Μάρτιν Γουλφ: Έτσι θα είναι ο κόσμος το 2030

Tην εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας το 2030 προσπάθησε να «ζωγραφήσει» στο 11ο Limassol Economic Forum, ο οικονομικός σχολιαστής και αρθρογράφος των Financial Times, στο Ηνωμένο Βασίλειο, Μάρτιν Γουλφ, παραθέτοντας τις βέβαιες αλλαγές που θα επισυμβούν, τις πιθανές και αυτές που είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν. 

Είναι πολύ δύσκολο να ξέρεις τι θα γίνει τον επόμενο χρόνο πόσο μάλλον σε 10 χρόνια, σημείωσε, αρχίζοντας της ομιλία του και θέλοντας να δείξει ότι η κατανόηση μας για το μέλλον είναι πολύ περιορισμένη, έφερε ως παραδείγματα την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν το 1980 λίγοι πίστευαν ότι μέσα σε 10 χρόνια θα εξαφανιζόταν, το παράδειγμα της Κίνας που μετατράπηκε σε υπερδύναμη, κάτι που επίσης δεν μπορούσε να προβλέψει κάποιος το 1990, καθώς και το παράδειγμα της πανδημίας, αφού, όπως είπε, λίγοι θα σκέφτονταν το 2010 ότι η επόμενη οικονομική κρίση θα αφορούσε μια πανδημία.  
 
Κλίμα, δημογραφία και τεχνολογία: Οι βέβαιες αλλαγές
Οι βέβαιες αλλαγές που θα επέλθουν μέχρι το 2030, σύμφωνα με την παρουσίαση του Μάρτιν Γουλφ, αφορούν την κλιματική αλλαγή, τις δημογραφικές αλλαγές και την τεχνολογική επανάσταση που συντελείται.

Όπως είπε, η πληθυσμιακή ισορροπία του κόσμου μετατοπίζεται δραματικά από τις χώρες με υψηλό εισόδημα, ειδικότερα προς την υποσαχάρια Αφρική.

Για την κλιματική αλλαγή εξήγησε ότι, εάν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη αλλαγή στην τάση των εκπομπών ρύπων, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα συνεχιστεί την επόμενη δεκαετία ενώ η μείωση των εκπομπών προϋποθέτει τη στενή συνεργασία μεταξύ των αναδυόμενων και των αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Tέλος, όσον αφορά τις βέβαιες αλλαγές, η ευρυζωνικότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται, μετασχηματίζοντας τα πάντα, καθώς θα βελτιωθεί και η τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence).
 
Η Κίνα θα φτάσει τις ΗΠΑ ενώ θα αναπτυχθεί η αποπαγκοσμιοποίηση
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα εφτά πιθανότερα σενάρια για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2030. H πανδημία που ζούμε σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Γουλφ, είναι πιο πιθανό να έχει μακροπρόθεσμη επίδραση στην παραγωγή, η οποία δεν θα περιορίζεται στα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας.

Παράλληλα, η οικονομία της Κίνας είναι πιθανότερο να φτάσει στα οικονομικά επίπεδα των ΗΠΑ, ακόμη και σε ό,τι αφορά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Στο σκηνικό αυτό το υψηλό δημόσιο χρέος πολλών χωρών δεν θα υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα ενώ τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ο Μάρτιν Γουλφ βλέπει επίσης την ανάπτυξη της αποπαγκοσμιοποίησης, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο υπέστη τεράστιο πλήγμα λόγω της πανδημίας. Αντίθετα, όπως είπε, το virtual globalization και η ολοκλήρωση του κόσμου μέσω του διαδικτύου είναι ασταμάτητη.

Τέλος, ο ίδιος αναμένει ότι οι κυβερνήσεις θα είναι περισσότερο ενεργές, καθώς η ζήτηση για κυβερνητικές πρωτοβουλίες είναι τεράστια.
 
Δεν αποκλείει διάλυση της ΕΕ, νέες πανδημίες ή πυρηνικό πόλεμο
Κάποια άλλα ενδεχέμενα που είναι δυνατό να επαληθευτούν είναι μία ογκούμενη ανάπτυξη και η αύξηση του πληθωρισμού.

Επίσης, στην κατηγορία των πιθανών mega-shocks ο οικονομικός σχολιαστής των Financial Times περιέλαβε:

  • Τα μεγάλα κύματα προσφύγων
  • Τους πολέμους, ανάμεσα τους και ένα πυρηνικό
  • Τα μεγάλα τρομοκρατικά χτυπήματα
  • Κάποιες νέες πανδημίες
  • Την διάλυση της ΕΕ

Κάποια είναι βέβαια, κάποια πολύ πιθανά και κάποια πιθανά, «προετοιμαστείτε για όλα», είπε ο Μάρτιν Γουλφ, κλείνοντας την παρουσίαση του.
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;