Μ. Νεοπτολέμου: Οι εμπλεκόμενοι στα φάρμακα ήταν σε γκρίζα ζώνη

InBusinessNews  21/10/2020 08:02
Μ. Νεοπτολέμου: Οι εμπλεκόμενοι στα φάρμακα ήταν σε γκρίζα ζώνη

Μ. Νεοπτολέμου: Οι εμπλεκόμενοι στα φάρμακα ήταν σε γκρίζα ζώνη

InBusinessNews  21/10/2020 08:02
Στο νέο σύστημα κάθε συμβεβλημένος γιατρός έχει τη δυνατότητα να συνταγογραφήσει κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα που θεωρεί κατάλληλο για τον ασθενή του, ανέφερε στο «Healthcare Investment Conference» ο Δρ. Μιχάλης Νεοπτολέμου, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής του ομίλου Remedica και αυτός ήταν και ο λόγος που στο πρώτο διάστημα της εφαρμογής του ΓεΣΥ παρουσιάστηκαν ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες, όπως είπε, έχουν περιοριστεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, μέσα από την εμπειρία που αποκτήθηκε. 

RELATED ARTICLES


Στο προηγούμενο διάστημα, οι εμπλεκόμενοι στο χώρο του φαρμάκου ήταν σε μια γκρίζα ζώνη αφού έπρεπε να προβλέψουν τις ποσότητες φαρμάκων που έπρεπε να παράξουν ή να εισάγουν στην Κύπρο, εξήγησε, μιλώντας για το ρόλο των κυπριακών εταιρειών στο ΓεΣΥ.

Πλέον, αναμένεται η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων μεταξύ ΟΑΥ και φαρμακοβιομηχανιών για τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ όσον αφορά τα φάρμακα. Τα θέματα που θα απασχολήσουν είναι οι προσυμφωνημένες κατηγορίες φαρμάκων και οι τιμές τους, καθως και τα φάρμακα για τα οποία θα γίνονται δημόσιες προσφορές.

Η συμβολή των κυπριακών φαρμακοβιομηχανιών
Αναφερόμενος στη γενικότερη συμβολή των κυπριακών φαρμακοβιομηχανιών σημείωσε ότι το 30% των φαρμάκων που έχουν άδεια στην Κύπρο είναι κυπριακά φάρμακα και ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η Κύπρος ήταν μία από τις λίγες χώρες παγκοσμίως που αντιμετώπισε ελάχιστα προβλήματα έλλειψης φαρμάκων, λόγω της ισχυρής παρουσίας των τοπικών φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίες κάλυψαν επαρκώς την κυπριακή αγορά με τα προϊόντα τους.

Στο ίδιο πλαίσιο υπογράμμισε ότι, το κυπριακό φάρμακο αντιπροσωπεύει το 36-37% των εξαγωγών της Κύπρου, σε πέραν των 160 χωρών παγκοσμίως.
 
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ΓεΣΥ
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δρ. Νεοπτολέμου αναφέρθηκε στις προκλήσεις του μέλλοντος για το ΓεΣΥ, λέγοντας ότι είναι πολλές, ωστόσο σχετικά με τα φάρμακα θα πρέπει «να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στους πρώτους 16 μήνες της εφαρμογής του», ώστε να μην συσσωρευτούν πολλά προβλήματα μαζί και να δημιουργήσουν επιπρόσθετους κινδύνους για τη λειτουργία του συστήματος.

Παράλληλα και σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να δημιουργηθούν και να υιοθετηθούν νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία θα συνάδουν με τις τελευταίες διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές και οδηγίες.

Επιπρόσθετα, είναι μείζονος σημασίας, όπως είπε, η άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεών για τη δεύτερη φάση του ΓεΣΥ αναφορικά με τα φάρμακα ενώ καίριας σημασίας θέμα είναι και αυτό της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά του συστήματος.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας