Invest Cyprus: Ψηφιακό «σαφάρι» με επίκεντρο το Καζακστάν

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η προσπάθεια του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus), για την προώθηση της Κύπρου στο εξωτερικό ως επενδυτικού προορισμού και ως ανταγωνιστικού επιχειρηματικού κέντρου. Σε συνέχεια των Invest Cyprus Roadshows, ο Οργανισμός πραγματοποίησε την Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, ακόμη ένα διαδικτυακό συνέδριο, με επίκεντρο την υποσχόμενη αγορά του Καζακστάν.
 
Στο συνέδριο με θέμα “Cyprus: Your EU Gateway to Global Investments”, συμμετείχαν ξένοι επενδυτές, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Κύπρος και τα οποία την αναδεικνύουν ως ιδανικό προορισμό για εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων που επιθυμούν να εγκαταστήσουν την ευρωπαϊκή ή διεθνή έδρα τους στο νησί. Επιπρόσθετα έγινε ενημέρωση για τις σημαντικές προοπτικές του τομέα των επενδυτικών ταμείων, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες και δυνατότητες που υπάρχουν στους τομείς του Τουρισμού & της Φιλοξενίας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Εκπαίδευσης, της Υγείας, κ.α.
 
Έμφαση δόθηκε στη συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Καζακστάν και της Κύπρου για αποφυγή διπλής φορολογίας και η οποία τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.
 
Το συνέδριο χαιρέτησαν ο Πρέσβης του Καζακστάν για την Κύπρο, Satybaldy Burshakov και οι Προέδροι των Διοικητικών Συμβουλίων του Invest Cyprus και του Kazakh Invest. Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Burshakov κάλεσε τις επιχειρήσεις των δύο χωρών να εκμεταλλευτούν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν από έργα κοινής ωφελείας. Όπως ανέφερε «οι δύο χώρες συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας», τονίζοντας ότι η Κύπρος θεωρείται εκ των σημαντικότερων εταίρων του Καζακστάν στην Νότια Ευρώπη. Ο κ. Burshakov επεσήμανε επίσης, ότι οι κυπριακές επενδύσεις στο Καζακστάν ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους στα 165 εκατ. δολάρια, με το νησί να βρίσκεται στους πρώτους δέκα επενδυτές της χώρας του Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν των 70 κυπριακών εταιρειών είναι εγγεγραμμένες στο Καζακστάν ενώ τους τελευταίους εννέα μήνες οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ανήλθαν στα 29.8 εκατ. δολάρια.  
 
Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν επίσης, ο Πρόεδρος του Cyprus Investments Funds Association (CIFA) Αντρέας Γιασεμίδης, καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών και νομικών οίκων, όπως οι Tassos Papadopoulos & Associates LLC, George Z. Georgiou & Associates LLC, EY Services, KPMG Κύπρου, PwC, AstroBank, Deloitte και Kinanis LLC. Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στις προοπτικές που παρουσιάζει η Κύπρος σε βασικούς τομείς της οικονομίας, ενώ ανέλυσαν τα κίνητρα και τα οφέλη που προσφέρονται σε θέματα φορολογίας και νομοθεσιών.
Μιλώντας στο ψηφιακό συνέδριο εκ μέρους του Invest Cyprus, ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Γιώργος Καμπανέλλας, χαρακτήρισε την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ του Καζακστάν και της Κύπρου, ως ιδιαίτερα σημαντική. «Η απόφαση τοποθετεί την Κύπρο», σύμφωνα με τον κ. Καμπανέλλα, «στον χάρτη της επιχειρηματικής κοινότητας του Καζακστάν, διανοίγοντας νέους ορίζοντες στις οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».
 
Ο κ. Καμπανέλλας παρουσίασε αναλυτικά στους συνέδρους τις μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται το επόμενο διάστημα για την κυπριακή οικονομία. «Παρά τις αναταράξεις που δημιουργεί ανά το παγκόσμιο η πανδημία, οι οικονομικές προβλέψεις προδιαγράφουν σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας της Κύπρου, εντός του νέου έτους», επεσήμανε.

Δειτε Επισης

Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett
25 χρόνια για το Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου-Τι έλεγε κατά τα εγκαίνια ο Μιχαλάκης Α. Τριανταφυλλίδης
H γαλλική AXERIA εισέρχεται στην κυπριακή ασφαλιστική αγορά