Έρευνα AON: Δύσκολη και δαπανηρή η συμμόρφωση των Ταμείων Προνοίας

H Aon, o παγκόσμιος οργανισμός συμβουλευτικών υπηρεσιών (NYSE: AON), δημοσίευσε τα ευρήματα της Έρευνας Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών του 2020 που αφορά Κυπριακά Ταμεία Προνοίας ("Ταμεία") . Η έρευνα περιλαμβάνει απαντήσεις από Ταμεία με 21 χιλιάδες μέλη και €500εκ. σε σύνολο αποθεματικού.


Κύρια Αποτελέσματα:
 

  • Ενοποίηση Ταμείων / Ένταξη σε Πολύ-Επιχειρησιακά Ταμεία

Περίπου το 40% των Ταμείων που σήμερα είναι αυτοδιαχειριζόμενα αναμένουν ότι θα μεταφερθούν σε Πολυεπιχειρησιακό Ταμείο στα επόμενα πέντε χρόνια.

Περίπου το 54% των Ταμείων σήμερα έχουν αποθεματικό κάτω από €5 εκ καθιστώντας τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του νόμου δύσκολη και δαπανηρή

 

  • Ύψος Εισφορών
 
Μέσο ποσοστό εισφορών στα Ταμεία Προνοίας 2019 2016 2013
Μέσο ποσοστό εισφοράς από εργοδότες 5,0% 5,0% 6,0%
Μέσο ποσοστό εισφοράς από τα μέλη 7,0% 6,0% 6,5%
Συνολικό μέσο ποσοστό εισφοράς 12,0% 11,0% 12,5%

 
Το συνολικό μέσο ποσοστό εισφοράς παρουσιάζετε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες και παραμένει χαμηλό σε σχέση με τα απαιτούμενα ποσοστά για επαρκή αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού κινδύνου.  Κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι πρέπει να αποταμιεύουν 16%* των αποδοχών τους κάθε έτους από την ηλικία 25 μέχρι τα 65, προκειμένου να συγκεντρώσουν επαρκείς συνταξιοδοτικούς πόρους που να καλύπτουν τις Ιδιωτικές Συνταξιοδοτικές τους Ανάγκες. Αυτό περιλαμβάνει την εισφορά των εργαζομένων και του εργοδότη στο Ταμείο Προνοίας.

Γενικές Παρατηρήσεις
Η επάρκεια των συνταξιοδοτικών παροχών είναι ένα παγκόσμιο θέμα που ανησυχεί τόσο τους εργοδότες όσο και τους εργαζομένους. Πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν πλήρη κατανόηση του ύψους των συνταξιοδοτικών τους πόρων και των τελικών ωφελημάτων που ενδέχεται να λάβουν, κάτι που καθιστά το συνταξιοδοτικό τους προγραμματισμό δύσκολο και μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή εισοδήματα κατά την συνταξιοδότηση.
 
Τα Ταμεία Προνοίας διαδραματίζουν καίριο ρόλο για την οικονομική ασφάλεια των Κυπρίων εργαζομένων στη συνταξιοδότηση, αφού στόχος τους είναι η παροχή συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών ωφελημάτων που να διασφαλίζουν τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου κατά την αφυπηρέτηση.
 
Οι επιχειρήσεις εκείνες που θα πετύχουν να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο των εταιρικών τους Ταμείων, μέσω της ορθής διακυβέρνησης και αποτελεσμάτων, ως ίσως το πιο σημαντικό συστατικό του συνολικού πακέτου αποδοχών, θα κάνουν τον εργαζόμενο συμμέτοχο και τονώνουν το αίσθημα της δέσμευσης κάτι που οδηγεί σε αύξηση της παραγωγικότητας και συνεπώς των εταιρικών αποτελεσμάτων.
 
Σχετικά με την Έρευνα
Η έρευνα επικεντρώνεται σε Εταιρικά και Βιομηχανικά Ταμεία Προνοίας που εδρεύουν στην Κύπρο. Έχουν εξαιρεθεί τα Σχέδια Συντάξεων των Δημοσίων Υπαλλήλων, των Ημικρατικών Οργανισμών και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
 

 

Δειτε Επισης

Την Τρίτη η 63η ετήσια γενική συνέλευση της ΟΕΒ
Το EUHeyDay πάει Πάφο
Η πρώτη δικαστική απόφαση στην Κύπρο που επέτρεψε τη λήψη μαρτυρίας μέσω εικονοτηλεδιάσκεψης σε αστική υπόθεση
Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi-Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»