Κύπρος:  Απόλυτος προορισμός για ποιότητα ζωής στη Μεσόγειο

Όλοι έχουμε δει τις διαφημιστικές πινακίδες κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου σε όλες τις πόλεις και στα περίχωρα της Κύπρου στις οποίες φιγουράρουν οι μεγάλης κλίμακας αναπτύξεις γης που αλλάζουν τον οικιστικό χάρτη. Αν και αισθητικά μπορεί να κρίνονται ακατάλληλες, ωστόσο οι τελευταίες πολυτελείς οικιστικές αναπτύξεις στην Κύπρο έχουν κάτι κοινό: την δημιουργία ενός νέου προορισμού για τον τρόπο ζωής στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα που σχετίζονται με τον τουρισμό παραμένουν το κυρίαρχο στοιχείο της εν λόγω τάσης, κάτι το οποίο αποδεικνύεται έμπρακτα από τις πολυάριθμες συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων που έχουν συναφθεί μεταξύ τοπικών εταιρειών και ξένων επενδυτών για την μεταμόρφωση της ακτής ακτογραμμής του νησιού τα τελευταία πέντε χρόνια. Το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, το οποίο είναι και πάλι στο παγκόσμιο προσκήνιο, αποτέλεσε μεγάλο κίνητρο για Ρώσους και Ισραηλινούς επενδυτές που αναζητούν πρόσβαση στην ΕΕ – συμπεριλαμβανομένου της απόκτησης διαβατηρίου – για την διοχέτευση υπέρογκων ποσών χρημάτων στον τομέα των ακινήτων της Κύπρου. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πανδημία COVID-19, παρά την πρόκληση καθυστερήσεων στην παράδοση των περισσότερων έργων, προφανώς δεν μείωσε την επιθυμία για επενδύσεις. Ενδεικτική είναι και η πρόσφατη ανακοίνωση τους Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων σύμφωνα με την οποίαν προωθείται η υλοποίηση 25 μεγάλα αναπτυξιακά έργα με εκτιμώμενη αξία τα €7 δισ .

Αναμφισβήτητα, η τελευταία «έκρηξη» ακινήτων έχει επηρεάσει περισσότερο τη Λεμεσό. Η Μαρίνα Λεμεσού, με συνολικό κόστος που ξεπερνά τα € 400 εκατομμύρια, φιλοξενεί πολυάριθμα μεγάλα γιοτ που είναι αγκυροβολημένα μπροστά σε πολυτελείς επαύλεις και διαμερίσματα με δική τους πρόσβαση στην παραλία. Στα ανατολικά της Μαρίνας, ο ορίζοντας γεμίζει με τους πύργους, ο καθένας συνδυάζοντας οικιστικά και εμπορικά χαρακτηριστικά. Και ας μην ξεχνάμε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έργα στη Λεμεσό: το Melco's City of Dreams Mediterranean, το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο καζίνο στην Ευρώπη. Το έργο των €500 εκατ. θα δημιουργήσει περίπου 4.000 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής του και περίπου 2.500 μόνιμες θέσεις εργασίας μόλις ανοίξει και αναμένεται να προσελκύσει πέραν των 300.000 επισκεπτών στο νησί κάθε χρόνο.

Σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων, η ακτογραμμή της Πάφου είναι ο δεύτερος πιο δημοφιλής προορισμός στην Κύπρο, ειδικά για ξένους αγοραστές, όπου 2.630 συμβάσεις πώλησης καταρτίστηκαν το 2019, σύμφωνα με το Κτηματολόγιο. Την ίδια ώρα, η Μαρίνα Αγίας Νάπας, μια επένδυση που στηρίζεται από τον Αιγύπτιο μεγιστάνα Naguib Sawiris, αποτελεί την μεγαλύτερη οικιστική ανάπτυξη και το μεγαλύτερο έργο υποδομής στον νότιο-ανατολικό τμήμα της Κύπρου, με εκτιμώμενο κόστος τα €300 εκατ., ενώ, στη Λευκωσία, οι πύργοι αλλάζουν το πρόσωπο της πρωτεύουσας με στόχο να προσελκύσουν μόνιμους κατοίκους αντί πρόσκαιρους αγοραστές.

Στο νέο τεύχος του περιοδικού GOLD που κυκλοφορεί την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου παρουσιάζονται 13 από τις μεγαλύτερες high-end αναπτύξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Κύπρο.

Δειτε Επισης

Τερματίστηκε η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Πάνε σε συνάντηση Kition, συντεχνίες και Γ. Παναγιώτου
Συνεχίζεται η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας, έτοιμος να συνδράμει στην επίλυση της διαφοράς ο Βαφεάδης
Συνέδριο της Διεύθυνσης Ανώτερης Εκπαίδευσης του ΥΠΑΝ σε συνεργασία με την PWC Κύπρου
Για 8η χρονιά ΟΠΑΠ Κύπρου και Ερυθρός Σταυρός πορεύονται μαζί
Απεργίες κατά παράβαση των εργασιακών θεσμίων-Νομοθετική ρύθμιση στις ουσιώδεις υπηρεσίες
Έντονη αντίδραση ΚΕΒΕ για την απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-Ρύθμιση απεργιών σε ουσιώδεις υπηρεσίες
ΟΕΒ: Απαράδεκτη η απεργία στο λιμάνι Λάρνακας-«Η κατάσταση έφθασε στο απροχώρητο»
Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ: «Καθαρά με αγάπη, για τον Ερυθρό Σταυρό»
Γίνε επιστήμονας για μια μέρα στο Φεστιβάλ Επιστήμης που διοργανώνει το Paradox Museum Limassol & CP Foodlab
O Joseph Borghese ειδικός απεσταλμένος για άμεσες ξένες επενδύσεις (FDI)