Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

ΠτΔ: Aπτή απόδειξη της βούλησής μας οι μεταρρυθμίσεις για έρευνα και καινοτομία

Aπτή απόδειξη της βούλησης και της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για την αξιοποίησης της έρευνας και της καινοτομίας αποτελούν οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται είπε ο Κυριάκος Κόκκινος, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, διαβάζοντας χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην τελετή των 14ων Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας και Έρευνας. 

Υιοθετήθηκε μία στοχευμένη πολιτική, η οποία θέτει στο επίκεντρό της την εξωστρεφή προσέγγιση και τη διασύνδεση της εκπαίδευσης, της εμπειρογνωμοσύνης και της έρευνας με τον παραγωγικό ιστό, την αγορά εργασίας και την επιχειρηματική καινοτομία, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη την απαραίτητη συνέργεια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, επεσήμανε ο κ. Κόκκινος.

Μία συνέργεια, όπως είπε, βασισμένη στη διασύνδεση και την αλληλεπίδραση μεταξύ φορέων που παράγουν τη γνώση και εφαρμόζουν τις απαραίτητες πολιτικές υλοποίησής της, όπως είναι η Δημόσια Διοίκηση, τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, οι επιχειρήσεις και, βεβαίως, η ΟΕΒ και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

 

 
Η σύσταση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής
Κορωνίδα των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αποτελεί η σύσταση του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ως επίσης ο θεσμός του Επικεφαλής Επιστήμονα, «ως έμπρακτη απόδειξη της πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητάς μας για τον βέλτιστο συντονισμό των υφιστάμενων κυβερνητικών δραστηριοτήτων που άπτονται των τομέων αυτών».

Στο ίδιο πλαίσιο παρατέθηκαν οι ακόλουθες ενέργειες της κυβέρνησης:

  • Υιοθέτηση νέου συστήματος Διακυβέρνησης Έρευνας και Καινοτομίας.
  • Ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας.
  • Διεύρυνση του ρόλου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας ως εκτελεστικού βραχίονα του νέου συστήματος χρηματοδότησης στους τομείς έρευνας και καινοτομίας.
  • Στήριξη της δημιουργίας τεσσάρων νέων κέντρων αριστείας, με ποσό 60 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Προκήρυξη, από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, προγραμμάτων επιχειρηματικής καινοτομίας για την ανάπτυξη διεθνώς ανταγωνιστικών καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών από κυπριακές νεοφυείς αλλά και υφιστάμενες επιχειρήσεις με σημαντικό προϋπολογισμό, συνολικού ύψους 24 εκατομμυρίων.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν επίσης η αναθεώρηση του θεσμού του «startup visa», τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε κυπριακές καινοτόμες επιχειρήσεις, η δημιουργία επενδυτικού ταμείου για την παροχή χρηματοδότησης κεφαλαίου, με αποδέκτη πάλι τις νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, με συνεισφορά της Κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια, ποσού μέχρι και 20 εκατομμυρίων ευρώ, η υιοθέτηση Εθνικής Στρατηγικής για τις Αποκεντρωμένες Τεχνολογίες-Blockchain και η υιοθέτηση της Εθνικής Στρατηγικής Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Η πλειάδα και η ποιότητα των συμμετοχών που κατατέθηκαν ως υποψηφιότητες στον διαγωνισμό αναβαθμίζουν το κύρος του θεσμού, τονίζοντας αφενός το αξιόλογο του ανθρώπινου δυναμικού της πατρίδας μας και αφετέρου τις δυνατότητες που προσφέρει ο τομέας της έρευνας και καινοτομίας», αναφέρθηκε καταληκτικά.

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου