Αναδιάρθρωση Εταιριών: Οι 5 στρατηγικές να εξασφαλίσεις την επιτυχία

Η αναδιάρθρωση του χρέους για οποιαδήποτε επιχείρηση είναι συχνά μια δύσκολη διαδικασία, η οποία φαίνεται αδύνατη λόγω του μεγάλου όγκου των κακών περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεων που συσσωρεύονται. Ειδικά καθώς εξαπλώνεται η πανδημία του COVID-19, πολλές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να επιστρέψουν στη κανονικότητα, αφού πρέπει να κλείσουν, λόγω των εθνικών μέτρων για αναχαίτηση της πανδημίας. Ωστόσο, υπάρχει ένας τρόπος να επιβιώσουν, και οι επιχειρήσεις μπορούν να τα καταφέρουν, σύμφωνα με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της CITR Κύπρου Irina Misca, η οποία μοιράζεται πέντε στρατηγικές για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων. 

Μία από τις πέντε στρατηγικές για τις επιχειρήσεις είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία μπορεί να γίνει μέσω της επαναδιαπραγμάτευσης των δανείων και άλλων χρεών μιας επιχείρησης. Μια προληπτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση χρηματοοικονομικών δυσχερειών παρέχει την καλύτερη ευκαιρία για την εταιρεία να ξεπεράσει τις οικονομικές της δυσκολίες.

Ο δεύτερος τρόπος για την εξασφάλιση της επιτυχίας είναι ο διαχωρισμός των βασικών περιουσιακών στοιχείων από τους μη βασικούς και η εξεύρεση τρόπων χρήσης και των δύο κατηγοριών προς όφελος της εταιρείας. Τα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται μη βασικά μπορούν να περιλαμβάνουν αναξιόπιστες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν από την εταιρεία ή περιττά έξοδα. Προχωρώντας, ένας επαγγελματίας στη διαχείριση αφερεγγυότητας θα προσφέρει λύσεις μέσω μιας αξιολόγησης όλων των επιχειρηματικών τομέων για να δει ποιοι είναι κερδοφόροι και ποιοι όχι.

Η τρίτη πρόταση είναι να παρέχει ο σύμβουλος βοήθεια στην αξιολόγηση με τον εντοπισμό, την προώθηση και την πώληση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων για την πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Όπως εξηγεί η κα Misca: «Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να επεκταθούμε σε άλλες αγορές ή να διαφοροποιήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία για να έχουμε τη σωστή επιτυχία».

Οι επιχειρήσεις πρέπει να εργαστούν για να βρουν νέους πόρους χρηματοδότησης, προσελκύοντας έναν επενδυτή, αποκτώντας νέο δάνειο ή αναχρηματοδοτώντας ένα παλαιότερο δάνειο. Αυτή είναι η τέταρτη συμβουλή της κα Misca σε επιχειρηματίες. Προτείνει στους επιχειρηματίες να συνεχίσουν να αναζητούν νέες ευκαιρίες για να επεκτείνουν τη χρηματοδότησή τους.
Μια τελική πρόταση είναι οι εταιρείες να συνεργαστούν με έναν σύμβουλο για την αναδιάρθρωση μετοχών, μέσω της προσφοράς δικαιωμάτων, της διάσπασης μετοχών ή του μερίσματος μετοχών. Οι σύμβουλοι μπορούν να εξηγήσουν καλύτερους τρόπους διαχείρισης των αποθεμάτων και των δικαιωμάτων της εταιρείας, είπε η κα Misca.

«Κατά την εφαρμογή αυτών των πέντε στρατηγικών και με την τεχνογνωσία των συμβούλων αναδιάρθρωσης πιστεύουμε ότι κάθε επιχείρηση μπορεί να αποφύγει μια κρίση», είπε, προσθέτοντας ότι όταν οι επιχειρήσεις εργάζονται με τις κατάλληλες στρατηγικές μπορούν να ξεπεράσουν τα δύσκολα ζητήματα μιας αναδιάρθρωσης.

Όταν εμφανιστούν οι πρώτες ενδείξεις εταιρικών δυσχερειών, είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι αυτή είναι η χρονική στιγμή για δράση και αλλαγή κατεύθυνσης της επιχείρησης.
Η κρίση αποτελεί ένα έκτακτο γεγονός που μπορεί να προκύψει κατά την κανονική εξέλιξη της επιχείρησης και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με συνηθισμένες μεθόδους ή να αγνοηθεί. Πρώτο βήμα για την ανάκαμψη της εταιρείας, αποτελεί η παροχή συμβουλών από τους ειδικούς σε θέματα κρίσεων.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν πότε μια εταιρεία βρίσκεται σε κίνδυνο και η αδυναμία καταβολής πληρωμών αποτελεί το τελευταίο.

Μερικά στοιχεία που δείχνουν ότι μια επιχείρηση βρίσκεται σε κίνδυνο ή οδηγείται προς αυτήν την κατεύθυνση είναι: επισφαλείς επενδύσεις, η προσπάθεια επέκτασης σε άλλες αγορές ή η διαφοροποίηση της παραγωγής προϊόντων, το χαμηλότερο εισόδημα και ο αριθμός των ετήσιων συμβάσεων.

Αυτό είναι το στάδιο όπου ένας εξειδικευμένος σύμβουλος αφερεγγυότητας μπορεί να αξιολογήσει την επιχείρηση, την περιουσία της εταιρείας, την εξέλιξή της και να προτείνει λύσεις για να αποφευχθεί μια επιχειρησιακή οικονομική κρίση.

Σε αυτή η αξιολόγηση, ο ειδικός μπορεί να συμπεριλάβει όλους τους επιχειρηματικούς τομείς για να διαπιστώσει ποιοι είναι κερδοφόροι, και ποιοι όχι, τη δομή του προσωπικού και τις ισχύουσες συμβάσεις. Ένας σύμβουλος θα βοηθήσει έναν επιχειρηματία να απαλλαγεί από τα περιττά και κακά περιουσιακά στοιχεία.

Με σχεδόν μια δεκαετία στην αντιμετώπιση ζητημάτων αφερεγγυότητας και διαχείρισης κρίσεων για πελάτες, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της CITR Irina Misca προτείνει ότι η αποστολή της εταιρείας είναι να βρει αξία σε κάθε περίπτωση αφερεγγυότητας και αναδιάρθρωσης.

«Συγκεντρώνουμε εμπειρογνώμονες στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων και οι πελάτες μας επωφελούνται από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση».

Μερικές φορές, η CITR θα συνεργαστεί με την εταιρεία για να τη σώσει, ενώ σε άλλες περιπτώσεις ο καλύτερος τρόπος είναι να σώσει την αξία της εταιρείας, είτε πρόκειται για το εμπορικό σήμα, το μερίδιο αγοράς ή τα βασικά της στοιχεία.

Στη CITR, κάθε επιχείρηση αντιμετωπίζεται ως μια μοναδική περίπτωση και κάθε λύση πρέπει να προσαρμοσμένη ανάλογα με την εταιρία.
 

Δειτε Επισης

ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands