Κλάδος: ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΙΝΤΩΝ

Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΔΜΤΕΕΚ), ΥΠΠΑΝ
του Κωνσταντίνου Γεωργίου, Επιθεωρητή ΜΤΕΕΚ

Η ειδικότητα «Σχεδιασμός Προϊόντων» της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΜΤΕΕ) αποτελεί μια σύγχρονη ειδικότητα συνυφασμένη με την καινοτομία, την τεχνολογία, τον σχεδιασμό (design), τις κατασκευές, την εφαρμογή, την αισθητική και τις τέχνες, καθώς και τις εκάστοτε τάσεις της αγοράς. Θεωρείται από τις πιο σύγχρονες, εξελισσόμενες τεχνολογικά ειδικότητες του 21ου αιώνα και με πολλές εφαρμογές σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας.

Η ειδικότητα «Σχεδιασμός Προϊόντων» απευθύνεται σε νέους/ες που αναζητούν την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να ενδυναμωθούν μέσω της έρευνας και της παραγωγής ιδεών εξελίσσοντας την προσωπική τους έκφραση, μέσα από την πολυδιάστατη προσέγγιση του σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού που διαθέτουν οι αίθουσες τεχνολογίας και τα εργαστήρια των Τεχνικών και Επαγγελματικών Σχολών Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΤΕΣΕΚ).

Αποφοιτώντας από την ειδικότητα «Σχεδιασμός Προϊόντων» της ΜΤΕΕ, ο/η νέος/α θα έχει αποκτήσει ειδικές επαγγελματικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες για καλύτερη αξιοποίηση των  ευκαιριών και αντιμετώπιση των προκλήσεων στην κοινωνία και την οικονομία. Επίσης, τα εργαστηριακά μαθήματα της ειδικότητας προσφέρουν στον/στην απόφοιτο/η τα εφόδια για να αναπτύξει την ικανότητα έρευνας και ενημέρωσης για τις νέες τάσεις στον τομέα του βιομηχανικού σχεδιασμού και του ντιζάιν γενικότερα, να σχεδιάζει έξυπνα, εύχρηστα και καινοτόμα βιομηχανικά προϊόντα, να εκτιμά και να αξιοποιεί τα υλικά σε σχέση με τον σχεδιασμό (design) και κατασκευή τους, να κατασκευάζει είτε μέρος, είτε το ίδιο το προϊόν σε κλίμακα μέσα από τα εργαστηριακά μαθήματα της ειδικότητας και να αξιοποιεί τις βασικές αρχές του Μάρκετινγκ για προώθηση του προϊόντος.

Η Κύπρος έχει ανάγκη από άρτια καταρτισμένους/ες Σχεδιαστές/Σχεδιάστριες Προϊόντων, οι οποίοι/ες θα διαθέτουν τις απαιτούμενες τεχνολογικές, τεχνικές και επιχειρηματικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενό τους, ώστε να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Οι απόφοιτοι/τες της ειδικότητας δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς/κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως στον σχεδιασμό (design), στη μεταποίηση, στις κατασκευές και το εμπόριο. Επιπλέον μπορούν να απασχοληθούν ως ελεύθεροι/ες επαγγελματίες σχεδιαστές/σχεδιάστριες, δημιουργώντας με επιτυχία τη δική τους επιχείρηση. Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι/ες της ειδικότητας «Σχεδιασμός Προϊόντων» μπορούν να απασχοληθούν:

  • σε τομείς σχεδίασης βιομηχανικών προϊόντων και συσκευασιών
  • ως επιβλέποντες/ουσες της παραγωγής βιομηχανοποιημένων προϊόντων
  • ως χειριστές/χειρίστριες τρισδιάστατων σχεδιαστικών προγραμμάτων για προϊόντα και προγραμμάτων γραφικής απεικόνισης προϊόντος
  • σε 3D εκτυπώσεις / κατασκευές,
  • στη συναρμολόγηση και κατασκευή προϊόντων
  • στον τομέα της πράσινης ενέργειας και των πράσινων συσκευών – φιλικών στο περιβάλλον.

Οι απόφοιτοι/ες της ειδικότητας «Σχεδιασμός Προϊόντων» μπορούν να διεκδικήσουν με επιτυχία πρόσβαση στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα  όπως, στη Δημόσια Σχολή ΜΙΕΕΚ, στα Κολλέγια, Πολυτεχνεία, ΤΕΠΑΚ, Πανεπιστήμια κ.λπ.), φοιτώντας στον κλάδο ή σε συναφείς κλάδους με την προϋπόθεση ότι πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις εισδοχής.

Εάν, λοιπόν, είσαι έφηβος/η με απεριόριστη φαντασία, δημιουργικότητα και διάθεση για πειραματισμό, η ειδικότητα «Σχεδιασμός Προϊόντων» θα μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη εκπαιδευτική σου επιλογή, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την μελλοντική σου σταδιοδρομία στον τομέα αυτό.

Για επιπρόσθετες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΔΜΤΕΕΚ στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.moec.gov.cy/dmteek/mtee_genikes_plirofories.html

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)