Φοίτησε στην Τεχνική Σχολή στην ειδικότητα «ναυτικός»

Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΔΜΤΕΕΚ), ΥΠΠΑΝ

Των Σωκράτη Χατζηευαγγέλου και Χάρη Παπαδάκη, Επιθεωρητών ΜΤΕΕ

Ο κλάδος Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων εντάσσεται στον τομέα της Γαλάζιας Οικονομίας, η ανάπτυξη του οποίου αποτελεί μία από τις προτεραιότητες, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η χώρα μας αποτελεί μία παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, καθώς διαθέτει τον 11ο μεγαλύτερο στόλο στον κόσμο και τον 3ο μεγαλύτερο στόλο στην Ευρώπη. Τα ναυτιλιακά επαγγέλματα συγκαταλέγονται στα επαγγέλματα με μέλλον και μεγάλες επαγγελματικές προοπτικές. Η Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΔΜΤΕΕΚ) του ΥΠΠΑΝ, ανταποκρινόμενη στα δεδομένα της αγοράς εργασίας, έχει εντάξει τον κλάδο «Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων» στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και συγκεκριμένα στις Τεχνικές Σχολές.

Μία από τις ειδικότητες του κλάδου, είναι η ειδικότητα «Ναυτικός» και απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες οι οποίοι/ες ενδιαφέρονται εκτός από τη γενική παιδεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες, ικανότητες και εξειδικευμένες γνώσεις διακυβέρνησης πλοίου για την εκτέλεση ναυσιπλοΐας, με προοπτικές να εξελιχθούν σε ικανά και καταρτισμένα στελέχη, στον κλάδο της ναυτιλίας. Φοιτώντας στην ειδικότητα «Ναυτικός», οι μαθητές/μαθήτριε θα αποκτήσουν τις βάσεις ώστε να έχουν εξαιρετικές ευκαιρίες εργοδότησης με ελκυστικές απολαβές ενώ ταυτόχρονα θα έχουν τη δυνατότητα να  ταξιδεύουν ανά την υφήλιο. Ο μισθός του/της ναυτικού ποικίλει αναλόγως θέσης εργασίας, τόπου εργασίας, προσόντων και χρόνων υπηρεσίας.

Οι μαθητές/μαθήτριες κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους σε αυτή την ειδικότητα, μέσα από το αναλυτικό πρόγραμμα  διδάσκονται μαθήματα όπως, Βασικές Γνώσεις Πλοίου, Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Συμβάσεις Ναυτιλίας, Ναυτική Ορολογία, Ασφάλεια και Υγεία στο Πλοίο, Ναυσιπλοΐα, Πυξίδα και Ηλεκτρονικά Όργανα, Ναυτική Μετεωρολογία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, καθώς η γνώση της κρίνεται απαραίτητη για έναν/μία ναυτικό.

Ο/Η απόφοιτος/η της ειδικότητας «Ναυτικός», έχει πλειάδα προοπτικών επαγγελματικής σταδιοδρομίας και μπορεί να εργαστεί στη θάλασσα ως Αξιωματικός του Εμπορικού Ναυτικού ή στην ξηρά, στον δημόσιο τομέα (π.χ. Υφυπουργείο Ναυτιλίας, Λιμενική Αστυνομία, Αρχή Λιμένων Κύπρου) και στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ναυπηγήσεις, επισκευές, εφοδιασμοί, πρακτορεύσεις, ασφαλίσεις πλοίων, πλοιοδιαχείριση, νηογνώμονες).

Οι απόφοιτοι/ες του κλάδου Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων έχουν, επίσης, τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς και σε δημόσιες ή ιδιωτικές Ακαδημίες Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως στη Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης ΜΙΕΕΚ στην Κύπρο, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στην Κύπρο,  στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε Πολυτεχνεία στην Ελλάδα και σε Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων στην Ελλάδα.

Εάν, λοιπόν, είσαι έφηβος/η που αγαπάς τη θάλασσα και τα ταξίδια και ενδιαφέρεσαι να αποκτήσεις τις γνώσεις, ικανότητες κα  δεξιότητες που θα σου επιτρέψουν να σταδιοδρομήσεις στον τομέα των ναυτιλιακών, ο κλάδος Ναυτιλιακών Επαγγελμάτων και δη η ειδικότητα «Ναυτικός», θα μπορούσε να αποτελέσει την επόμενη εκπαιδευτική σου επιλογή, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη μελλοντική σου επαγγελματική σταδιοδρομία.

Για επιπρόσθετες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΔΜΤΕΕΚ στον ακόλουθο σύνδεσμο:

 http://www.moec.gov.cy/dmteek/mtee_genikes_plirofories.html

Δειτε Επισης

Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη
Yo2: Πρωτοπορία στην παγκόσμια σχεδιαστική συνεργασία από την Κύπρο με το «Touch of Dutch»
Νέα πρόεδρος του Συμβουλίου «Φωνή» η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα
Ρεκόρ συμμετοχών στον «Γύρο της Πάφου 2024»