Έρευνα AON: Δύσκολη και δαπανηρή η συμμόρφωση των Ταμείων Προνοίας

H Aon, o παγκόσμιος οργανισμός συμβουλευτικών υπηρεσιών (NYSE: AON), δημοσίευσε τα ευρήματα της Έρευνας Ιδρυμάτων Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών του 2020 που αφορά Κυπριακά Ταμεία Προνοίας ("Ταμεία") . Η έρευνα περιλαμβάνει απαντήσεις από Ταμεία με 21 χιλιάδες μέλη και €500εκ. σε σύνολο αποθεματικού.


Κύρια Αποτελέσματα:
 

  • Ενοποίηση Ταμείων / Ένταξη σε Πολύ-Επιχειρησιακά Ταμεία

Περίπου το 40% των Ταμείων που σήμερα είναι αυτοδιαχειριζόμενα αναμένουν ότι θα μεταφερθούν σε Πολυεπιχειρησιακό Ταμείο στα επόμενα πέντε χρόνια.

Περίπου το 54% των Ταμείων σήμερα έχουν αποθεματικό κάτω από €5 εκ καθιστώντας τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του νόμου δύσκολη και δαπανηρή

 

  • Ύψος Εισφορών
 
Μέσο ποσοστό εισφορών στα Ταμεία Προνοίας 2019 2016 2013
Μέσο ποσοστό εισφοράς από εργοδότες 5,0% 5,0% 6,0%
Μέσο ποσοστό εισφοράς από τα μέλη 7,0% 6,0% 6,5%
Συνολικό μέσο ποσοστό εισφοράς 12,0% 11,0% 12,5%

 
Το συνολικό μέσο ποσοστό εισφοράς παρουσιάζετε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες και παραμένει χαμηλό σε σχέση με τα απαιτούμενα ποσοστά για επαρκή αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού κινδύνου.  Κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι πρέπει να αποταμιεύουν 16%* των αποδοχών τους κάθε έτους από την ηλικία 25 μέχρι τα 65, προκειμένου να συγκεντρώσουν επαρκείς συνταξιοδοτικούς πόρους που να καλύπτουν τις Ιδιωτικές Συνταξιοδοτικές τους Ανάγκες. Αυτό περιλαμβάνει την εισφορά των εργαζομένων και του εργοδότη στο Ταμείο Προνοίας.

Γενικές Παρατηρήσεις
Η επάρκεια των συνταξιοδοτικών παροχών είναι ένα παγκόσμιο θέμα που ανησυχεί τόσο τους εργοδότες όσο και τους εργαζομένους. Πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν πλήρη κατανόηση του ύψους των συνταξιοδοτικών τους πόρων και των τελικών ωφελημάτων που ενδέχεται να λάβουν, κάτι που καθιστά το συνταξιοδοτικό τους προγραμματισμό δύσκολο και μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή εισοδήματα κατά την συνταξιοδότηση.
 
Τα Ταμεία Προνοίας διαδραματίζουν καίριο ρόλο για την οικονομική ασφάλεια των Κυπρίων εργαζομένων στη συνταξιοδότηση, αφού στόχος τους είναι η παροχή συμπληρωματικών συνταξιοδοτικών ωφελημάτων που να διασφαλίζουν τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου κατά την αφυπηρέτηση.
 
Οι επιχειρήσεις εκείνες που θα πετύχουν να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο των εταιρικών τους Ταμείων, μέσω της ορθής διακυβέρνησης και αποτελεσμάτων, ως ίσως το πιο σημαντικό συστατικό του συνολικού πακέτου αποδοχών, θα κάνουν τον εργαζόμενο συμμέτοχο και τονώνουν το αίσθημα της δέσμευσης κάτι που οδηγεί σε αύξηση της παραγωγικότητας και συνεπώς των εταιρικών αποτελεσμάτων.
 
Σχετικά με την Έρευνα
Η έρευνα επικεντρώνεται σε Εταιρικά και Βιομηχανικά Ταμεία Προνοίας που εδρεύουν στην Κύπρο. Έχουν εξαιρεθεί τα Σχέδια Συντάξεων των Δημοσίων Υπαλλήλων, των Ημικρατικών Οργανισμών και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
 

 

Δειτε Επισης

Πλοία-γίγαντες με πράσινη ενέργεια...Η νέα πορεία της ναυτιλίας
Χρηματιστήρια: Πώς οι συγχωνεύσεις και εξαγορές άλλαξαν τον χάρτη την τελευταία εικοσιπενταετία
Στο Λονδίνο για...προεκλογική η Χατζημανώλη-Προωθεί την υποψηφιότητα της Κύπρου για μέλος του Συμβουλίου του ΔΝΟ
Όταν ο ρόλος συναντά την προσωπικότητα
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business... Κυπριακή βιομηχανία: Ηοld the line
Matt Murphie: Ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο η Κύπρος-Η κάθοδος και τα πλάνα της Copper Island για το νησί
Taste Cyprus 2025 by Mare Resorts: Η γευστική εμπειρία του καλοκαιριού συνεχίζεται-Δείτε πού και πότε
ΟΕΒ: Δυσανάλογο μέτρο με απρόβλεπτες συνέπειες για την αλυσίδα εφοδιασμού η απεργία μεταφορέων Α’
Εναρκτήρια εκδήλωση του Ερευνητικού Κέντρου Μνημοσύνη από την έδρα UNESCO του ΤΕΠΑΚ
Όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων-«Σταθερό θεσμικό περιβάλλον»