Έτος - πρόκληση (και) το 2021 για επαγγελματικές υπηρεσίες

Μεγάλες προκλήσεις για τον τομέα παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών σηματοδοτεί το 2021, καθώς με την άφιξη του νέου έτους αλλάζουν τα δεδομένα που αναμένεται να τεθούν ενώπιον των παρόχων επαγγελματικών υπηρεσιών. Από την 1η Ιανουαρίου 2021 τίθεται σε εφαρμογή η αναθεωρημένη Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Κύπρου – Ρωσίας, ολοένα και εντείνονται οι πιέσεις από πλευράς ΕΕ για την υιοθέτηση κοινού φορολογικού συντελεστή από τα κράτη – μέλη, στο στόχαστρο βρίσκεται το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, ενώ σοβαρά υπόψη θα πρέπει να ληφθούν τα συμπεράσματα και οι βελτιωτικές εισηγήσεις της έκθεσης Moneyval.

Συγκεκριμένα, με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας στην Κύπρο αρχές Σεπτεμβρίου, υπογράφηκε η αναθεωρημένη Συμφωνία Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Κύπρου – Ρωσίας που προνοεί αύξηση του φόρου που παρακρατείται στα εισοδήματα από μερίσματα και τόκους στο 15%, και παράλληλα υιοθετούνται εξαιρέσεις από εισοδήματα των ρυθμισμένων οντοτήτων, όπως είναι τα ταμεία συντάξεως και οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς και οι εισηγμένες εταιρείες με συγκεκριμένη μετοχική διαβάθμιση. Παράλληλα, η κυπριακή πλευρά διασφάλισε την εξαίρεση του φόρου παρακράτησης επί των τόκων εταιρικών και κυβερνητικών χρεογράφων καθώς και των ευρωομολόγων.

Σκόπελο αποτελούν οι πιέσεις των ευρωπαίων εταίρων για την υιοθέτηση ενιαίου φορολογικού συντελεστή από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Ως γνωστό, ένα από τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Κύπρος για την  προσέλκυση επενδύσεων και για headquartering, αποτελεί ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής κάτι το οποίο ενοχλεί ιδιαίτερα ισχυρά κράτη της ΕΕ τα οποία μέσω της Κομισιόν επιδιώκουν να βρουν νομική φόρμουλα που να τους επιτρέπει να αποφύγουν το δικαίωμα βέτο που έχουν τα κράτη στα φορολογικά τους θέματα. Σημειώνεται πως η Κύπρος είναι κάθετα αντίθετη στο εν λόγω θέμα. Με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και με πρόσχημα το οικονομικό πακέτο στήριξης λόγω κορωνοϊού, οι φωνές για εφαρμογή ενός κοινού βασικού φορολογικού συντελεστή αυξάνονται διαρκώς. 

Στο επίκεντρο των επικρίσεων βρίσκεται και το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα και κυρίως για την παραχώρηση κυπριακών διαβατηρίων σε ξένους επενδυτές λόγω της ελλιπούς, όπως υποστηρίζουν, δέουσας επιμέλειας (due diligence). Είναι ενδεικτικό πως κάποιοι από τους μεγάλους οίκους παροχής υπηρεσιών έχουν ήδη δώσει οδηγίες στα μέλη τους για περιορισμό της παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών και κάποια ακόμα και για τερματισμό τους.

Τέλος θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι υποδείξεις της Μoneyval η οποία στην τελευταία της έκθεση υπογραμμίζει πως οι αρμόδιες αρχές δεν καταπολεμούν ακόμη επαρκώς τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις που παράγονται εκτός Κύπρου. Παράλληλα, σημειώνει πως παρατηρούνται αδυναμίες στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων από τον χρηματοπιστωτικό τομέα και εταιρικών υπηρεσιών συνολικά. Επίσης, στην έκθεση υπογραμμίζεται πως οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το Κυπριακό Πρόγραμμα Επενδύσεων δεν αξιολογήθηκαν εκτενώς και η έκθεση συνιστά στην Κύπρο να διεξάγει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση του κινδύνου της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Καταληκτικά, η Moneyval υποδεικνύει πως οι φορείς παροχής χρηματοπιστωτικών και εταιρικών υπηρεσιών δεν απέδειξαν ένα ενιαίο επίπεδο κατανόησης των κινδύνων της φοροδιαφυγής με στόχο την καταπολέμηση χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής. 

Δειτε Επισης

Σύντομα ο σχεδιασμός για Σχολή Θαλάσσιων Επιστημών ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
«sCYence Fair 2024»: Με εκατοντάδες χαμόγελα πλημμύρισε η μεγαλύτερη γιορτή της επιστήμης
Οι νικητές των «Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024»
TELETHON και Κεραυνός Στροβόλου ενώνουν δυνάμεις
16α ΙΝ Business Awards: Ανακοινώνονται την ερχόμενη εβδομάδα οι βραβευθέντες
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Συλλογικότητας Θεατρικών Δημιουργών-Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο
Στις 16 Μαΐου η ετήσια εκδήλωση «Cisco Experience»
Oι content creators αλλάζουν την όψη της οικονομίας
Με διαδρομές ενθουσιασμού, επιτυχίας και επιδόσεων ο απολογισμός για τον ΟΠΑΠ Μαραθώνιο Λεμεσού
ΓεΣΥ: Πώς διατηρείται και ενισχύεται η ποιοτική εξυπηρέτηση ασθενών;