Η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Έργο «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την Αγορά Εργασίας»

Πολυδιάστατα είναι τα οφέλη για φοιτητές και επιχειρήσεις που προκύπτουν μέσα από την λειτουργία των Γραφείων Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων. Συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της ανεργίας ανάμεσα στους νέους, τα Γραφεία Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων δημιουργούν συνθήκες ευκολότερης πρόσβασης και ένταξής της νέας γενιάς στην αγορά εργασίας. Στο Έργο συμμετέχουν τα τρία δημόσια και τα πέντε ιδιωτικά Πανεπιστήμια που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, και συγκεκριμένα: το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Frederick, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Νέαπολις Πάφου και το UCLan Cyprus.
 
Για το πώς οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας εκμεταλλεύτηκαν το Έργο «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την Αγορά Εργασίας» καθώς και τη συνεργασία του Πανεπιστημίου με τους υπόλοιπους φορείς, παρουσιάζουν στην κάμερα του InBusinessNews ο Δρ Αλέξανδρος Αντωναράς και η Δρ Μέλπω Ιακώβίδου.
 

Πώς οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας εκμεταλλεύτηκαν το Έργο «Γραφεία Διασύνδεσης Πανεπιστημίων με την Αγορά Εργασίας;»
Από την πρώτη ενημέρωση που έγινε για τη λειτουργία του Γραφείου Διασύνδεσης με την Αγορά Εργασίας, παρατηρήσαμε μεγάλο ενδιαφέρον και κινητικότητα από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου μας, καθότι σε πολλούς από αυτούς, δόθηκε για πρώτη φορά η ευκαιρία, μέσω του προγράμματος σπουδών τους, να τοποθετηθούν σε μια επιχείρηση, να έχουν μια αρχική επαφή και να αποκτήσουν εμπειρία στο αντικείμενο τους. Όσοι τοποθετήθηκαν, έχουν επιδείξει πολύ καλές εργασιακές ικανότητες και δεξιότητες, όπως προφορική και γραπτή επικοινωνία, ικανότητες επίλυσης προβλημάτων, ομαδικότητα κ.λπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου στο 50% όσων συμμετείχαν στο πρόγραμμα προσφέρθηκε θέση πλήρους ή μερικής απασχόλησης.
 
Ποιο ήταν το άμεσο όφελος που είχαν οι φοιτητές;
Το άμεσο όφελος για τους φοιτητές, ήταν η τριβή με το αντικείμενο σπουδών τους, μέσω της εφαρμογής των θεωρητικών τους γνώσεων σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Οι φοιτητές είχαν επίσης την ευκαιρία να αποκτήσουν πρόσθετη γνώση, εργασιακές και επικοινωνιακές δεξιότητες καθώς επίσης και να γνωρίσουν και να συνδεθούν με σημαντικούς ανθρώπους του επαγγελματικού χώρου, γεγονός το οποίο συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση των πιθανοτήτων και ευκαιριών μελλοντικής απασχολησιμότητας.
 
Πώς το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ενθαρρύνει τους φοιτητές να λάβουν μέρος στο έργο;
Οι φοιτητές ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν στο έργο μέσω τακτικών ενημερώσεων και εκδηλώσεων που στόχο έχουν να αναδείξουν τα άμεσα και έμμεσα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από μία τοποθέτηση στην αγορά εργασίας. Επίσης, τα εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων και τα σεμινάρια από στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου βοηθάνε στο να αντιληφθούν οι φοιτητές ότι οι τοποθετήσεις σε φορείς σχετικούς με το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών τους θα τους βοηθήσει να βρουν πιο εύκολα απασχόληση στον τομέα τους.
 
Ποια η συνεργασία που έχετε με τους υπόλοιπους εμπλεκομένους φορείς;
Υπάρχει διαρκής και συστηματική επικοινωνία από την έναρξη της τοποθέτησης ενός φοιτητή μέχρι το τέλος.  Γίνεται καταγραφή των αναγκών και κριτηρίων που δίνονται από τις επιχειρήσεις για την πλήρωση μιας θέσης και εφόσον υπάρξει σύνδεση με τα προσόντα των φοιτητών, παρέχεται η ανάλογη καθοδήγηση και εξυπηρέτηση. Επιπρόσθετα, το Γραφείο Διασύνδεσης δρα ως «διευκολυντής»  για την επίλυση οποιοδήποτε προβλήματος δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του φοιτητή, παρέχοντας βοήθεια τόσο στην επιχείρηση όσο και στον φοιτητή. Οι επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα μέσω αυτής της διαδικασίας να εντοπίζουν ταλέντα, που πιθανώς θα ήθελαν να προετοιμάσουν και να εντάξουν στο δυναμικό τους.
 

Δειτε Επισης

Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας