Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Θανάσης Κορφιώτης: Οι δέκα άξονες πολιτικής για το δικηγορικό επάγγελμα

Τους δέκα άξονες πολιτικής και τις εισηγήσεις του για επίλυση των προβλημάτων του δικηγορικού επαγγέλματος αναλύει στο InBusinessNews ο υποψήφιος για την Προεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Θανάσης Κορφιώτης.

Εξηγώντας ότι η μόνη σίγουρη απάντηση πρέπει να είναι η συνεχής δουλειά για την προσφορά των καλύτερων δυνατών δικηγορικών υπηρεσιών, ανεξαρτήτως συνθηκών, ο κ. Κορφιώτης επισημαίνει ότι ο ΠΔΣ οφείλει να συμμετάσχει με ανοικτό πνεύμα στον νέο γύρο διαβούλευσης που θα γίνει στο επόμενο διάστημα για μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης με σκοπό να διασφαλιστεί η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης.

Ο κ. Κορφιώτης παραθέτει τις προγραμματικές του θέσεις ενόψει των εκλογών του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, ενώ αναλύει το όραμά του για ένα εκσυγχρονισμένο Δικηγορικό Σύλλογο.

Λάβατε την απόφαση να διεκδικήσετε την προεδρία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Πώς προέκυψε αυτή η απόφαση; 
Συμπληρώνω τον επόμενο χρόνο 20 χρόνια άσκησης μαχόμενης δικηγορίας τόσο στα δικαστήρια όσο και στον τομέα των εξωδικαστηριακών υπηρεσιών. Έχω εμπειρία στα θέματα που απασχολούν τον ΠΔΣ αφού διετέλεσα μέλος του ΔΣ και νυν Γραμματέας. Πιστεύω πως μπορώ να προσφέρω από την θέση του Προέδρου του ΔΣ και για αυτό πήρα την απόφαση να υποβάλω υποψηφιότητα, για να δώσω, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του συνδυασμού μου, Ηρακλή Αγαθοκλέους, Ηρακλή Κυριακίδη, Γεωργία Κωνσταντίνου-Παναγιώτου και Νικόλα Τσαρδελλή, ό,τι μπορούμε για το καλό του λειτουργήματός μας τα επόμενα τρία χρόνια.             

Ποιο το όραμά σας για ένα εκσυγχρονισμένο ΠΔΣ;
Το ζητούμενο είναι η διατήρηση του ΠΔΣ ως βασικού συντελεστή χάραξης και εφαρμογής πολιτικής στο γίγνεσθαι που αφορά στο δικηγορικό λειτούργημα σε όλες του τις εκφάνσεις. Επίσης, η συμβολή του ΠΔΣ σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ως παράγοντα ανάπτυξης για την Κύπρο. Για να  επιτευχθεί αυτό ο ΠΔΣ πρέπει να επιδείξει συνέπεια και να καταφέρει να διατηρήσει και αναπτύξει δίαυλους επικοινωνίας με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς όπως είναι η εκτελεστική, νομοθετική και κυρίως η δικαστική εξουσία. Η απομόνωση του ΠΔΣ, μέσω μαξιμαλιστικών προσεγγίσεων θα είναι καταστροφική. Ενόψει του ότι η υιοθέτηση και εφαρμογή στην πράξη της όποιας προγραμματικής θέσης κατά κανόνα απαιτεί την συμβολή και των υπόλοιπων φορέων, η συνεργασία με αυτούς είναι απαραίτητη. Χωρίς σε καμία περίπτωση αυτό να σημαίνει πως ο ΠΔΣ δεν θα διατηρήσει τις θέσεις αρχών που πρεσβεύει ή ότι δεν θα διαφωνήσει και συγκρουστεί εκεί που είναι απαραίτητο. Δεν μπορεί όμως η σύγκρουση να καταστεί αυτοσκοπός γιατί αυτό θα δυσχεραίνει την επίλυση των πολλών προβλημάτων που υπάρχουν.   

Ποια είναι τα θέματα και τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους δικηγόρους; Ποιες λύσεις εισηγείστε και πως μπορούν να υλοποιηθούν;
Τα προβλήματα και τα θέματα που απασχολούν τους δικηγόρους είναι πολλά και δυστυχώς στα βασικά εξ αυτών δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Το βασικότερο είναι η μείωση της δικηγορικής ύλης σε συνάρτηση και με την αύξηση στον αριθμό των δικηγόρων, το οποίο ως αντιλαμβάνεστε έχει ευρύτερη προέκταση αφού συνδέεται και με την ευρύτερη πολιτικοοικονομική κατάσταση στην Κύπρο ή ακόμα και παγκόσμια. Τα όποια προβλήματα δεν πρέπει να μας πτοούν. Η μόνη σίγουρη απάντηση πρέπει να είναι η συνεχής δουλειά για την προσφορά των καλύτερων δυνατών δικηγορικών υπηρεσιών, ανεξαρτήτως συνθηκών. Δεν ήταν ποτέ εύκολα τα πράγματα για την δικηγορία στην Κύπρο και αυτό κάνει τον αγώνα του κάθε συνάδελφου αξιοθαύμαστο. Συνοπτικά οι δέκα άξονες πολιτικής του συνδυασμού μου είναι οι εξής:
1. Διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων του ΠΔΣ και του δικηγορικού σώματος, με την εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία, με σκοπό την ουσιαστική συμμετοχή του ΠΔΣ στο γίγνεσθαι, για το καλό της δικαιοσύνης και του δικηγορικού λειτουργήματος.  Αυτό απαιτεί μελετημένη, σύγχρονη και συνεπή προσέγγιση, σε πνεύμα αλληλοσεβασμού και όχι πολιτική απομόνωσης του ΠΔΣ.
2. Ενεργός και εποικοδομητική συμμετοχή στην διαδικασία μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης. Υποστήριξη και προώθηση της θέσης για διορισμό και/ή προαγωγή των καταλληλότερων σε όλες τις βαθμίδες του δικαστικού σώματος, περιλαμβανομένου του διορισμού δικηγόρων σε ανώτερες θέσεις, που πληρούν τα κριτήρια. 
3. Άσκηση πίεσης για επίλυση των κτιριακών προβλημάτων και γενικά των υποδομών των δικαστηρίων.
4. Εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, περιλαμβανομένης της χρήσης της τεχνολογίας για την διενέργεια δικών (πρώτων εμφανίσεων και ακροάσεων). Συνεχής αναβάθμιση του Cylaw. 
5.  Ομαλή επάνοδος στην κανονικότητα μετά την πανδημία και διατήρηση της χρήσης της τεχνολογίας που εφαρμόστηκε και των πρακτικών που υιοθετήθηκαν κατά την πανδημία.
6. Μελέτη και εφαρμογή μέτρων για την μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βελτίωση της θέσης της Κύπρου σαν κέντρο παροχής υπηρεσιών (διοικητικών και συναφών) σε συνεργασία με τις Επιτροπές Εταιρειών και Φορολογικού Σχεδιασμού του Συλλόγου, τον ΣΕΛΚ, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τον CIPA και άλλες αρχές. 
7. Προώθηση των αναγκαίων τροποποιήσεων στο Ταμείο Σύνταξης Δικηγόρων με σκοπό την επίτευξη της βιωσιμότητάς του και σε κάθε περίπτωση της εξυγίανσής του, στην βάση συμβουλών ειδικών εμπειρογνωμόνων. Κατά την διεργασία θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η διαφορετική θέση και να γίνει δίκαιος συγκερασμός των δικαιωμάτων κάθε ηλικιακής ομάδας συναδέλφων και των συνταξιούχων. 
8. Εκσυγχρονισμός του συστήματος διδασκαλίας και εξετάσεων του Νομικού Συμβουλίου ούτως ώστε αυτά να εστιάσουν περισσότερο στην πρακτική εφαρμογή των γνώσεων.  Αναβάθμιση του θεσμού της συνεχούς επαγγελματικής εκπαίδευσης. Δημιουργία ειδικής επιτροπής με νέους δικηγόρους για εξέταση ζητημάτων που τους αφορούν. 
9. Διατήρηση και ανάπτυξη των σχέσεων του ΠΔΣ με τους τοπικούς δικηγορικούς συλλόγους, τις νομικές σχολές, δικηγορικούς συλλόγους του εξωτερικού και τον Ευρωπαϊκό Σύλλογο Δικηγόρων.
10. Τροποποίηση του περί Δικηγόρων Νόμου για βελτίωση της λειτουργίας του πειθαρχικού συμβουλίου και για να καταστεί δυνατή η ψηφοφορία σε όλες τις επαρχίες για τις εκλογές του ΠΔΣ.

Πώς θα χαρακτηρίζατε την μέχρι τώρα πορεία της μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης; Ποιες οι δικές σας εισηγήσεις για μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης;
Η προσπάθεια για μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης που γίνεται τα τελευταία χρόνια είναι η σοβαρότερη από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Αποτελεί αναγνώριση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πως είναι απαραίτητη η λήψη σοβαρών αποφάσεων που θα βοηθήσουν στην επίλυση χρονιζόντων θεμάτων. Συμφωνώ με την φιλοσοφία και τις επί μέρους προσεγγίσεις που περιλαμβάνουν τα νομοσχέδια τα οποία ήταν το αποτέλεσμα σοβαρής διαβούλευσης στην οποία ο ΠΔΣ μετείχε. Όταν συζητούνται τέτοιες θεμελιακές αλλαγές είναι απολύτως αναμενόμενο να υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις ή διαφωνίες. Δεν είναι δυνατόν όλοι να συμφωνούν σε όλα. Επίσης για πολλά θέματα υπάρχουν υποκειμενικές απόψεις ή για άλλα να απαιτείται η πρακτική εφαρμογή τους προκειμένου να είναι ορατό το πραγματικό τους αποτέλεσμα. 

Οι πάγιες βασικές θέσεις του ΠΔΣ και νομίζω του δικηγορικού κόσμου ευρύτερα περιλαμβάνονται στα νομοσχέδια, δηλαδή η δημιουργία δύο ανώτατων δικαστηρίων (Συνταγματικό και Ανώτατο), έλεγχος μεταξύ τους, δημιουργία τρίτου βαθμού δικαιοδοσίας, δημιουργία εφετείου που θα λειτουργεί σε τμήματα και διεύρυνση της σύνθεσης του ανώτατου δικαστικού συμβουλίου με την συμμετοχή δικαστών και από τα κατώτερα δικαστήρια, αλλά και εκπροσώπων των δικηγόρων. 

Ο ΠΔΣ οφείλει να συμμετάσχει με ανοικτό πνεύμα στον νέο γύρο διαβούλευσης που θα γίνει στο επόμενο διάστημα με σκοπό να διασφαλιστεί η επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης.

Το συγκεκριμένο πακέτο αλλαγών δεν είναι όμως πανάκεια. Απαιτούνται και άλλα βήματα, όπως υπέδειξαν και οι Ιρλανδοί εμπειρογνώμονες το 2018. Μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στην εκδίκαση των παλαιών υποθέσεων, στην υπηρεσία των Δικαστηρίων, στις κτιριακές εγκαταστάσεις, στην ευόδωση του έργου της τροποποίησης των θεσμών πολιτικής δικονομίας και στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου σε σχέση με την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων.  

Σε ό,τι αφορά την προώθηση της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης ποιες οι δικές σας εισηγήσεις για υλοποίησή της;
Τονίζουμε τα αρνητικά, οφείλουμε όμως να δίνουμε τα εύσημα και στα θετικά. Μέσα σε λίγες βδομάδες ο Υφυπουργός Καινοτομίας κος Κόκκινος και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς, περιλαμβανομένου του ΠΔΣ, πέτυχαν την προώθηση του συστήματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, μετά από προβλήματα και καθυστερήσεις χρόνων. Θα μπει σύντομα σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα που θα επιτρέπει την ηλεκτρονική καταχώρηση, όπως και την πληρωμή των διαφόρων ενσήμων. Από μόνο του αυτό θα αποσυμφορήσει τα πρωτοκολλητεία και θα απελευθερώσει και προσωπικό προκειμένου να ασχοληθεί με άλλα καθήκοντα. Στόχος θα πρέπει να είναι η συνεχής αναβάθμιση του συστήματος ούτως ώστε να καταστεί από τα καλύτερα παγκοσμίως και να φτάσουμε σταδιακά σε επίπεδο να μην χρειάζεται η χρήση φακέλων και να περιοριστεί δραστικά ο απαιτούμενος χρόνος διεκπεραίωσης των υποθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εξεταστεί και η εισαγωγή συστήματος ηλεκτρονικής διεξαγωγής των δικασίμων στις κατάλληλες περιπτώσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγορικών γραφείων ήδη εργάζεται εφαρμόζοντας συστήματα υψηλής τεχνολογίας στα γραφεία της και θεωρώ πως τα όποια θέματα προσαρμογής που σίγουρα θα υπάρξουν θα επιλυθούν σχετικά εύκολα. 

Σύντομο βιογραφικό 
Ο Θανάσης Κορφιώτης γεννήθηκε το 1976 στην Λευκωσία, με καταγωγή από Λευκωσία και Αμμόχωστο. Σπούδασε νομικά στην Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στο εμπορικό και εταιρικό δίκαιο στο London School οf Economics and Political Science. Ασκεί δικηγορία σε διάφορους τομείς, ως συνέταιρος στο δικηγορικό γραφείο Κούσιος Κορφιώτης Παπαχαραλάμπους Δ.Ε.Π.Ε.  Είναι Γραμματέας του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και εκπροσωπεί τον σύλλογο στο Συμβούλιο Δικηγορικών Συλλόγων της Ευρώπης.

Δειτε Επισης

Altius Insurance: Ανανέωσε για 18η συνεχή χρονιά τη συνεργασία της με την ΠΟΕΔ
Διάλεξη για την τεχνητή νοημοσύνη από ΤΕΠΑΚ και ΕΒΕ Αμμοχώστου
Μέχρι 31 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων για το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών
PwC Foundation: Γνώσεις σε μαθητές και μαθήτριες για τον χρηματοοικονομικό εγγραμματισμό
Αγκαλιάζουν τα βραβεία δικοινοτικής συνεργασίας του ιδρύματος Στέλιος Χατζηιωάννου
Αντίστροφη μέτρηση για 16α ΙΝ Βusiness Awards-Ολοκληρώνεται στις 4 Απριλίου η διαδικασία ψηφοφορίας
Μήνυμα από Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου και Τρ. Κύπρου για Πορεία Χριστοδούλας-«Να είσαι εκεί»
O Υπουργός Εσωτερικών για το μεταναστευτικό στο Nicosia Economic Congress
Πέραν κάθε προσδοκίας το ενδιαφέρον για το sCYence Fair 2024-Παρατείνονται μέχρι 10 Απριλίου οι εγγραφές
Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας: Ενημερωτική συνάντηση με λειτουργούς των ΜΜΕ