Φ. Αριστοτέλους: The MARVEL of Happiness: Principles, Stories and Lessons for Living Fully

Ο γνωστός νομικός και σύμβουλος ηγεσίας Φίλιππος Αριστοτέλους μόλις κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο με τίτλο “The MARVEL of Happiness: Principles, Stories and Lessons for Living Fully.”
 
Στις δύσκολες και ιδιαίτερα ψυχοφθόρες εποχές που ζούμε, με την ανθρωπότητα να βιώνει ένα πρωτοφανές πλέγμα προκλήσεων στους τομείς της πολιτικής, οικονομίας και υγείας, η αναζήτηση της ευτυχίας έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο στη σφαίρα της φιλοσοφίας αλλά και έμπρακτα στον τρόπο που ο καθένας ερμηνεύει και διαχειρίζεται την καθημερινότητα του.
 
Στο νέο βιβλίο που προλογίζει ο John Vickers ο Φίλιππος Αριστοτέλους επιχειρεί μέσω πληθώρας πηγών, ερευνών, βιβλιογραφίας αλλά και προσωπικών εμπειριών να αποσυναρμολογήσει τον απατηλό γρίφο της ευτυχίας. 
 
Ο συγγραφέας επιστρατεύει ξανά το επιτυχημένο ακρωνύμιο “MARVEL”  που αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά του γνωστού βιβλίου ηγεσίας που εξέδωσε το 2019 με όνομα The MARVEL of Engagement: Turning Passive Employees Into Active Ambassadors” το οποίο χαρακτηστίστηκε ως “η συνοπτική βίβλος - θεωρία και πράξη - για την επίτευξη υψηλού επιπέδου δέσμευσης του εργατικού δυναμικού”. 
 
Το μοντέλο MARVEL μεταφέρεται πλέον από το αυστηρά εργασιακό περιβάλλον στην προσωπική σφαίρα του κάθε ενός από εμάς αφού η ευτυχία μπορεί όντως να βρεθεί στα πιο ασυνήθιστα μέρη. Το αφηγηματικό νήμα του ασυνήθιστου για τον αναγνώστη ταξιδιού περνάει από τα υποθαλάσσια ωκεάνια κοράλια μέχρι την επικίνδυνη κορυφή του Έβερεστ, από τα δροσερά νεκταρίνια στα υγρά σοκολατένια σουφλέ, από τους διαβόητους Μογγόλους τοξότες στους σημερινούς φαν του καναπέ και από τους Ολυμπιακούς επικοντιστές στους λάτρεις των δασικών λουτρών και όχι μόνο.
 
Κατά το συγγραφέα οι “επτά θανάσιμοι μύθοι της ευτυχίας”, με τους οποίους αρχίζει το βιβλίο, είναι οι ακόλουθοι:
 
  1. Η ευτυχία ισούται με το χρήμα
  2. Ευτυχία είναι το επόμενο πράγμα που αγοράζεις
  3. Η επιτυχία οδηγεί στην ευτυχία
  4. Η ευτυχία απαιτεί μεγάλους ιλιγγιώδεις στόχους
  5. Η ευτυχία είναι συγκεκριμένη οντότητα 
  6. Η φήμη οδηγεί στην ευτυχία
  7. Η ευτυχία είναι να ζεις κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία σου
 
Με το ακρωνύμιο MARVEL ως πυξίδα ο συγγραφέας συνθέτει ένα συναρπαστικό πόνημα υφαίνοντας τη σοφία αρχαίων φιλόσοφων, κορυφαίων ηγετών και σύγχρονων επιστημόνων μαζί με δικές του προσωπικές ιστορίες και βιώματα ζωής καταλήγοντας σε συγκεκριμένες αρχές και εισηγήσεις για το πως μπορεί ο κάθε άνθρωπος να απομυθοποιήσει την ευτυχία και να την φέρει στα δικά του μέτρα.
 
Κάθε πυλώνας του μοντέλου MARVEL αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στο βιβλίο  ως ακολούθως:
 
Νόημα (Meaning
Ο συγγραφέας περιγράφει φίλτρα, προκαταλήψεις και στρεβλώσεις που κυριαρχούν - και ενίοτε τυφλώνουν- την αντίληψη μας καθορίζοντας τα εσωτερικά μας αφηγήματα για τον κόσμο και τη ζωή επηρεάζοντας έτσι και τα συναισθήματα μας. Το κεφάλαιο πραγματεύεται επίσης τρόπους με τους οποίους ο αναγνώστης μπορεί να ανακαλύψει το τί έχει πραγματικά αξία και σημασία για τον ίδιο και να αντλήσει πραγματική ικανοποίηση και νόημα στη ζωή του.
 
Αυτονομία (Autonomy)
Εδώ ο συγγραφέας εστιάζει στη σημασία του να βρίσκει κάποιος την τόλμη και να αναλαμβάνει το ρίσκο να είναι ο ίδιος “αφέντης” του εαυτού του και να λαμβάνει τις σημαντικές αποφάσεις που αφορούν και καθορίζουν το μέλλον του. Η αναζήτησή της ευτυχίας συνδέεται με την απόφαση κάποιου να είναι ο ίδιος οδηγός του οχήματος της ζωής του και όχι κομπάρσος ή συνεπιβάτης με οδηγούς τρίτους. Η αυτονομία είναι καθοριστικός παράγοντας για την ευτυχία ενός ανθρώπου.
 
Αλληλεπίδραση (Relatedness)
Όπως είχε υποστηρίξει ο Αριστοτέλης  ο άνθρωπος που ζει εκτός κοινωνίας είναι είτε θηρίο είτε θεός.
Στο κεφάλαιο αυτό παρουσιάζεται ή έκταση της φύσης του ανθρώπου ως κοινωνικό ον και η πολυεπίπεδη σημασία της ανάπτυξης αλλά και εμβάθυνσης των σχέσεων και δεσμών μας με άλλους σε όλα τα στάδια της ζωής μας. Ακόμα και οι πιο εσωστρεφείς άνθρωποι, είτε το συνειδητοποιούν ή όχι, έχουν ανάγκη για ανθρώπινη αλληλεπίδραση και επιζητούν τη ικανοποίηση της αίσθησης του “ανήκειν”. 
 
Αξίες  (Values)
Ποιες αξίες είναι πραγματικά δικές μας, ποιες είναι δανεικές από την οικογένεια, τη θρησκεία και την κοινωνία και πως επηρεάζουν την ευτυχία μας;  Πως μπορούμε να προσδιορίσουμε τις δικές μας πραγματικές αξίες και να ζούμε αρμονικά με αυτές; Το κεφάλαιο αυτό πραγματεύεται διεξοδικά το πως ο κάθε άνθρωπος καταλήγει να έχει αξίες και τη σημασία του να ζει κάποιος στη βάση των αξιών του. Ο συγγραφέας εισηγείται δοκιμασμένες μεθόδους για τον προσδιορισμό των αξιών του αναγνώστη αλλά και προσεγγίσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση συγκρούσεων μεταξύ αντικρουόμενων αξιών του ιδίου ή και με άλλους.
 
Εμπειρία (Experience)
Το ισχυρότερο καύσιμο για μια ζωή πλήρη είναι οι εμπειρίες και τα βιώματα ενός εκάστου. Το κεφάλαιο πραγματεύεται διεξοδικά τον πραγματικό πλούτο της ζωής που καθορίζεται από την ποιότητα των εμπειριών και βιωμάτων μας. Με δεδομένο ότι τόσο η βαρεμάρα όσο και το έντονο άγχος είναι εχθροί της ευτυχίας, το κλειδί βρίσκεται στην επιδίωξη εμπειριών που εξισορροπούν μεταξύ του βαθμού της πρόκλησης και των δεξιοτήτων ενός ανθρώπου. Εδώ ο συγγραφέας περιγράφει επίσης τις ευεργετικές ιδιότητες της φύσης, της συμμετοχής του ανθρώπου σε παιχνίδια και περιπέτειες αλλά και την ενασχόληση του με την τέχνη (είτε ως συμμετέχων ή παρατηρητής) ως σημαντικά βιωματικά στοιχεία και εμπειρίες που ενισχύουν την ευεξία και προάγουν την ευτυχία ευρύτερα.
 
Μάθηση (Learning
Ο συνδετικός ιστός που κρατά όλους τους άλλους πυλώνες μαζί είναι η μάθηση, η συνεχής ανάπτυξη και καλλιέργεια του ανθρώπου σε όλα τα στάδια της ζωής του. Ο συγγραφέας ολοκληρώνει το βιβλίο του με τα σημαντικά οφέλη της δια βίου γνώσης και περιλαμβάνει σημαντικά επιστημονικά ευρήματα που συνδέουν τη δια βίου γνώση με την ποιότητα ζώης και την ευτυχία ευρύτερα, τους λόγους που συχνά διστάζουμε να αναζητήσουμε και να αποδεκτούμε πολύτιμες συμβουλές και γνώμες από άλλους, τα σημαντικά οφέλη της αυτοκατευθυνόμενης μάθησης (self-directed learning) και άλλα σημαντικά θέματα που καταδεικνύουν τη στενή σχέση μεταξύ της δια βίου μάθησης και της υγείας -και κατ’επέκταση την επίδραση της γνώσης στην ευτυχία -  σε όλα τα στάδια της ζωής μας.
 
Καταληκτικά, ο δρόμος προς την ευτυχία με βάση τον συγγραφέα ξετυλίγεται ως εξής:
 
Όταν ασχολούμαστε με πράγματα που έχουν σημασία (Meaning) λαμβάνοντας οι ίδιοι τις αποφάσεις για τη ζωή μας (Autonomy) διατηρώντας τη στενή επαφή μας με τον κόσμο (Relatedness) χωρίς να εγκαταλείπουμε τις αξίες μας (Values) μπορούμε να φθάσουμε στην πολυπόθητη αυτοεκπλήρωση μέσω σημαντικών βιωματικών εμπειριών (Experience) αντλώντας παράλληλα τα πολυτιμότερα διδάγματα της ζωής (Learning).
 
Το βιβλίο διατίθεται στην αγγλική γλώσσα από την Amazon σε παγκόσμια βάση.
 
Πληροφορίες για το βιβλίο και για την απόκτηση του στην ιστοσελίδα του συγγραφέα:  https://philarist.com/
 

Δειτε Επισης

Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Το ευρωπαϊκό έργο Waste Wisely Cyprus on Tour