Οι επενδυτικές προοπτικές του 2021

InBusinessNews  20/02/2021 08:21
Οι επενδυτικές προοπτικές του 2021

Οι επενδυτικές προοπτικές του 2021

InBusinessNews  20/02/2021 08:21

Τα λόγια του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Warren Buffett καταδεικνύουν πως η όποια πρόβλεψη για τις τάσεις των χρηματαγορών ή την μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας συνιστά μια εξαιρετική πρόκληση που ακόμη και οι πιο έμπειροι σύμβουλοι δεν μπορούν να διαχειριστούν με βεβαιότητα.

Ωστόσο, με τον δεύτερο μήνα του 2021 να φθάνει στο τέλος του, βλέπουμε κάποιες κοινές απόψεις που προκύπτουν μεταξύ των παγκόσμιων εμπειρογνωμόνων σε θέματα επενδύσεων σε ορισμένες βασικές πτυχές της επενδυτικής σκηνής και ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η πανδημία COVID-19, η οποία προκάλεσε την ισχυρότερη οικονομική ύφεση στη σύγχρονη ιστορία, φαίνεται ότι ενδεχομένως να συνεχίσει να αποτελεί μεγάλο κίνδυνο και για το 2021, αν και ο αντίκτυπός της στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια αναμένεται να μειωθεί.

Σύμφωνα με τον Joyce Chang, πρόεδρο του J. P. Morgan Global Research «η παγκόσμια ανάπτυξη θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα στις αρχές του 2021, αλλά μια ισχυρή παγκόσμια ανάκαμψη αναμένεται περί τα τέλη του 2021 εάν το πλάνο εμβολιασμών υλοποιηθεί σύμφωνα με τις προβλέψεις». Η JP Morgan Global Research προβλέπει επίσης ασταθή αλλά ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη καθώς οι οικονομίες ξανανοίγουν, ενώ οι αναλυτές της πιστεύουν ότι η ανάκαμψη, η νομισματική και δημοσιονομική κρατική στήριξη θα θέσουν τις βάσεις για την ανάκαμψη των αγορών και των οικονομιών το 2021.

Ο Andrew Sheets, Chief Cross-Asset Strategist της Morgan Stanley Research, παραμένει εξίσου θετικός και εξηγεί ότι «παρόλο που οι προκλήσεις παραμένουν φέτος, μια παγκόσμια ανάκαμψη φαίνεται βιώσιμη. Η Morgan Stanley αναμένει αναμένουν αύξηση των κερδών κατά 25% έως 30% στις μεγάλες αγορές μετοχών.

Σε ό,τι αφορά τους παράγοντας που αναμένεται να διαμορφώσουν τις επενδύσεις και τις αγορές, ο Michael Strobaek, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων της Credit Suisse, σημειώνει ότι οι επενδυτικές συνθήκες είναι αυστηρότερες και η αναζήτηση αποδόσεων έχει γίνει πιο δύσκολη.

Το γενικό συναίσθημα ενός πιο θετικού 2021, όπως εκφράζεται από την πλειοψηφία των παγκόσμιων εμπειρογνωμόνων, αντικατοπτρίζεται επίσης από τοπικούς επενδυτικούς συμβούλους που αντιμετωπίζουν τα ίδια βασικά ζητήματα όπως η επιρροή της πανδημίας στην οικονομία και τις αγορές, η παρέμβαση κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών, η αύξηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών στον τομέα της τεχνολογίας, καθώς και η αυξανόμενη συνειδητοποίηση των ηθικών επενδύσεων.

Στο νέο τεύχος του περιοδικού GOLD παρουσιάζονται οι απόψεις 13 εμπειρογνωμόνων επενδύσεων που μοιράζονται τις γνώσεις τους σχετικά με τις προοπτικές για επενδύσεις στις κύριες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων (μετοχές, ομόλογα, εναλλακτικές λύσεις και ΟΣΕΚΑ) και των επενδύσεων σε ακίνητα στην Κύπρο, το Λονδίνο, την Αθήνα και το Βερολίνο.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας