Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Στο επίκεντρο η μεγάλη πρόκληση του πράσινου μετασχηματισμού της Ναυτιλίας

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης είχε σήμερα, Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021, διαδικτυακή συνάντηση με την Επίτροπο Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κα. Adina Valean.

Στη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για τρέχοντα θέματα που απασχολούν τη ναυτιλία. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η μεγάλη πρόκληση του πράσινου μετασχηματισμού της ναυτιλίας και οι διάφορες πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Επίτροπος εξήρε την εποικοδομητική στάση της Κύπρου τόσο στις διεργασίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού όσο και εντός της ΕΕ.  Με αφορμή την διοργάνωση διαδικτυακού συνεδρίου για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις θαλάσσιες μεταφορές που εντάσσονται στα πλαίσια της “Πράσινης Συμφωνίας”, η Επίτροπος συνεχάρη την Κύπρο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει, συμβάλλοντας με την πλούσια τεχνογνωσία της προς την διαμόρφωση νομοθετικών προτάσεων που θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και τον διεθνή χαρακτήρα της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι η Κύπρος θα παρεμβαίνει και θα συνδράμει ουσιαστικά στις διεργασίες για τον πράσινο μετασχηματισμό της ναυτιλίας, ενημερώνοντας την Επίτροπο για το σχέδιο περιβαλλοντικών κινήτρων που πρόσφατα υιοθέτησε η Κύπρος, με στόχο να ενθαρρύνει την ναυτιλιακή βιομηχανία στη προσπάθεια που καταβάλλει για μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, διασφαλίζοντας συνάμα τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του τομέα.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν με την πανδημία στις αλλαγές πληρωμάτων και στον επαναπατρισμό των ναυτικών.  Η Επίτροπος επικρότησε τις ενέργειες της Κύπρου να χαρακτηρίσει τους ναυτικούς ως “ουσιώδεις εργαζομένους” και για την διευκόλυνση στην αλλαγή πληρωμάτων χιλιάδων ναυτικών.  Ο κ. Δημητριάδης υπογράμμισε τη σημασία των εμβολίων στην επίλυση του προβλήματος και την ανάγκη εξεύρεσης μιας αποτελεσματικής και πρακτικής λύσης στη διάθεση των εμβολίων στους ναυτικούς, κατά τρόπο συντονισμένο σε διεθνές επίπεδο.  Ο Υφυπουργός κάλεσε την Επίτροπο να αξιολογήσει την προσέγγιση της Κύπρου για εμβολιασμό των ναυτικών με έμφαση στις χώρες προέλευσης τους, ιδιαίτερα για την ναυτιλία μακρινών αποστάσεων.  Η Επίτροπος χαρακτήρισε τις προτάσεις της Κύπρου επί του θέματος ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες.

Ο Υφυπουργός ενθάρρυνε την Ευρωπαία Επίτροπο όπως αναλάβει πρωτοβουλίες σε σχέση (α) με θέματα ποινικοποίησης των Ναυτικών με αφορμή την περίπτωση του Πολωνού Καπετάνιου Andrzej Lasota ο οποίος κρατείται από τις Μεξικανικές Αρχές τους τελευταίες 18 μήνες (β) με τα πρόσφατα περιστατικά πειρατείας πλοίων στη Δυτική Αφρική και πιο συγκεκριμένα στον Κόλπο της Γουινέας έτσι ώστε να εξευρεθεί μόνιμη λύση σε διεθνές επίπεδο.  Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Δημητριάδης, είναι έτοιμη να συνδράμει ουσιαστικά σε μια συντονισμένη κοινοτική προσπάθεια και για τα δύο αυτά θέματα.

Η Επίτροπος αποδέχτηκε την εισήγηση του Υφυπουργού να οργανωθεί Συνέδριο στη Κύπρο εντός του τρέχοντος έτους για παρουσίαση των ενωσιακών πολιτικών στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και για ενημέρωση της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας για τις ευκαιρίες κοινοτικής χρηματοδότησης για τον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλίας.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την Επίτροπο Valean να αποδέχεται την πρόσκληση του Υφυπουργού να παραστεί και να χαιρετήσει τις εργασίες του Συνεδρίου “Ναυτιλιακή Κύπρος 2021” που προγραμματίζεται για τις 10-13 Οκτωβρίου 2021.

Δειτε Επισης

Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ
ECR Case Study: Πρόληψη ελλείψεων και διαθεσιμότητα στο ράφι
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες