Διακεκριμένος Ερευνητής 2020 ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκκης

Το Κυπριακό Βραβείο Έρευνας στη θεματική ενότητα Επιστήμες Ζωής και την κατηγορία «Διακεκριμένος Ερευνητής 2020» απονέμεται στον Kαθηγητή Λεόντιο Κωστρίκη.
 
Ο Καθηγητής Κωστρίκης είναι διακεκριμένος ακαδημαϊκός με παγκόσμια συνεισφορά στις Επιστήμες Ζωής, πρωτοπόρος στο πεδίο της Ιολογίας και στη μελέτη της ανθρώπινης Γενετικής πάνω στις σοβαρές μολυσματικές ασθένειες, με σημαντική έρευνα -μεταξύ άλλων-  στην παγκόσμια μοριακή επιδημιολογίας της λοίμωξης HIV-1 καθώς επίσης και στον μοριακό εντοπισμό κορωνοϊών. Από τους πλέον καταξιωμένους επιστήμονες της Κύπρου, έχει διαγράψει πολυσήμαντη συνεισφορά τόσο στην επιστήμη και την κοινωνία του τόπου όσο και διεθνώς και αποτελεί έμπνευση για τους φοιτητές και τους νέους επιστήμονες της Κύπρου.  
 
Ο Λεόντιος Κωστρίκης είναι Καθηγητής  στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του  Πανεπιστημίου Κύπρου και Επικεφαλής του εκεί Εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιολογίας. Είναι επίσης, Ιδρυτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων, και Τεχνών.
 
Η επιστημονική του έρευνα επικεντρώνεται στη μελέτη των ανθρώπινων γενετικών και ιικών παραγόντων που ευθύνονται για τις μεγάλες παγκόσμιες απειλές μολυσματικών νόσων στον άνθρωπο. Θεωρείται ως ένας από τους πρωτοπόρους και κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο για τον καθορισμό του ρόλου της ανθρώπινης γενετικής στη μετάδοση του HIV-1 και την εξέλιξη της ασθένειας του AIDS ενώ παράλληλα ανέπτυξε και μια μέθοδο για την μοριακή ανίχνευση των κορωνοϊών. Αποτελέσματα ερευνών του έχουν αξιοποιηθεί και πατενταριστεί, ενώ ο ίδιος έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις όχι μόνο από κυπριακούς, αλλά και από ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς. Έως σήμερα, έχει τιμηθεί για τον αντίκτυπο της έρευνας και συνεισφοράς του στην παγκόσμια Υγεία με βραβεία και διακρίσεις.
 
Πολύ σημαντική είναι και η παρουσία του Καθηγητή Κωστρίκη στα σημερινά δρόμενα της χώρας μας, ως μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον COVID-19, υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αξ. κ. Nίκο Αναστασιάδη.

Το βραβείο παρέλαβε ο Δρ. Λεόντιος Γ. Κωστρίκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου και Ιδρυτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων, και Τεχνών.

Δειτε Επισης

Την Τρίτη η 63η ετήσια γενική συνέλευση της ΟΕΒ
Το EUHeyDay πάει Πάφο
Η πρώτη δικαστική απόφαση στην Κύπρο που επέτρεψε τη λήψη μαρτυρίας μέσω εικονοτηλεδιάσκεψης σε αστική υπόθεση
Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi-Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»