Προηγουμένως, διετέλεσε Ερευνητής στο Ινστιτούτο Γεροντολογίας του Πανεπιστημίου Wayne. 

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στους τομείς της Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή με έμφαση στο συμμετοχικό σχεδιασμό (inclusive design) και τις κοινωνικές πτυχές των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Εκπαίδευσης. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 20 χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα ενώ πέραν των 250 ακαδημαϊκών του άρθρων έχουν δημοσιευθεί σε εγνωσμένου κύρους επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. 

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτος διευθυντής της ερευνητικής μονάδας Κοινωνικής Πληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ιδρυτικό μέλος του Cyprus Interaction Lab στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Αριστείας CYENS. Καθοδήγησε με επιτυχία τη δημιουργία του πρώτου χώρου makerspace στην Κύπρο (Youth Makerspace Larnaca) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και δημιούργησε το πρώτο αγγλόφωνο διαπανεπιστημιακό μεταπτυχιακό πρόγραμμα MSc Interaction Design στην Κύπρο σε συνεργασία με το Tallin University (Εσθονία).

Το 2020 εξελέγη Πρύτανης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και είναι Αντιπρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων. 

 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett