Βραβείο Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα στην Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου

Το Βραβείο της ΟΕΒ για το 2020 στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα απονέμεται στην Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας «ΦΩΣ» του Πανεπιστημίου Κύπρου για το καινοτόμο λογισμικό πρόβλεψης παραγωγής ενέργειας, που υποστηρίζεται από ευφυείς αλγόριθμους Τεχνητής Νοημοσύνης.
 
Το εργαστήριο Φωτοβολταϊκής Τεχνολογίας της Μονάδας «Φως» έχει αναπτύξει ένα διαδικτυακό λογισμικό εργαλείο που αφορά τις ωριαίες και ημερήσιες προβλέψεις παραγωγής ενέργειας φωτοβολταϊκών συστημάτων. Το προηγμένο λογισμικό δίνει τη δυνατότητα για προβλέψεις βελτιωμένης ακρίβειας, σε διάφορα κλίματα μάλιστα, μειώνοντας το περιθώριο σφάλματος σε ποσοστό μικρότερο από 5%.
 
Η καινοτομία της Ερευνητικής Ομάδας «Φως» του Πανεπιστημίου Κύπρου βρίσκεται επιτυχώς ένα βήμα πριν την εμπορευματοποίησή της και αναμένεται να αξιοποιηθεί τόσο στην Κύπρο όσο και παγκόσμια, σε διάφορους φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας.
 
Το ανταγωνιστικό αυτό προϊόν για την ενεργειακή αγορά κατέχει ήδη αποδεδειγμένη λειτουργία σε επιχειρησιακά περιβάλλοντα. Το λογισμικό δίνει στον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής Κύπρου τις ωριαίες και ημερήσιες προβλέψεις παραγωγής ενέργειας για όλα τα φωτοβολταϊκά συστήματα που είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο της ΑΗΚ. Έτσι, υπολογίζεται με ακρίβεια ο όγκος ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτόχρονα διασφαλίζεται η αξιόπιστη και σταθερή λειτουργία του ηλεκτρικού δικτύου.
 
Τα Φωτοβολταϊκά αναμένονται ως η κυρίαρχη ανανεώσιμη τεχνολογία στην Κύπρο, για τα επόμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη καινοτομία καθίσταται εξαιρετικά χρήσιμη ως μέσο αύξησης των εσόδων, μεταξύ άλλων, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως Software as a Service ή και να ενσωματωθεί σε άλλα εργαλεία.

Το βραβείο παρέλαβε ο Σπύρος Θεοχαρίδης, Ειδικός Επιστήμονας Έρευνας.

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;