Διεθνής πρωτιά για 4 κυπριακά πανεπιστήμια

Μια ακόμα διάκριση για την Κύπρο από τον παγκόσμιο οργανισμό QS World University Rankings. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του οργανισμού για το 2021, το νησί μας  έχει ξεχωρίσει καθώς διαθέτει τα περισσότερα πανεπιστήμια στην αναδυόμενη Ευρώπη και την περιοχή της Κεντρικής Ασίας (EECA Region) σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της.

Αν και τα πανεπιστήμια στη συγκεκριμένη περιοχή μένουν πίσω στην κατάταξη σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ιδρύματα της Αμερικής, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ανατολικής Ευρώπης, εντούτοις τέσσερα πανεπιστήμια στην ίδια χώρα, την Κύπρο, εμφανίζονται στην κατάταξη. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ιδρυμάτων στην κατάταξη ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.

Κατά τη διαδικασία κατάταξης των πανεπιστημίων, η QS αξιολογεί δέκα δείκτες: ακαδημαϊκή φήμη (30%) και φήμη εργοδότη (20%), αναλογία καθηγητών-φοιτητών (10%), έγγραφα ανά σχολή (10%), αναφορές ανά χαρτί (5%), διεθνείς καθηγητές και διεθνείς φοιτητές (2,5% το καθένα), ακαδημαϊκό προσωπικό με διδακτορικό (5%), web impact (10%) και διεθνές ερευνητικό δίκτυο (10%).

Η έκθεση του 2021, που δημοσιεύθηκε στις 16 Δεκεμβρίου, εξέτασε περισσότερα από 3.300 πανεπιστήμια στην περιοχή της αναδυόμενης Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, κατατάσσοντας πάνω από 400.  Από αυτά, τα 124 βρίσκονται στις χώρες της ΕΕ, 121 στη Ρωσία, 106 σε χώρες εκτός ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη και 48 στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία. Δύο πανεπιστήμια στην Κύπρο μπήκαν για πρώτη φορά στα πρώτα 300.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατατάσσεται στην 55η θέση στην παγκόσμια κατάταξη του 2021 QS World University Rankings for Emerging Europe and Central Asia,  το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στην 110η, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στη θέση 126 και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου στην 201η . Τα κορυφαία πανεπιστήμια στην κατάταξη είναι το Lomonosov Moscow State University in Russia, το University of Tartu στην Εσθονία και το Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, επίσης στη Ρωσία.

Στις παγκόσμιες πανεπιστημιακές βαθμολογίες QS που δημοσιεύθηκαν τον Ιούνιο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου βρισκόταν μεταξύ των κορυφαίων 500 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων πανεπιστημίων του κόσμου, καταλαμβάνοντας την 477η θέση.

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο Γενικός Διευθυντής του Invest Cyprus, Γιώργος Καμπανέλλας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι κύριοι στόχοι της πολιτικής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο επικεντρώνονται στην καθιέρωση του νησιού ως περιφερειακού κόμβου για την εκπαίδευση και την έρευνα. «Έχουμε μια πληθώρα ατόμων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και εξειδίκευση, έτοιμα να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες οποιασδήποτε επιχείρησης», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται ότι το 2020 η Κύπρος είχε να επιδείξει τους περισσότερους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανά κάτοικο στην ΕΕ, με πάνω από το 58,2% των ατόμων ηλικίας 30-34 ετών να έχουν προσόντα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

ΠΗΓΗ: eureporter

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;