Ν. Μαστρογιαννόπουλος: Τα Βραβεία Καινοτομίας έχουν τύχει αναγνώρισης και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

InBusinessNews  16/12/2020 17:53
Ν. Μαστρογιαννόπουλος: Τα Βραβεία Καινοτομίας έχουν τύχει αναγνώρισης και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

Ν. Μαστρογιαννόπουλος: Τα Βραβεία Καινοτομίας έχουν τύχει αναγνώρισης και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο

InBusinessNews  16/12/2020 17:53
Πέρα από τη σημαντικότητα τους σε εθνικό επίπεδο, τα Βραβεία Καινοτομίας έχουν τύχει αναγνώρισης και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ως «βέλτιστη πρακτική για την προώθηση της καινοτομίας και δημιουργικότητας στην Ευρώπη», επεσήμανε σε ομιλία του ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία, Νικόλας Μαστρογιαννόπουλου, στην τελετή των 14ων Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας και Έρευνας.  

Ο ίδιος στάθηκε στην σταδιακή αύξηση που παρατηρείται στον αριθμό των κυπριακών καινοτόμων επιχειρήσεων και των επιτευγμάτων στον τομέα της έρευνας, χαρακτηρίζοντας την ως εντυπωσιακή.

«Μας γεμίζει με ικανοποίηση, αλλά και αυτοπεποίθηση για την επόμενη μέρα. Ενδεικτικά, η χώρα μας καταγράφει απόκλιση μόλις 3% μακριά από την κατηγορία των Strong Innovators στο European Innovation Scoreboard, Ενώ, κατατάσσεται 28η στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας, σε σύνολο 129 χωρών και βρίσκεται στην 44η θέση από 141 οικονομίες βάση του  Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας (Global Competitiveness Index)», σημείωσε.   

Η ενδυνάμωση της διασύνδεσης της έρευνας με τη βιομηχανία, η δημιουργία κουλτούρας καινοτομίας, η στήριξη των νέων ερευνητών, η διεθνοποίηση του οικοσυστήματος, είναι κάποια από τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να γίνουν, όπως είπε.
 

 

Η φετινή χρονιά είναι με διαφορά η πλέον πετυχημένη σε αριθμό αιτήσεων
«Το 2020 ήταν μια ιδιαίτερη και δύσκολη χρονιά με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και στην κοινωνία ευρύτερα. Παρόλα αυτά,  σε μια περίοδο που αρκετές επιχειρήσεις υπολειτουργούν ή βασίζονται στα κρατικά σχέδια στήριξης για την επιβίωση τους, η αναζήτηση για κάτι καινούργιο και διαφορετικό φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Ενώ όλοι οι οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν πτώση, η ανάγκη αναζήτησης της καινοτομίας εμφανίζεται σαφώς βελτιωμένη. Το γεγονός αυτό αντανακλάται και στον αριθμό συμμετοχών του Διαγωνισμού Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ 2020. Η φετινή χρονιά ήταν με διαφορά η πλέον πετυχημένη σε αριθμό αιτήσεων από την έναρξη του θεσμού προσελκύοντας 57 υποψηφιότητες», ανέφερε ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία.
Παράλληλα ο ίδιος είπε ότι φέτος για πρώτη φορά θα απονεμηθεί και ένα πέμπτο βραβείο, αυτό της Κοινωνικής Καινοτομίας.

«Η ιδέα για την προσθήκη του Βραβείου αυτού γεννήθηκε από την διαπίστωση ότι αρκετές αιτήσεις κατά τα προηγούμενα χρόνια παρουσίαζαν αξιόλογες καινοτομίες που ενώ δεν συνιστούσαν κερδοφόρες υπηρεσίες ή προϊόντα, εντούτοις παρείχαν τεράστια προσφορά και αξία στο κοινωνικό σύνολο».
 
Τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας
Για τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας, που απονέμονται από το 2007 μέχρι σήμερα, σημείωσε ότι αποτελούν την κορυφαία τιμητική διάκριση για την ερευνητική κοινότητα του τόπου μας, ενώ εντάσσονται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Ιδρύματος για καλλιέργεια κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας.

«Ειδικότερα, τα Βραβεία Έρευνας θα απονεμηθούν φέτος σε τέσσερις ερευνητές με διεθνώς αναγνωρισμένο έργο. Ο διακεκριμένος ερευνητής που βραβεύεται σήμερα είναι ένας καταξιωμένος επιστήμονας στον τομέα των «Επιστημών Ζωής», ο οποίος μέσα από τα επιτεύγματα και την ερευνητική του αριστεία, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Κύπρο και στον διεθνή χώρο, προβάλλοντας και τιμώντας ταυτόχρονα την Κύπρο. Βραβεύονται επίσης και τρεις νεότεροι ερευνητές για το ερευνητικό έργο που παράγουν στις θεματικές ενότητες των «Επιστημών Ζωής», των «Φυσικών Επιστημών και Μηχανικής» και των «Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών», επεσήμανε στην ομιλία του.
 

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας