Μ. Νεοπτολέμου: Οι εμπλεκόμενοι στα φάρμακα ήταν σε γκρίζα ζώνη

Στο νέο σύστημα κάθε συμβεβλημένος γιατρός έχει τη δυνατότητα να συνταγογραφήσει κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα που θεωρεί κατάλληλο για τον ασθενή του, ανέφερε στο «Healthcare Investment Conference» ο Δρ. Μιχάλης Νεοπτολέμου, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του ομίλου Remedica και αυτός ήταν και ο λόγος που στο πρώτο διάστημα της εφαρμογής του ΓεΣΥ παρουσιάστηκαν ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες, όπως είπε, έχουν περιοριστεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, μέσα από την εμπειρία που αποκτήθηκε. 

Στο προηγούμενο διάστημα, οι εμπλεκόμενοι στο χώρο του φαρμάκου ήταν σε μια γκρίζα ζώνη αφού έπρεπε να προβλέψουν τις ποσότητες φαρμάκων που έπρεπε να παράξουν ή να εισάγουν στην Κύπρο, εξήγησε, μιλώντας για το ρόλο των κυπριακών εταιρειών στο ΓεΣΥ.

Πλέον, αναμένεται η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ ΟΑΥ και φαρμακοβιομηχανιών για τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ όσον αφορά τα φάρμακα. Τα θέματα που θα απασχολήσουν είναι οι προσυμφωνημένες κατηγορίες φαρμάκων και οι τιμές τους, καθως και τα φάρμακα για τα οποία θα γίνονται δημόσιες προσφορές.

Η συμβολή των κυπριακών φαρμακοβιομηχανιών
Αναφερόμενος στη γενικότερη συμβολή των κυπριακών φαρμακοβιομηχανιών σημείωσε ότι το 30% των φαρμάκων που έχουν άδεια στην Κύπρο είναι κυπριακά φάρμακα και ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η Κύπρος ήταν μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που αντιμετώπισε ελάχιστα προβλήματα έλλειψης φαρμάκων, λόγω της ισχυρής παρουσίας των τοπικών φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίες κάλυψαν επαρκώς την κυπριακή αγορά με τα προϊόντα τους.

Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε ότι, το κυπριακό φάρμακο αντιπροσωπεύει το 36-37% των εξαγωγών της Κύπρου, σε πέραν των 160 χωρών παγκοσμίως.
 
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΓεΣΥ
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δρ. Νεοπτολέμου αναφέρθηκε στις προκλήσεις του μέλλοντος για το ΓεΣΥ, λέγοντας ότι είναι πολλές, ωστόσο σχετικά με τα φάρμακα θα πρέπει «να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στους πρώτους 16 μήνες της εφαρμογής του», ώστε να μην συσσωρευτούν πολλά προβλήματα μαζί και να δημιουργήσουν επιπρόσθετους κινδύνους για τη λειτουργία του συστήματος.

Παράλληλα και σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να δημιουργηθούν και να υιοθετηθούν νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία θα συνάδουν με τις τελευταίες διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες.

Επιπρόσθετα, είναι μείζονος σημασίας, όπως είπε, η άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεών για τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ αναφορικά με τα φάρμακα ενώ καίριας σημασίας θέμα είναι και αυτό της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά του συστήματος.
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»