Μηχανοκίνητα Οχήματα-Ηλεκτρολογία Οχημάτων: Πάρε τον πλήρη έλεγχο στα χέρια σου

Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΔΜΤΕΕΚ), ΥΠΠΑΝ

Των Σωκράτη Χατζηευαγγέλου και Χάρη Παπαδάκη, Επιθεωρητών ΜΤΕΕ

Η ειδικότητα «Μηχανοκίνητα Οχήματα-Ηλεκτρολογία Οχημάτων» εξελίσσεται σύμφωνα µε την τεχνολογική εξέλιξη των οχημάτων. Η σύγχρονη εξέλιξη των οχημάτων επιβάλλει τον συνεχή ηλεκτρονικό έλεγχο και τη διάγνωση όλων των συστημάτων του οχήματος, καθώς και τους εναλλακτικούς τρόπους κίνησης των οχημάτων (υβριδικά, ηλεκτρικά κ.ά.). Επομένως, µόνο ο/η Μηχανικός-Ηλεκτρολόγος Οχημάτων έχει τη δυνατότητα του πλήρους ελέγχου όλων των συστημάτων του οχήματος.

Σκοπός της ειδικότητας «Μηχανοκίνητα Οχήματα-Ηλεκτρολογία Οχημάτων» της Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΜΤΕΕ) είναι η ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών και μαθητριών, οι οποίοι/ες, μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, θα αποκτήσουν ένα ισχυρό υπόβαθρο γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση και να καταστούν αξιόλογοι/ες Μηχανολόγοι Μηχανικοί Αυτοκινήτων.

Η τριβή, μέσα από το πρόγραμμα εκπαίδευσης, µε θέματα έρευνας, τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, μηχανολογικού σχεδίου, ηλεκτρικού σχεδίου αυτοκινήτου, διάγνωσης βλαβών και άλλα, προσφέρουν στους/στις απόφοιτους ολοκληρωμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις σε όλο το φάσμα που σχετίζεται µε την ειδικότητα.

Ο/Η απόφοιτος/η της ειδικότητας «Μηχανοκίνητα Οχήματα-Ηλεκτρολογία Οχημάτων» μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του/της σ’ ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα ή μπορεί, ακόμη, να απασχοληθεί ως ελεύθερος/η επαγγελματίας.

Στον δημόσιο τομέα, ο/η απόφοιτος/η μπορεί να εργαστεί σε δημόσιες υπηρεσίες, κρατικούς και ημικρατικούς οργανισμούς, καθώς και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να εργαστεί σε:

•Επιχειρήσεις   παροχής  υπηρεσιών  σχετιζόμενες  με  την  επισκευή,   συντήρηση   και   διάγνωση αυτοκινήτων (συνεργεία).

•Επιχειρήσεις εμπορίας (αυτοκινήτων, ανταλλακτικών) ειδών σχετιζόμενες με το αυτοκίνητο.

•Επιχειρήσεις μετατροπών/βελτιώσεων κινητήρων και συστημάτων αυτοκινήτου.

•Υπηρεσίες και οργανισμούς τεχνικού ελέγχου οχημάτων (ΚΤΕΟ).

•Αυτοκινητοβιομηχανίες.

 

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη ζήτηση σε εξειδικευμένο «τεχνικό προσωπικό» με ειδικές γνώσεις στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά συστήματα, στην καλή χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, προγραμμάτων διάγνωσης και αγγλικής τεχνικής ορολογίας. Ο μισθός και οι συνθήκες εργασίας ποικίλουν, καθώς το φάσμα δραστηριοποίησης στον συγκεκριμένο τομέα είναι πολύ μεγάλο και οι ευκαιρίες εργοδότησης πολλές.

Επιπρόσθετα, ο/η απόφοιτος/η της ειδικότητας «Μηχανοκίνητα Οχήματα-Ηλεκτρολογία Οχημάτων» μπορεί:

• Να διεκδικήσει µε προοπτικές επιτυχίας θέση για σπουδές σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας, στον κλάδο του/της ή και σε άλλους κλάδους, νοουμένου ότι πληροί τους περιορισμούς πρόσβασης για εισαγωγή στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση, σύμφωνα µε τον νόμο περί Παγκύπριων Εξετάσεων.

•Να γίνει δεκτός/ή σε οποιοδήποτε ανώτερο και ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κύπρου ή του εξωτερικού, µε την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιεί τους όρους και τις προϋποθέσεις εισδοχής στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Η ΜΤΕΕ, ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και οικονομίας προσφέρει ολοκληρωμένα προγράμματα σπουδών για τους νέους και τις νέες της Κύπρου για μια πετυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία. Κάνε λοιπόν την έξυπνη κίνηση και επίλεξε να φοιτήσεις στην ειδικότητα «Μηχανοκίνητα Οχήματα-Ηλεκτρολογία Οχημάτων» του κλάδου Μηχανολογίας της ΜΤΕΕ.

Για επιπρόσθετες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΜΤΕΕ στον ακόλουθο σύνδεσμο:

http://www.moec.gov.cy/dmteek/mtee_kladoi_eidikotites_genikes_plirofories.html

Δειτε Επισης

ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands