Στον Κόδρο Πηλακούτα το τιμητικό βραβείο ΚΕΒΕ Business Leader για την συνολική του προσφορά

Στον πρόεδρο του Ομίλου Πηλακούτα, Κόδρο Πηλακούτα, απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο Business Leader για το έργο και την συνολική του προσφορά στην επιχειρηματικότητα στα 7α ΚΕΒΕ Business Leader Awards.

Ο Κόδρος Πηλακούτας είναι ο άνθρωπος που έγραψε και γράφει ιστορία στο κυπριακό επιχειρείν. Γεννήθηκε το 1927 στο Καϊμακλί. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε στο Automobile Engineer College του Τσέλσι στο Λονδίνο.

Επέστρεψε στην Κύπρο το 1951, όπου ξεκίνησε να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση, που ίδρυσε ο πατέρας του, Χαράλαμπος Πηλακούτας. Το 1952 πέτυχε την αποκλειστική αντιπροσώπευση των πετρελαιοκίνητων μηχανών Perkins και την ίδια περίοδο ορίστηκε αντιπρόσωπος των αυτοκινήτων τύπου βαν Trojan και των τρακτέρ Nuffield. Ακολούθησαν οι ηλεκτρικές συσκευές Thor. Χρονιά - ορόσημο της πορείας ήταν το 1958, όταν απέκτησε την αντιπροσωπεία των BMW. Το πρώτο έφτασε στη χώρα μας το 1962. Το 1969 η εταιρεία σημείωσε νέα επιτυχία, όταν ανέλαβε την αντιπροσωπεία των KHD DEUTZ στην Κύπρο. Μετά την Τουρκική Εισβολή, ο Κόδρος Πηλακούτας δραστηριοποιήθηκε στον Αραβικό Κόλπο, μέσα από την ίδρυση της εταιρείας AGMC, με αντικείμενο τη συντήρηση βαρέων μηχανημάτων. Σήμερα η αυτοκινητοβιομηχανία BMW κατέχει μία ζηλευτή θέση στην αγορά των χωρών του Αραβικού Κόλπου και ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της επιτυχίας οφείλεται στον Κόδρο Πηλακούτα.

Το 1990, επιστρέφοντας στην Κύπρο, ανέλαβε και πάλι την οικογενειακή επιχείρηση οργανώνοντάς την πάνω σε σύγχρονες βάσεις. Με θυσίες και σκληρή δουλεία, αλλά και με τις ηγετικές ικανότητες που τον διακρίνουν, ο Κόδρος Πηλακούτας, ή αλλιώς ο Mr. BMW of the Gulf, κατάφερε να κτίσει το δικό του βασίλειο γύρω από τα αυτοκίνητα και τις μηχανές. Μερίμνησε για την ανέγερση σύγχρονων γραφείων στην είσοδο της Λευκωσίας και προετοίμασε τη διαδοχή του στη διοίκηση της εταιρείας από τον γιο του Χαράλαμπο.

Η Char. Pilakoutas, στην οποία βρίσκετε ήδη η τέταρτη γενιά, αποτελεί τον αρχαιότερο διανομέα αυτοκινήτων της BMW στον κόσμο. Σήμερα, είναι, επίσης, ο επίσημος αντιπρόσωπος των ΜΙΝΙ, Jaguar, Land Rover, Nissan, Renault, Dacia και Mitsubishi στην Κύπρο.

Ο Κόδρος Πηλακούτας παραμένει ενεργό στέλεχος και με την εμπειρία του συμβουλεύει τη διοίκηση του ομίλου, συμβάλλοντας στη συνέχιση των επιτυχιών του. Ωστόσο ο ίδιος, όταν καλείται να αναφερθεί στις επιτυχίες του, δεν παραλείπει να προτάξει πως μεγαλύτερο επίτευγμά του δεν ήταν η διαπρεπής καριέρα αλλά η οικογένειά του. Είναι παντρεμένος με τη Στάλω Ποέρου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, την Ελεονώρα και τον Χαράλαμπο.

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;