Hadassah Cyprus: Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον τομέα της υγείας

Ο εγχώριος τομέας υγειονομικής περίθαλψης έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, ιδίως με την εισαγωγή του ΓεΣΥ, μετά από δεκαετίες συζητήσεων, ενώ τα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν αμφισβητηθεί όσο ποτέ πριν, από την πανδημία COVID-19.

Μπορεί η Κύπρος να μην αποτελεί εξαίρεση, αλλά τώρα, μια συμφωνία μεταξύ του Hadassah Medical Organisation (HMO) στο Ισραήλ και του H.C. Management of Medical Center Plc (MMC) στην Κύπρο για τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός νέου υπερσύγχρονου ιατρικού και νοσοκομειακού συγκροτήματος στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, υπόσχεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις επενδύσεις στον τομέα της υγείας στο νησί.

Ο Ευριπίδης Γαβριηλίδης, Director της L.A. Business Consultancy Ltd (LABC), που διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία, και ο Momi Nahum, Director της MMC, μιλούν για αυτήν την επένδυση και τις ευκαιρίες που αναμένεται να προκύψουν από την υλοποίησή της.

Ποιος ήταν ο ρόλος σας σε αυτήν τη συμφωνία;
Ευριπίδης Γαβριηλίδης: Χωρίς αμφιβολία, ο τομέας της υγείας στην Κύπρο έχει τη δυνατότητα σημαντικής ανάπτυξης. Αυτό το γεγονός αναγνωρίζεται από την MMC. Στην LABC, ως σύμβουλοι μάς ανατέθηκε από τους μετόχους της MMC να προσδιορίσουμε τους πιο αξιόλογους διεθνείς ιατρικούς οργανισμούς στην περιοχή, οι οποίοι θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση του τοπικού τομέα υγειονομικής περίθαλψης. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας, έγινε γρήγορα αντιληπτό ότι ο Ιατρικός Οργανισμός Hadassah του Ισραήλ είχε ήδη μια μοναδική θέση στο μυαλό και στην αντίληψη τόσο των ιατρών όσο και των ασθενών στην Κύπρο. Η άψογη φήμη του ως κορυφαίου ιατρικού οργανισμού, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί Κύπριοι έχουν ήδη τύχει ιατρικής περίθαλψης στο Ισραήλ και ειδικότερα με την Hadassah, την κατέστησαν τον ιδανικό υποψήφιο για αυτό το έργο. Μόλις έγινε παρουσίαση της MMC, με τα ευρήματά μας, λάβαμε εξουσιοδότηση για συνεργασία με τον HMO και διαπραγμάτευση εκ μέρους της MMC για πιθανή συνεργασία στον σχεδιασμό, την κατασκευή και την υλοποίηση του Ιατρικού Κέντρου Hadassah στην Κύπρο.

Τι έκανε τον HMO να επιλέξει την Κύπρο για αυτήν την υψηλού κύρους επένδυση;
Ε.Γ.: Υπήρχαν πολλοί παράγοντες. Η γεωγραφική εγγύτητα της Κύπρου και του Ισραήλ έπαιξε σίγουρα ρόλο. Για παράδειγμα, η πολύ σύντομης διάρκειας πτήση από το Ισραήλ θα είναι πολύ χρήσιμη για ανώτερους ιατρικούς συμβούλους που ταξιδεύουν στην Κύπρο για κρίσιμες διαβουλεύσεις και περίπλοκες διαδικασίες. Επιπλέον, η Κύπρος φημίζεται για τον ισχυρό ιδιωτικό τομέα της υγείας, τους λαμπρούς επιστήμονες και την ιατρική έρευνα. Τέλος, υπήρχε ήδη ένας βαθμός συνεργασίας μεταξύ της Hadassah στο Ισραήλ, του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου και των ιδιωτικών οργανισμών στην Κύπρο με τη μορφή παραπομπής ασθενών, οπότε η Hadassah είχε από πριν καλή αντίληψη του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο. Σε αυτό το πνεύμα, οι άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών διαδραμάτισαν επίσης σημαντικό ρόλο. Εξάλλου, από μια γενική οπτική γωνία, η παρουσία του HMO στην Κύπρο στέλνει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές ότι η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει σπουδαίες διεθνείς επενδύσεις.

Πώς αντέδρασε η ιατρική κοινότητα στην ανακοίνωση της συμφωνίας και κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα συνεργασίας με άλλους ιατρικούς οργανισμούς στην Κύπρο;
Ε.Γ.: Η ανακοίνωση αντιμετωπίστηκε με ενθουσιασμό. Έχουμε προσεγγιστεί από επαγγελματίες και ιατρικούς οργανισμούς για να συζητήσουμε τη δυνατότητα μελλοντικής συνεργασίας σε όλο το φάσμα του τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Η Hadassah είναι πρωτοπόρος στον ιατρικό τομέα και, φυσικά, η προοπτική συνεργασίας με αυτή είναι συναρπαστική. Αυτήν τη στιγμή αξιολογούμε όλες τις επιλογές για πιθανές στρατηγικές συνεργασίες και άλλου είδους συνέργειες.

Ποιο είναι το όραμα που οι δύο πλευρές ελπίζουν να υλοποιήσουν μέσω αυτής της συμφωνίας;
Ε.Γ.: Στόχος είναι η δημιουργία ενός μοναδικού, πλήρως ενσωματωμένου ιατρικού συγκροτήματος στο κέντρο της Λευκωσίας και ενός διαγνωστικού κέντρου στη Λεμεσό. Το συγκρότημα στη Λευκωσία θα χτιστεί γύρω από ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο και θα περιλαμβάνει ένα κέντρο αποκατάστασης και ένα βοηθητικό συγκρότημα διαβίωσης σε μια υπέροχα διαμορφωμένη περιοχή. Το νοσοκομείο και το κέντρο αποκατάστασης στη Λευκωσία και το διαγνωστικό κέντρο στη Λεμεσό θα λειτουργούν με την επωνυμία και τη διαχείριση της Hadassah. Αυτό θα δημιουργήσει ένα κέντρο αριστείας, στο οποίο η τεχνολογία και η τεχνογνωσία του HMO θα χρησιμοποιούνται από τους καλύτερους επαγγελματίες στον ιατρικό τομέα, προσφέροντας σε Κύπριους και ξένους την καλύτερη δυνατή ιατρική περίθαλψη σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον. Με τη σειρά του, αυτό θα τοποθετήσει την Κύπρο στον χάρτη ως κορυφαίος πάροχος ιατρικών υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή.

Ποια θα είναι η σχέση μεταξύ MMC και HMO; Το νοσοκομείο στην Κύπρο θα είναι μια ανεξάρτητη οντότητα, που λειτουργεί σαν franchise ή μέρος της συνολικής δραστηριότητας του HMO;
Momi Nahum: Η Hadassah Cyprus θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη επιχείρηση, την οποία διαχειρίζεται και λειτουργεί ο HMO σύμφωνα με τα αυστηρά πρωτόκολλα και διαδικασίες του Οργανισμού. Η MMC θα είναι ο ιδιοκτήτης και ο φορολογικός διευθυντής. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι τέσσερις θυγατρικές εταιρείες της MMC (H.C. Hospital Ltd, H.C. Diagnostic Center Ltd, H.C. Rehabilitation Ltd και H.C. Assisted Living Ltd) θα λειτουργούν ως ανεξάρτητα επιχειρηματικά κέντρα. Τόσο το Διαγνωστικό Κέντρο στη Λεμεσό όσο το Νοσοκομείο και το Κέντρο Αποκατάστασης στη Λευκωσία θα λειτουργούν βάσει Brand and License Agreement με τον HMO. Ταυτόχρονα, προκειμένου να διατηρηθούν τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα, όλο το ιατρικό προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του Ιατρικού Διευθυντή, θα τύχουν από την HMO. Επιπλέον, η Hadassah θα ορίσει δύο διευθυντές που θα είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο της H.C. Η Hospital Ltd. Η MMC και ο HMO έχουν δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης. Απλώς στοχεύουμε να παρέχουμε την καλύτερη ιατρική περίθαλψη σε άτομα που έχουν ανάγκη.

Πώς θα επηρεάσει αυτή η συμφωνία τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Κύπρο;
M.N.: Κύπριοι επιστήμονες υπερέχουν στους αντίστοιχους τομείς τους, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής, σε όλο τον κόσμο. Με τη λειτουργία ενός παγκοσμίου φήμης ιατρικού συγκροτήματος στην Κύπρο, το οποίο θα είναι το μοναδικό διαπιστευμένο από την JCI (τον ανεξάρτητο παγκόσμιο ηγέτη για την ποιότητα της υγείας και την ασφάλεια των ασθενών) και τον περίφημο American Hospital Association, αναμένουμε να προσελκύσουμε τους καλύτερους επαγγελματίες υγείας. Αυτό θα αυξήσει το ήδη υψηλό επίπεδο στις ιατρικές υπηρεσίες, δεδομένου ότι η Κύπρος ήταν πάντα γνωστή για τον προηγμένο τομέα της υγείας, που ορίζεται από επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκδοση 2019 του Bloomberg's Healthiest Country Index, η Κύπρος κατατάσσεται 21η από τις 169 χώρες. Επιπλέον, η πλήρης εφαρμογή του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) το 2020 ήταν ένα τεράστιο ορόσημο για τον τομέα της υγείας της χώρας και η ελπίδα είναι ότι θα βελτιώσει συνολικά περαιτέρω το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Το νέο νοσοκομείο θα σχετίζεται με το ΓεΣΥ ή σκοπεύει να εξυπηρετήσει μόνο τους ασθενείς που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν;
M.N.: Η κύρια πρόθεσή μας είναι να συμμετάσχουμε εν μέρει στο ΓεΣΥ που αποτελεί, όπως ανέφερα, μια σημαντική εξέλιξη. Η Hadassah παρείχε πάντα ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες σε όσους τη χρειάζονται. Από την ίδρυσή του το 1918, ο HMO προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλους, ανεξαρτήτως προέλευσης ή θρησκείας. Έτσι, εδώ στην Κύπρο, τουλάχιστον το 50% του νοσοκομείου και του κέντρου αποκατάστασης θα χρησιμοποιηθεί για ασθενείς που θα προέρχονται από το ΓεΣΥ. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την Hadassah Cyprus προσιτή σε όλους.

Περιμένετε να ενισχύσει τις φιλοδοξίες της χώρας για ανάπτυξη του τομέα του ιατρικού τουρισμού;
Μ.Ν.: Ναι. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη αυτού του έργου. Για πάνω από 100 χρόνια, το HMO στο Ισραήλ προσφέρει εξαιρετικές ιατρικές υπηρεσίες και έχει γίνει κόμβος έρευνας και καινοτομίας. Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους ταξιδεύουν στο Ισραήλ από όλο τον κόσμο για πρωτοποριακές θεραπείες που μερικές φορές δεν είναι διαθέσιμες πουθενά αλλού. Τώρα, η Κύπρος μπορεί να προσφέρει και αυτό το επίπεδο υπηρεσιών, έχοντας κατά νου ότι η χώρα είναι ευρέως γνωστή ως ένα ειρηνικό, ουδέτερο, φιλικό έθνος στην Ανατολική Μεσόγειο. Ας σημειωθεί επίσης το γεγονός ότι, ως παραδοσιακός προορισμός διακοπών, το νησί φημίζεται για το κλίμα του, οπότε διαθέτουμε μια πολύ ελπιδοφόρα επιχείρηση που μπορεί να παρέχει μια υπηρεσία one-stopαπό τη θεραπεία έως την αποκατάσταση, ενισχύοντας έτσι το στρατηγικό σχέδιο δράσης του Υφυπουργείου Τουρισμού.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου του GOLD

Δειτε Επισης

Εβδομάδα Πυρασφάλειας από CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και Πυροσβεστική Υπηρεσία για 23η χρονιά
Ενεργή συμμετοχή MUSKITA στον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
Συναντήσεις έμπνευσης #ΆκουΤοΣώμαΣου από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου
Αντώνης Αντωνίου: Τι χρειάζεται για να υπάρξει ένα βιώσιμο και ελκυστικό επενδυτικό οικοσύστημα
Σταύρος Σταύρου: Ανησυχεί το ΚΕΒΕ...Ο αυξημένος κίνδυνος και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις
Η Action Global Communications αναδείχθηκε Mediterranean Consultancy of the Year
16α ΙΝ Business Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του επιχειρείν-Την Πέμπτη η απονομή των βραβείων
Α. Βαφεάδης: Έτσι θα κινηθεί η Κυβέρνηση εάν η Kition δεν καταθέσει την εγγυητική για λιμάνι-μαρίνα Λάρνακας
Στις 18 Ιουνίου το 7ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας
Στην Κίνα για σειρά συναντήσεων και την... βάφτιση πλοίου της ΑAL Shipping η Μαρίνα Χατζημανώλη