Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

ΕΠΑ: Η απόκτηση 2GIS από Digital Assets και η εμπλοκή της Κύπρου

Συμβατή με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά έκρινε η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού την απόκτηση τμήματος της επιχείρησης 2GIS Limited από την Digital Assets.

Η κοινοποίηση προς την ΕΠΑ αφορά συγκέντρωση, σύμφωνα με την οποία η Digital Assets και φυσικά πρόσωπα θα ιδρύσουν από κοινού εταιρεία με σκοπό την απόκτηση τμήματος της επιχείρησης της 2GIS Limited.

Η κοινοποιηθείσα συγκέντρωση πραγματοποιείται στη βάση της συμφωνίας-πλαίσιο (framework agreement), η οποία συνάφθηκε στις 10 Ιουνίου 2020 μεταξύ των εμπλεκομένων μερών Digital Assets, Limited Liability Company "O2O Holding" (εταιρεία περιορισμένης ευθύνης στη Ρωσία), άλλων φυσικών προσώπων, 2GIS Limited,  Limited Liability Company "DoubleGIS" (εταιρεία περιορισμένης ευθύνης στη Ρωσία ή αλλιώς «2GIS Ρωσίας»).

Όπως σημειώνεται στην απόφαση της ΕΠΑ ημερομηνίας 30 Ιουλίου 2020, η συμφωνία πλαίσιο προβλέπει, διάφορες πράξεις-συναλλαγές οι οποίες έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των μερών.

Ως αποτέλεσμα των εν λόγω συναλλαγών, η 2GIS Limited θα μεταβιβαστεί από την 2GIS Κύπρου στη νέα εταιρεία, ενώ η 2GIS Ρωσίας θα αποκτήσει το 50% της νέας εταιρείας.

Παράλληλα, η Digital Assets θα αποκτήσει ελέγχουσα συμμετοχή ύψους 71,94% στη 2GIS Ρωσίας, η οποία θα παραμείνει ο κάτοχος του 50% της νέας εταιρείας.

Ποια είναι η Sberbank, μητρική της Digital Assets
Η Digital Assets, έμμεση θυγατρική της δημόσιας εταιρείας Public Joint Stock Company, Sberbank of Russia, δεν ασκεί καμία δραστηριότητα άμεσα και ενεργεί ως εταιρεία χαρτοφυλακίου εντός του Ομίλου Sberbank.

Ο Όμιλος Sberbank ασχολείται με τραπεζικές και χρηματοοικονομικές εργασίες, καθώς επίσης με υπηρεσίες πληροφορικής, τεχνολογίες διαφήμισης, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο (cyber security), υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud services), βιομετρικά δεδομένα, τηλεϊατρική, το σύστημα FoodTech, μέσα ενημέρωσης και διαδικτυακές αγορές.

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο, ο όμιλος Sberbank δραστηριοποιείται στην πώληση υπηρεσιών μέσω της SIB (Cyprus) Ltd, η οποία παρέχει επενδυτικές υπηρεσίες στην αγορά χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Η 2GIS δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ψηφιακών χαρτών και βάσεων δεδομένων οντοτήτων και στην παροχή διαφημιστικού χώρου στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (ιστοσελίδα), στις εφαρμογές για κινητά τηλεφωνά και υπολογιστές μέσω των οποίων οι χρήστες έχουν πρόσβαση και χρησιμοποιούν τους ψηφιακούς χάρτες και τις βάσεις δεδομένων.


Το σκεπτικό της απόφασης
Η ΕΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, έκρινε ότι η εν λόγω συναλλαγή δεν εγείρει οποιεσδήποτε οριζόντιες επικαλύψεις, αφού οι δραστηριότητες του Ομίλου Sberbank και της 2GIS στην Κύπρο σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης, δεν επικαλύπτονται.

Η Επιτροπή επίσης έκρινε ότι δύναται να προκύπτει κάθετη σχέση μεταξύ του Ομίλου 2GIS και του Ομίλου Sberbank, τόσο στην αγορά για την παροχή βάσεων δεδομένων πλωτών ψηφιακών χαρτών όσο και στην αγορά παροχής διαφημιστικού χώρου στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, όπως δηλώνουν τα εμπλεκόμενα μέρη, το ευρύ γεωγραφικό πεδίο των σχετικών αγορών και τα χαμηλά μερίδια αγοράς των συμμετεχουσών επιχειρήσεων αποτρέπουν την εμφάνιση επιπτώσεων αποκλεισμού.

Για παράδειγμα, ο Όμιλος 2GIS δεν έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει τους ανταγωνιστές του Ομίλου Sberbank να έχουν πρόσβαση σε προμηθευτές στην αγορά για την παροχή βάσεων δεδομένων πλωτών ψηφιακών χαρτών ή στην αγορά για την παροχή διαφημιστικού χώρου στο διαδίκτυο.

Ομοίως, ο Όμιλος Sberbank δεν θα βρεθεί σε θέση που να εμποδίζει τους ανταγωνιστές του να αγοράζουν υπηρεσίες στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος 2GIS.

Η δυναμική της 2GIS στην Κύπρο
Προστίθεται ακόμα ότι επειδή ο Όμιλος 2GIS δεν δημιουργεί έσοδα μέσω της πώλησης βάσεων δεδομένων ψηφιακών χαρτών, τα εμπλεκόμενα μέρη δεν είναι σε θέση να δώσουν μερίδιο αγοράς με αναφορά στον κύκλο εργασιών.

Εντούτοις, εκτιμάται ότι γύρω στο 10-20% των χρηστών κινητού διαδικτύου στην Κύπρου χρησιμοποιούν την εφαρμογή του Ομίλου 2GIS.

Τονίζεται ότι το μερίδιο αγοράς του Ομίλου 2GIS για το έτος 2019 στην παροχή διαφημιστικού χώρου στο διαδίκτυο είναι σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης περίπου 0-5% στην Κυπριακή αγορά.

Την ίδια ώρα, το μερίδιο αγοράς του Ομίλου Sberban στην Κύπρο κατά το έτος 2019 στην παροχή επενδυτικών υπηρεσιών ανέρχεται σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοποίησης στο 5- 10%.

Σύμφωνα με τα εμπλεκόμενα μέρη, δεν προκύπτει επηρεαζόμενη αγορά αφού το μερίδιο αγοράς τόσο του Ομίλου Sberban όσο και της 2GIS στην κάθε πιο πάνω σχετική αγορά προϊόντος δεν υπερβαίνουν το όριο του 25%.

Με βάση τα πιο πάνω και όλα τα στοιχεία του διοικητικού φακέλου, η ΕΠΑ κατέληξε ότι ότι δεν υφίστανται άλλες αγορές στις οποίες η κοινοποιούμενη συγκέντρωση ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις, με βάση τις πρόνοιες του Νόμου.

Δειτε Επισης

Η νέα γραφειακή ανάπτυξη αξίας 3,5 εκατ. ευρώ στη Λάρνακα-Πού χωροθετείται και τι θα περιλαμβάνει
Φ. Στασόπουλος: Από πού πηγάζει η αύξηση κερδοφορίας της Ελληνικής-Θετική εξέλιξη η συμμετοχή της Eurobank
Ο βραχνάς της έλλειψης προσωπικού και οι κλάδοι με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας
Ανακαινίσεις ξενοδοχείων-Πυρετώδεις εργασίες και ολικό λίφτινγκ μονάδων στα σκαριά
Στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού GOLD: Hail to the Chief Financial Officer
Eurobank Hub: Εκεί που κτυπά η καρδιά της τράπεζας και κτίζεται η τεχνολογική ανάπτυξη του ομίλου (pics)
Οι επιδόσεις των αεροδρομίων μας... Αύξηση επιβατικής κίνησης πέραν του 20% σε βάθος πενταετίας (πίνακες)
Επαναρχίζουν οι εργασίες για το τερματικό στο Βασιλικό-Τι δηλώνει ο Παπαναστασίου και η ανακοίνωση της CPP
Ενισχύουν τον κοινωνικό διάλογο προς διασφάλιση της ομαλότητας και της σταθερότητας στα εργασιακά
Στην τελική ευθεία για το Πάρκο Χρωμάτων στην Πάφο (pics)