Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Σώσειλος: Ανάγκη για ανθρωποκεντρικούς ηγέτες

Οι εργαζόμενοι πλέον δουλεύουν σε πρωτόγνωρες για τους ίδιους συνθήκες και κατά συνέπεια προκύπτει ένα μεγάλο ζήτημα ηγεσίας, δήλωσε στην κάμερα του InBusinessNews ο Φίλιππος Σώσειλος, Partner, Advisory της PwC Κύπρου. 
 
Οι ηγέτες, εν μέσω πανδημίας έρχονται αντιμέτωποι με πολλά θέματα που αφορούν την φύση της επιχείρησης και απαιτείται στρατηγικός τρόπος σκέψης και σωστή υλοποίηση. Για να το πετύχουν, χρειάζεται να είναι ανθρωποκεντρικοί, αφού η αλλαγή θα έρθει μέσα από ανθρώπους οι οποίοι την δεδομένη στιγμή αγωνιούν και δουλεύουν σε συνθήκες που δεν γνώριζαν πριν.

«Θέλουμε ηγέτες που να είναι αυθεντικοί και να αντιλαμβάνονται την ανάγκη του καθενός από τους ανθρώπους τους, που είναι διαφορετικές και να είναι κοντά στα πραγματικά προβλήματα.»

«Οι ηγέτες πρέπει να κτιστούν πάρα πολλές δεξιότητες που πλέον είναι και ψηφιακές και ανθρώπινες και έχουν να κάνουν με το πως θα λειτουργήσουμε σε αυτό το υβριδικό περιβάλλον.

Για το περιβάλλον εργασίας που αναζητούν οι εργαζόμενοι, τα ζητήματα ηγεσίας που προκύπτουν αλλά και τον ρόλο του HR, μίλησε στην κάμερα του InBusinessNews ο Φίλιππος Σώσειλος, στο πλάισιο του «19th Leadership and HR Management Conference»

 
 

Το περιβάλλον εργασίας που αναζητούν οι εργαζόμενοι
Σίγουρα αναζητούν συνθήκες που είναι πρωτόγνωρες. Υπάρχει πάρα πολύ ανησυχία γύρω από την μονιμότητα της εργασίας, το μέλλον των επιχειρήσεων, τον τρόπο που ο καθένας μπορεί να παραμείνει παραγωγικός και ωφέλιμος μέσα στην εργασία του. Οι εργαζόμενοι αναζητούν την δυνατότητα να υπάρχει μια στήριξη στον χώρο εργασίας, είτε αυτός ο χώρος είναι φυσικός στον χώρο εργασίας με όλες τις ανάγκες για υγειονομικής προστασίας, είτε δουλεύουν από το σπίτι. Θέλουν να νιώθουν ότι μπορούν να είναι και στο σπίτι παραγωγικοί και να συμμετέχουν στην επιχείρηση, αντιλαμβανόμενοι και γνωρίζοντας τι πρέπει να κάνουν και τι κάνει η επιχείρηση. Άρα χρειάζονται πληροφόρηση, χρειάζονται τα εργαλεία, δεξιότητες, κατανόηση των προσωπικών τους δεδομένων, ευελιξία στο πως να δουλέψουν σε ωράριο που να τους βολεύει, ειδικά αν έχουν μικρά παιδιά ή αν έχουν συνθήκες στο σπίτι που τους δυσκολεύουν. Γενικά χρειάζονται ένα οργανισμό ο οποίος έμπρακτα δείχνει ότι νοιάζεται γι΄ αυτούς, τους στηρίζει και τους βοηθά να μπορέσουν να λειτουργήσουν σ’ αυτό το περιβάλλον που είναι και για τους ίδιους καινούριο.
 
Το ζήτημα ηγεσίας που προκύπτει
Πράγματι προκύπτει ένα μεγάλο ζήτημα ηγεσίας αυτή την περίοδο. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μας δουλεύουν σε συνθήκες πολύ διαφορετικές από ότι προηγούμενος. Ένας ηγέτης έχει να ισορροπήσει πάρα πολλά πράγματα τώρα. Έχει μια επιχείρηση η οποία αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Έχει την ανάγκη να ξανασκεφτεί την επιχείρηση του, μέσα στα δεδομένα που προβάλλουν μετά την πανδημία και των αλλαγών που προκύπτουν, είτε στις καταναλωτικές συνήθειες ή στην ίδια την φύση της επιχείρησης. Θα πρέπει να βοηθήσει την επιχείρηση του να ανασχεδιάσει είτε στο λειτουργικό μοντέλο ή στον τρόπο που θα εξυπηρετεί τους πελάτες. Ο ηγέτης για να το πετύχει αυτό το πράγμα πρέπει να διατηρήσει αυτό το στρατηγικό τρόπο σκέψης και ταυτόχρονα να είναι πάρα πολύ καλός στην υλοποίηση έτσι ώστε να πετύχει μια μαζική εφαρμογή. Για να πετύχει αυτή η μαζικότητα και ο ανασχηματισμός πρέπει ο ηγέτης να είναι ανθρωποκεντρικός διότι η αλλαγή θα έρθει μέσα από ανθρώπους. Οι άνθρωποι αυτή την στιγμή αγωνιούν, φοβούνται, έχουν να μάθουν πως να χρησιμοποιούν εργαλεία που προηγουμένως δεν ήξεραν πώς να τα εφαρμόσουν. Άρα θέλουμε ηγέτες που να είναι αυθεντικοί και να αντιλαμβάνονται την ανάγκη του καθενός από τους ανθρώπους τους, που είναι διαφορετικές και να είναι κοντά στα πραγματικά προβλήματα. Πρέπει να κτιστούν πάρα πολλές δεξιότητες που πλέον είναι και ψηφιακές και ανθρώπινες και έχουν να κάνουν με το πως θα λειτουργήσουμε σε αυτό το υβριδικό περιβάλλον. Όλα αυτά δεν είναι εύκολα και για να μπορέσει να τα πετύχει ο ηγέτης χρειάζεται να είναι ταπεινός όσον αφορά τα πράγματα που ξέρει και δεν ξέρει αλλά και να πιστεύει στην δυνατότητα της επιχείρησης του να αλλάξει.
 
Οι προκλησεις για τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού 
Τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού μέσα σε αυτό το περιβάλλον έχουν να αντιμετωπίσουν τον δικό τους μετασχηματισμό. Η μεγάλη ανάγκη είναι να υποστηριχθεί η δυνατότητα της επιχείρησης να προβεί σε μετασχηματισμό και να στηρίζει τα διάφορα τμήματα να χειριστούν τα ζητήματα. Άρα το μέλλον είναι ένα τμήμα ανθρώπινου δυναμικού το οποίο δεν είναι απομονωμένο ή χειρίζεται τα θέματα κρατώντας την εξουσία και τις δραστηριότητες κοντά του αλλά δουλεύει αποκεντρωμένα, μαζί με τις επιχειρησιακές μονάδες. Τα ζητήματα ανθρώπων που πρέπει να χειριστεί το κάθε τμήμα είναι ζητήματα που πρέπει να διαχειριστεί ο κάθε διευθυντής και το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να είναι δίπλα του, να τον στηρίζει, να τον βοηθά να γίνεται καλύτερος ηγέτης και να χειρίζεται τα ζητήματα με θετικότητα. Άρα χρειαζόμαστε καταλύτες, χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα βοηθήσουν ανθρώπους και ηγέτες που θα κινηθούν μπροστά με τον σωστό τρόπο.

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου