D. Barker: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός κλειδί στη νέα εποχή του επιχειρείν

Η Κύπρος διαθέτει όλα τα συστατικά στοιχεία για να βγει κερδισμένη από την παρούσα οικονομική κρίση επισημαίνει σε συνέντευξη του στο InBusinessNews o νέος Country Managing Partner της EY Κύπρου, David Barker, ο οποίος μιλά για τα νέα του καθήκοντα στην Κύπρο, τις νέες προκλήσεις στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, τη σημασία της διαφορετικότητας και της προσέλκυσης ενός ποικιλόμορφου εργατικού δυναμικού, καθώς επίσης και για τον μονόδρομο που αποτελεί η υιοθέτηση ψηφιακής τεχνολογίας.

Νέο λειτουργικό μοντέλο για επιχειρήσεις
Σε κρίσιμο σημείο καμπής βρίσκεται τόσο η Ευρώπη όσο και ο κόσμος γενικότερα, επισημαίνει ο κ. Barker, τονίζοντας πως ο ρόλος του, αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα στην Κύπρο, είναι να συμβάλει στη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της EY Κύπρου.  Όπως αναφέρει, «θέλουμε να φέρουμε τις ιδέες και τις γνώσεις που έχουμε αναπτύξει από όλο τον κόσμο εδώ στην Κύπρο και αντίστροφα».  Ταυτόχρονα, θέλει να βοηθήσει τους πελάτες της ΕΥ να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα τους,  επιταχύνοντας, μεταξύ άλλων, τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, καθώς, όπως υπογραμμίζει, τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι δύσκολα. «Δεν θα είναι εύκολο για τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν ένα νέο λειτουργικό μοντέλο, αλλά είμαστε εδώ για να προσφέρουμε την υποστήριξη και την εμπειρία μας.», σημειώνει.

Ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κύπρο
«H Κύπρος διαθέτει τεράστια πλεονεκτήματα ως διεθνές επιχειρηματικό κέντρο», τόνισε ο κ. Barker, υπογραμμίζοντας πως η χώρα μας διαθέτει μορφωμένο και καλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό με υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και ευρύ φάσμα δεξιοτήτων. «Η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, οι χώρες του Κόλπου και χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με σχετικά χαμηλό κόστος, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη και αλλαγή της κατεύθυνσης που θα πρέπει ακολουθήσει η Κύπρος. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο βρίσκομαι εδώ, για να προβάλω τα πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που προσφέρει η Κύπρος, με στόχο, μεταξύ άλλων, την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων».

Πρόσθεσε πως η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση και να εκμεταλλευτεί τις αλλαγές που συντελούνται, ενώ, όπως είπε, υπάρχει τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας να εξέλθει ευκολότερα και γρηγορότερα από αυτή την κρίση σε σχέση με άλλες χώρες.

Διαχείριση COVID-19
Σύμφωνα με τον κ. Barker, η προσέγγιση κάθε χώρας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 είναι διαφορετική, καθώς η κάθε χώρα έχει άλλα δεδομένα και αντιμετωπίζει συγκεκριμένα ζητήματα και προκλήσεις. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπάρξει μια ενιαία προσέγγιση ως απάντηση στο COVID-19, υπογραμμίζει, αναφέροντας ως παράδειγμα πως «οι λύσεις που εφάρμοσε το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα και των άλλων χωρών».

Το ίδιο, είπε, ισχύει και για τις επιχειρήσεις: «Δεν μπορεί να εφαρμοστεί μια ενιαία λύση για όλους τους οργανισμούς. Πρέπει να υπάρχει καλή κατανόηση των αναγκών του κάθε οργανισμού, στο άμεσο μέλλον, μεσοπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα, καθώς επίσης και γνώση για το τι κάνουν άλλοι οργανισμοί.  Οι λύσεις είναι διαφορετικές και προσαρμόζονται στα δεδομένα της κάθε επιχείρησης».

Προκλήσεις τομέα επαγγελματικών υπηρεσιών
Μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις που  αντιμετωπίζει ο τομέας επαγγελματικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τον κ. Barker, έχει να κάνει με την προσέλκυση και διατήρηση των καλύτερων ταλέντων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά ικανούς και φιλόδοξους νέους ανθρώπους που επιδιώκουν μακροπρόθεσμη επιτυχία στην επαγγελματική τους καριέρα.

«Ένα άλλο μέρος της αποστολής μου εδώ είναι να συμβάλω στην εδραίωση μιας κουλτούρας που σέβεται τη διαφορετικότητα στο εργασιακό περιβάλλον και καθιστά το χώρο εργασίας ένα ισότιμο κοινωνικό χώρο χωρίς αποκλεισμούς. Στόχος μου είναι να καταστήσω την ΕΥ ως τον ελκυστικότερο εργοδότη στο νησί, στον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, αλλά και εργοδότη προτίμησης γενικότερα για όσους αναζητούν πολυμορφία και ευελιξία στην εργασία τους. Θυμάμαι, πριν από περίπου 15 χρόνια, μας ζητήθηκε από τη νεοεισερχόμενη CFO μιας από τις σημαντικότερες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου, να φέρουμε την καλύτερη ομάδα μας, με διαφορετική και ποικιλόμορφη νοοτροπία και σκέψη, για μια στρατηγική παρουσίαση. Όταν επιστρέψαμε με πέντε μεσήλικες λευκούς άνδρες γύρω από το τραπέζι,  η απάντηση της CFO ήταν πως προφανώς παρεξηγήσαμε την έννοια ποικιλόμορφη νοοτροπία και σκέψη και πως θα έπρεπε να αποχωρίσουμε και να το ξανασκεφτούμε. Αυτό με σημάδεψε και έκτοτε έχει διαμορφώσει τον τρόπο που εργάζομαι. Στην EY, σκεφτόμαστε συνειδητά τη διαφορετικότητα ως ένα από τα σημαντικότερα συστατικά στοιχεία στην ανάπτυξη των ομάδων μας».
 
«Ακόμα ένα βασικό συστατικό για την ανάπτυξη των ανθρώπων μας είναι η συνεχής επένδυση στην εκπαίδευση τους», συνέχισε ο κ. Barker. H EY, ανακοίνωσε πρόσφατα το πρώτο πλήρως αναγνωρισμένο διαδικτυακό εταιρικό πρόγραμμα MBA, το οποίο προσφέρεται δωρεάν σε όλο το προσωπικό της, ανεξαρτήτως εμπειρίας ή τόπου διαμονής.  Αυτό δείχνει την κλίμακα της επένδυσης  που είναι διατεθειμένη η ΕΥ να κάνει, για να προσελκύσει και να κρατήσει τα καλύτερα και λαμπρότερα ταλέντα.  «Παρόλα αυτά, πρέπει να γίνουν πολλά τα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αύξηση της γυναικείας εκπροσώπησης, η οποία στις big 4 είναι καταθλιπτικά χαμηλή και πρέπει να βελτιωθεί σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε στη συνέχεια.

Επιτάχυνση ψηφιακού μετασχηματισμού
Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της, επιτάχυναν την υιοθέτηση ολοένα και περισσότερης ψηφιακής τεχνολογίας στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων, με αρκετές χώρες, σημειώνει ο κ. Barker, να υιοθετούν περισσότερη ψηφιακή τεχνολογία τους τελευταίους τέσσερις μήνες από ό,τι έχουν κάνει τα προηγούμενα 20 χρόνια. «Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι πρόκειται να επιστρέψουν σε αυτό που αποκαλούμε business-as-usual· μάλλον, οι αλλαγές που έχουμε δει θα επιταχυνθούν.. Και πολλά από τα χρήματα στον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης προορίζονται για ακριβώς αυτό: να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της κυκλικής οικονομίας. Αυτός, είναι ακόμη ένας λόγος που άνθρωποι σαν εμένα βρίσκονται στην Κύπρο και γιατί και άλλοι θα ακολουθήσουν.  Στόχος μου είναι να διοχετεύσω μέσα από τα κανάλια της ΕΥ, γνώσεις παγκόσμιας κλάσης σχετικά με το τι συνιστά π.χ. μια Έξυπνη Πόλη, τι περιλαμβάνει η ηλεκτρονική δικαιοσύνη και πώς η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτελεί το ταξίδι διασύνδεσης των πολιτών με τις κυβερνήσεις τους. Αυτές είναι περίπλοκες έννοιες που για να τεθούν σε εφαρμογή, πρέπει οι χώρες και οι κυβερνήσεις να έχουν ξεκάθαρες ψηφιακές στρατηγικές. Πιστεύω ότι η δημιουργία του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής – και η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που υιοθετεί αυτό τον θεσμό – αποτελεί χειροπιαστό σημάδι των προθέσεων της χώρας. Εάν η κυβέρνηση μετασχηματιστεί ψηφιακά,  οι εταιρείες θα ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση έχει την οικονομική δύναμη, τη στρατηγική και τη βούληση να επιταχύνει το ψηφιακό της μετασχηματισμό».

Δειτε Επισης

Ενδυνάμωση νέας γενιάς για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο
Η ανακοίνωση της CNP για την πώληση στην Ελληνική- «Το επόμενο βήμα…»
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης