Τα μέτρα στήριξης της ναυτιλίας εν μέσω Covid – 19

InBusinessNews  07/07/2020 07:45
Τα μέτρα στήριξης της ναυτιλίας εν μέσω Covid – 19

Τα μέτρα στήριξης της ναυτιλίας εν μέσω Covid – 19

InBusinessNews  07/07/2020 07:45

Σειρά μέτρων για στήριξη της ναυτιλίας είχε εκπονήσει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας την περίοδο της πανδημίας.

RELATED ARTICLES

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο διάσκεψης τύπου η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Νατάσα Πηλείδου, μεταξύ άλλων, την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού,   η Κύπρος πρωτοπόρησε με την εισαγωγή συγκεκριμένων μέτρων στον τομέα της ναυτιλίας.

Ειδικότερα, προβλεπόταν:

  • Λήψη ειδικών μέτρων για την αλλαγή πληρωμάτων:
-->Από τον Μάιο του 2020 μέχρι και σήμερα έχουν επαναπατριστεί/επιστρέψει στην εργασία τους περίπου 3000 μέσω της Κύπρου
--> Προσέλκυση πλοίων όλων των τύπων (κρουαζιερόπλοια, εμπορικά πλοία και πλατφόρμες) ναυτιλιακών εταιρειών από όλο τον κόσμο (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Σουηδία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο) στα αγκυροβόλια της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • Παράταση προθεσμίας για καταβολή φόρου χωρητικότητας και ετήσιου τέλους διαχείρισης νηολογίου.
  • Διασφάλιση απρόσκοπτης λειτουργίας Υφυπουργείου και 24ωρης εξυπηρέτησης μέσω της λειτουργίας διαδικτυακών εφαρμογών και συστημάτων
  • Ειδικές διευθετήσεις, όπως για παράδειγμα παράταση ισχύος κάποιων πιστοποιητικών για διευκόλυνση εταιρειών
  • Παραχώρηση παρατάσεων πληρωμής τελών και άλλων διευκολύνσεων σε ακτοπλοϊκά σκάφη και επιχειρήσεις θαλάσσιων σπορ.

Με την ευκαιρία της αλλαγής της ηγεσίας του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, η Υφυπουργός παραχώρησε  δημοσιογραφική διάσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε ο απολογισμός του Υφυπουργείου Ναυτιλίας για τα δυόμισι χρόνια από το διορισμό της ως η πρώτη Υφυπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κα Πηλείδου ανέφερε ότι το σχέδιο δράσης που έχει υλοποιήσει το Υφυπουργείο Ναυτιλίας εστιάζεται γύρω από τους πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής για περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής ναυτιλίας. Συγκεκριμένα, τονίστηκαν οι προσπάθειες που έγιναν για την αναβάθμιση της εικόνας της Κύπρου ως ναυτιλιακό κέντρο και των παρεχόμενων της υπηρεσιών, τη μετάβαση στη ψηφιακή εποχή, την προώθηση της Γαλάζιας Ανάπτυξης καθώς επίσης τη βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης η κα Πηλείδου αναφέρθηκε στην επιτυχία που σημείωσε η επανέγκριση του φορολογικού συστήματος της Κύπρου από την ΕΕ για ακόμη 10 χρόνια.  «Η εξέλιξη αυτή διασφαλίζει στην ναυτιλιακή βιομηχανία κλίμα σταθερότητας και εμπιστοσύνης» τόνισε. 

Αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση της εικόνας της Κύπρου ως ναυτιλιακό κέντρο, στα μέτρα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του Κυπριακού νηολογίου με την αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής και την απλούστευση των διαδικασιών εγγραφής πλοίων. Έμφαση δόθηκε επίσης στα μέτρα στήριξης της ναυτιλίας κατά την κρίση της πανδημίας. 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας