Γ. Καμπανέλλας: Ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση επενδύσεων θα είναι πιο έντονος από ποτέ

Λόγω και της πανδημίας, ο ανταγωνισμός σε διεθνές επίπεδο για την προσέλκυση επενδύσεων θα είναι πιο έντονος από ποτέ, ανέφερε σε συνέντευξη του στο InBusinessNews o Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Γιώργος Καμπανέλλας. 

Μιλώντας για το επερχόμενο συνέδριο του Ιnvest Cyprus Roadshow, στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημείωσε ότι, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η χώρα μας πρέπει να επενδύσει και να κτίσει πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, ώστε να προσελκύσει ποιοτικές ξένες επενδύσεις. 

Σημειώνεται ότι, το συνέδριο «Cyprus' Proposition for the UK's financial services industry, United Kingdom» θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

 

Το «Cyprus’ proposition for the UK’s financial services industry» που θα διεξαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο νέος σταθμός του Invest Cyprus στο εξωτερικό. Υπάρχει ικανοποίηση για την μέχρι τώρα πορεία των συνεδρίων; 

Η πανδημία μας υποχρέωσε να αναδιαμορφώσουμε το πρόγραμμά μας και να μεταφέρουμε ψηφιακά τη δράση μας με στόχο την προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού και ως ανταγωνιστικού επιχειρηματικού κέντρου. Παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν λόγω της αδυναμίας φυσικής παρουσίας, έχουμε την πεποίθηση ότι τα μηνύματά μας, έστω και μέσω της τεχνολογίας, φθάνουν στους σωστούς αποδέκτες και εν προκειμένω σε ξένους επενδυτές, στους οποίους θα παρουσιάσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα μας ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο. Ειδικά ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών, αντιμετωπίζει μία σειρά από προκλήσεις και η δική μας προσπάθεια ως Invest Cyprus, επικεντρώνεται στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για προσέλκυση επενδύσεων που θα προσθέσουν αξία στην κυπριακή οικονομία.

Ποια η σημασία του θέματος του συνεδρίου καθώς και των επενδύσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο;

Η προσέλκυση επενδύσεων είναι κομβικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας, μετά την πανδημία. Ως αρμόδιος Οργανισμός για την προώθηση της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού ξένων επενδύσεων και ως ανταγωνιστικού επιχειρηματικού κέντρου, επικεντρώνουμε την προσοχή μας προς αυτήν την κατεύθυνση, στη βάση του μεσοπρόθεσμου στρατηγικού πλάνου που έχουμε διαμορφώσει. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι η προσέγγιση κάθε αγοράς-στόχου διαφέρει, με το παραδοσιακό χρηματοοικονομικό κέντρο του Λονδίνου να παρουσιάζει συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες. Ενόψει και της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, κρίναμε σκόπιμο να επικεντρωθούμε στην προσέλκυση δραστηριοτήτων από τον ευρύτερο τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και στην αδειοδότηση από ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές (EU passporting). Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, θα αναδειχθούν και θα παρουσιαστούν εκτενώς, τα πλεονεκτήματα της δικαιοδοσίας της Κύπρου αναφορικά με την αδειοδότηση και εποπτεία επενδυτικών ταμείων, διαχειριστών κεφαλαίων, Ιδρυμάτων Ηλεκτρονικού Χρήματος και Ιδρυμάτων Πληρωμών, καθώς και Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Ποιοι οι στόχοι και οι προσδοκίες σας από το συνέδριο;

Πιστεύουμε ότι το συνέδριο πραγματοποιείται σε μία σημαντική συγκυρία, λόγω του Brexit. Στόχος και προσδοκία μας είναι να πείσουμε επενδυτές και επιχειρήσεις ότι η Κύπρος είναι ο ιδανικός επενδυτικός προορισμός εντός της ΕΕ. Άλλωστε, δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία ότι ο τομέας των υπηρεσιών θα «παίξει» καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες για ανάκαμψη της οικονομίας και προς αυτήν την κατεύθυνση στοχεύει και το συγκεκριμένο συνέδριο. Επιπρόσθετα, σε τέτοιες εκδηλώσεις έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε αναλυτικά, σε επενδυτές και εκπροσώπους εταιρειών παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών, όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Συνεχίζουμε, άλλωστε, να εργαζόμαστε στη βάση του τρίπτυχου: headquartering, επαγγελματικές υπηρεσίες, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Τουρισμός.

Ποια η προοπτική της Κύπρου αναφορικά με την προσέλκυση εταιρειών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit;

Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι λόγω και της πανδημίας ο ανταγωνισμός σε διεθνές επίπεδο για την προσέλκυση επενδύσεων θα είναι πιο έντονος από ποτέ. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η χώρα μας πρέπει να επενδύσει και να κτίσει πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, ώστε να προσελκύσει ποιοτικές ξένες επενδύσεις που θα προσθέσουν αξία στην κυπριακή οικονομία και την ίδια στιγμή θα την βοηθήσουν να πρωταγωνιστήσει στην αγορά των εναλλακτικών επενδύσεων, αλλά και ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο.

Πόσο ανταγωνιστικό jurisdiction είναι η Κύπρος και ποια τα πλεονεκτήματα της;

Η χώρα μας γνώρισε ταχεία οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, ενώ διαθέτει τέτοια χαρακτηριστικά, τα οποία την αναδεικνύουν ως ιδανικό προορισμό για πολυεθνικές εταιρείες που θέλουν να ιδρύσουν έδρα στην Κύπρο. Η χώρα μας ξεχωρίζει για το φιλόξενο και ασφαλές περιβάλλον της, την υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής, καθώς και το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει. Από επιχειρηματικής άποψης, είναι μείζονος σημασίας το γεγονός ότι, προσφέρει εύκολη πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, διαθέτει ένα ισχυρό ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, ελκυστικό και διαφανές φορολογικό καθεστώς, καθώς και ποιοτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες σε συνδυασμό με το χαμηλό λειτουργικό κόστος. Πέρα από ένα σύγχρονο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, στη χώρα μας μπορεί να εντοπίσει κανείς και επενδυτικές ευκαιρίες σε πολλούς και διάφορους τομείς της οικονομίας. 

 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ενισχύει τη συνεργασία του με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το ΚΕΒΕ
Επιτυχής επαναπιστοποίηση Διεθνών Προτύπων της Kition Ocean Port
Το «Ποδηλατώ για ένα ευρώ με τη Μαρίνα Θεοδώρου 2024» συμπλήρωσε 600 χλμ προσφοράς
Ξεπέρασε κάθε προσδοκία ο ΟΠΑΠ Μαραθώνιος Λεμεσού με χρυσό χορηγό τα Holland & Barrett