Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών και Ασφάλειας Κτιρίων στην Κύπρο Δημιουργία «Κέντρου Αριστείας»

Το Frederick Research Center ανακοινώνει τη χρηματοδότηση ύψους 900.000€ στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων H2020-WIDESPREAD-05-2020 – Twinning, που αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ερευνητικών ιδρυμάτων στην Ευρώπη. Η χρηματοδότηση αυτή είναι μία από τις δύο που έχουν πρόσφατα απονεμηθεί σε Κυπριακούς φορείς. Η επιλεγείσα πρόταση “ISTOS” (Κέντρο Καινοτόμων Λύσεων για την Ασφάλεια Κτιρίων) διακρίθηκε ανάμεσα σε συνολικά 439 προτάσεις που υποβλήθηκαν σε αυτό το εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρόγραμμα του Πλαισίου Horizon 2020 της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία.

Το ISTOS θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2020 με συντονιστή τον Δρ. Πέτρο Χρίστου. Το έργο προσβλέπει στην ενίσχυση της έρευνας στον κλάδο της Πολιτικής Μηχανικής στην Κύπρο, μέσω μιας συνεργασίας υψηλού επιπέδου με στόχο την κατανόηση των φυσικών καταστροφών και την αξιολόγηση των ευάλωτων σημείων σε κοινότητες. Το έργο αναμένεται ότι θα συνεισφέρει στην ουσιαστική διαχείριση της κατάστασης μετά από μια φυσική καταστροφή.

Σύμφωνα με τον Δρ. Χρίστου: «Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα αυξανόμενο αριθμό καταστροφών λόγω φυσικών κινδύνων, όπως είναι οι σεισμοί, οι πλημμύρες και οι καταιγίδες. Συγκεκριμένες ενέργειες και προληπτικά μέτρα μπορούν να μειώσουν τις συνέπειες ενός τέτοιου περιστατικού. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκουμε να κατανοήσουμε τα κύρια στάδια μιας φυσικής καταστροφής και να λάβουμε μέτρα για τη μείωση των αρνητικών τους επιπτώσεων. Η χρηματοδότηση αυτή θα μας επιτρέψει να αναπτύξουμε περαιτέρω τις ερευνητικές μας δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα, μέσω της δημιουργίας δεσμών με αντίστοιχους φορείς έρευνας σε άλλα κράτη μέλη.  Αναμένουμε ότι αυτό θα έχει γενικότερα θετική επίδραση στις δυνατότητες έρευνας και καινοτομίας της Κύπρου».

Το έργο ISTOS στοχεύει στην ανάπτυξη στενής συνεργασίας μεταξύ του Frederick Research Center, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και κορυφαίων αντίστοιχων ιδρυμάτων στην Ευρώπη για την ενίσχυση της έρευνας στον κλάδο της Πολιτικής Μηχανικής, ειδικότερα σε σχέση με την αξιολόγηση και διαχείριση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών. Μέσω αυτής της επιστημονικής συνεργασίας υψηλού επιπέδου το προτεινόμενο κέντρο θα ενισχύσει την επιστημονική αριστεία και τις δυνατότητες καινοτομίας των συνεργαζόμενων Κυπριακών φορέων. Μέσω του έργου, θα δημιουργηθούν ισχυροί δεσμοί με δύο κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα διεθνώς στον τομέα αυτό, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Ερευνητική Μονάδα SDGEE-ΑΠΘ) της Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Νάπολης Federico II (Κέντρο Μελέτης PLINIVS) της Ιταλίας.

Δειτε Επισης

Αντίστροφη μέτρηση και όλα έτοιμα για τα 12α Invest Cyprus International Investment Awards
Όμιλος PGA: Έναρξη στρατηγικής συνεργασίας με την Colliers-Η σημασία για την κυπριακή αγορά
Η BLegal (Panayiotou Shamma LLC) γιορτάζει τα εγκαίνια του νέου γραφείου στη Λεμεσό
Πραγματοποιήθηκε η 36η ετήσια γενική συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προσηλωμένη στη διαρκή στήριξη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων η Κυβέρνηση
Inspire 2024: Ηχηρά ονόματα στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Επιχειρηματικότητας
Τα Carob Awards δίνουν παράταση μέχρι 10 Ιουλίου
Μια άλλη πτυχή της βιωσιμότητας από την Αλίκη Δράκου
Το τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου ενισχύει την συνεργασία του με την Wargaming Group Limited
I, AI-«Το μέλλον της εξελικτικής σκέψης και οι σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι»