Κ. Μαυρίδης: To κανονιστικό πλαίσιο της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου για Fintech

To κανονιστικό πλαίσιο της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με το Fintech παρουσίασε στο «Cyprus' Proposition for the UK's financial services industry, United Kingdom», ο Κώστας Μαυρίδης, Associate, Chrysostomides. 

O ίδιος περιέγραψε τις διαφορές μεταξύ του ρυθμιστικού πλαισίου της Κύπρου και του Ηνωμένου Βασιλείου μέσα από το παράδειγμα του crowdfunding, ως εναλλακτικής μορφής χρηματοδότησης.

Όσον αφορά το crowdfunding, το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει SI (παράγωγο δίκαιο), εκτεταμένους κανόνες και καθοδήγηση και έχει ορισμούς και όρους μοναδικούς για το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο.     

Η Κύπρος από την άλλη πλευρά διαθέτει την σχετική οδηγία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (ισοδύναμη με τους κανόνες FCA), η καθοδήγηση είναι περιορισμένη και οι ορισμοί της παρακολουθούν το δίκαιο της ΕΕ.

Όπως ανέφερε ο Κώστας Μαυρίδης, το ρυθμιστικό πλαίσιο της Κύπρου περιγράφεται ως πιο κατακερματισμένο από αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου και ενδέχεται σύντομα να αντικατοπτρίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ.
 
Tα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως κόμβου EMI/PI
Σε έναν κόσμο που κινείται γρήγορα, οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού χρήματος & πληρωμών είναι ο ψηφιακός νέος κανόνας, λόγω της ασφάλειας, της προσβασιμότητας και της ευκολίας που παρέχουν. Τα επιχειρηματικά μοντέλα αλλάζουν για να αγκαλιάσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις και η ψηφιοποίηση των πληρωμών κερδίζει έδαφος. 

Η Κρίστια Ευαγόρου, Senior Manager, International Private Clients - Funds Services της PwC Cyprus περιέγραψε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως κόμβου EMI/PI και τις αρνητικές επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία, στο Invest Cyprus Roadshow του 2020.

Αν και το Ηνωμένο Βασίλειο παραδοσιακά προσφέρεται για τις επιχειρήσεις πλέον η κατάσταση έχει αλλάξει και τα ερωτήματα είναι περισσότερα από τις απαντήσεις, δεδομένου ότι η μεταβατική περίοδος έχει σχεδόν τελειώσει και η πιθανότητα του άγνωστου, λόγω μη συμφωνίας, πρέπει να αντιμετωπιστεί, σημείωσε. 

Όπως είπε η κ. Ευαγόρου, εάν δεν υπάρξει συμφωνία θα προκληθεί αβεβαιότητα σχετικά με τα δικαιώματα διαβατηρίου, άρνηση πρόσβασης σε 500 εκατομμύρια καταναλωτές και 22 εκατομμύρια επιχειρήσεις, διακυμάνσεις της στερλίνας και πολλές άλλα.

Από την άλλη, η Κύπρος διαθέτει ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον και έχει πολλά να προσφέρει, καθώς συμμορφώνεται πλήρως με τους νόμους και τους κανονισμούς της ΕΕ, παρέχει πρόσβαση σε άλλες αγορές όπως η Μέση Ανατολή, το Ισραήλ και η Ασία, έχει ένα υψηλής ειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό και εξελιγμένες υποδομές, καθώς και μειωμένη γραφειοκρατία και χαμηλότερα ρυθμιστικά τέλη.
 

Δειτε Επισης

ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»
ΙΝ Business Awards: Βραβείο στο City of Dreams Mediterranean στην κατηγορία «Τουρισμός-Ξενοδοχεία-Αναψυχή-Εστίαση»
ΙΝ Business Awards: Στην Chrysostomides Advocates & Legal Consultants το βραβείο στην κατηγορία «Υπηρεσίες»
ΙΝ Business Awards: Στην Cyprus Millers by Hadjigiorkis το βραβείο στην κατηγορία «Εμπόριο-Βιομηχανία»