Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Οι προκλήσεις των CFOs του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, της Columbia και της Petrolina

Τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι CFOs το 2020, καθώς και στο μέλλον, ανέπτυξαν σε συζήτηση πάνελ του «16th CFO Management Forum & Awards» τρεις CFOs μεγάλων εταιρειών της Κύπρου. 

Μιχάλης Πετρίδης από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Φοίβος Βάκης της Columbia Shipmanagement Ltd και Ντίνος Σαββίδης της Petrolina (Holdings) Public Ltd μοιράστηκαν τη δική τους εμπειρία ως CFOs στην εποχή της πανδημίας του κορονοϊού.
 
Αισιοδοξία για την πορεία των κυπριακών πανεπιστημίων
H επιχειρηματική συνέχεια ήταν η πρώτη και μεγαλύτερη πρόκληση που είχαμε να αντιμετωπίσουμε είπε ο Μιχάλης Πετρίδης, Οικονομικός Διευθυντής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, εξηγώντας ότι η διεξαγωγή των διαδικτυακών μαθημάτων επέτρεψε την ομαλή συνέχιση της χρονιάς.

Το ξέσπασμα της κρίσης της πανδημίας έφερε ανησυχίες και για τις ταμειακές ροές του Πανεπιστημίου, καθώς παράλληλα, έπρεπε να βρεθούν νέοι τρόποι επικοινωνίας με τους φοιτητές.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη η πανδημία έχει δημιουργήσει ευκαιρίες στα πανεπιστήμια μας, αφού τα διαδικτυακά μαθήματα προσφέρουν μία νέα εμπειρία στους φοιτητές.
Ο ίδιος είπε ακόμα ότι το 2013 και παρά την οικονομική κρίση το Πανεπιστήμιο προχώρησε τα σχέδια του για ίδρυση Ιατρικής Σχολής, ενάντια στις προτροπές που υπήρχαν για το αντίθετο και με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσει και σήμερα, για να υλοποιήσει τους στόχους του.  

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πετρίδης δήλωσε την αισιοδοξία του για την πορεία των κυπριακών πανεπιστημίων, λέγοντας ότι παρατηρείται αυξημένη ζήτηση από φοιτητές του εξωτερικού, καθώς υπήρξε πολύ καλή αντιμετώπιση της πανδημίας.
 
Stress test σε μηνιαία βάση
Από τη πλευρά του, ο Οικονομικός Διευθυντής της Petrolina (Holdings) Public Ltd, Ντίνος Σαββίδης, μοιραζόμενος την εμπειρία του μέσα στην πανδημία είπε ότι κύριο μέλημα ήταν να παραμείνουν ανοικτά τα 95 πρατήρια της εταιρείας, παρά και τις συνθήκες μειωμένης ζήτησης.

Η προσπάθεια της εταιρείας ήταν για την καλύτερη δυνατή επικοινωνία με όλους τους συνεργάτες και τα μέλη της εταιρείας ενώ, όπως είπε, γίνονται και stress test σε μηνιαία βάση για τις ταμειακές ροές της Petrolina.

Για το μέλλον, ο ίδιος στάθηκε στην απειλή της κλιματικής αλλαγής, την οποία χαρακτήρισε ως νούμερο ένα απειλή.
 
Σε καταληκτικό του σχόλιο, ο κ. Σαββίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Κύπρος, ως μικρή χώρα, θα τα καταφέρει καλύτερα μέσα στην πανδημία, συγκριτικά με μεγαλύτερες χώρες.
 
Σημαντικό το πλήγμα στην ναυτιλία
Τέλος, ο Φοίβος Βάκης, Οικονομικός Διευθυντής της Columbia Shipmanagement Ltd, μιλώντας για την εταιρεία του, η οποία παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης πλοίων και πληρώματος, σημείωσε ότι η πανδημία έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον κλάδο.

Οι πελάτες της Columbia Shipmanagement έχουν να αντιμετωπίσουν αυξημένα έξοδα και προκλήσεις και αυτό μπορεί να επιφέρει προβλήματα και στις ταμειακές ροές της εταιρείας εάν προκύψει αθέτηση πληρωμών.
 

Παράλληλα, μέσα στο διάστημα αυτό πάρα πολλοί ναυτεργάτες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι μέσα στα πλοία τους και η εταιρεία έπρεπε να διευθετήσει τρόπους για να τους φέρει πίσω στα σπίτια τους.  

Ο κ. Βάκης πρόσθεσε ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις αλλαγές, που μας έχουν φέρει ένα νέο τρόπο ζωής.
 
 

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου