Ο Πολιτισμός στην Καρδιά της Λευκωσίας

Δελτίο τύπου  03/07/2020 09:58
Ο Πολιτισμός στην Καρδιά της Λευκωσίας

Ο Πολιτισμός στην Καρδιά της Λευκωσίας

Δελτίο τύπου  03/07/2020 09:58
Διεξήχθη χθες η δεύτερη διαδικτυακή συζήτηση της πρωτοβουλίας «Ανεκτίμητη Λευκωσία» , με θέμα «Ο Πολιτισμός στην καρδιά της Λευκωσίας».

RELATED ARTICLES

 
Την εισαγωγή στη συζήτηση έκανε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, ενώ στη συζήτηση συμμετείχαν με τις τοποθετήσεις τους η Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρ. Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, ο Δημοσιογράφος-Συγγραφέας Σταύρος Χριστοδούλου, η Αρχαιολόγος-Ιστορικός Τέχνης Άννα Μαραγκού, ο Διευθυντής Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας και Ιδρύματος Πιερίδη και Επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Frederick Δρ. Γιάννης Τουμαζής, η Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης, Πρόεδρος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας Γιώργος Παπαγεωργίου. Τη συζήτηση συντόνισε ο Βουλευτής Λευκωσίας, Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού και εμπνευστής της Ανεκτίμητης Λευκωσίας Δημήτρης Δημητρίου.
 
Η συζήτηση εστίασε σε τρεις θεματικές ενότητες:
•       Ο πολιτισμός της Λευκωσίας και πως τον αναδεικνύουμε. Ο κ. Περδίος άνοιξε τη συζήτηση αναφερόμενος στο πάντρεμα των εμπειριών και της γνώσης, το οποίο θα βοηθήσει την Λευκωσία και να καταστεί και πόλος έλξης πολιτιστικού τουρισμού αλλά και σημείο αναφοράς των κατοίκων της. Οι ομιλητές τόσο με προσωπικές τους αναφορές, όσο και με την επαγγελματική τους εμπειρία από την Λευκωσία υπερθεμάτισαν ότι ο πολιτισμός μας θα φωτιστεί όταν τεθεί ως προτεραιότητα και όταν προσφερθεί ουσιαστική στήριξη προς δύο κατευθύνσεις: στους ανθρώπους του πολιτισμού και στα κέντρα πολιτισμού. 
 
•       Σύνδεση του Πολιτισμού με την Παιδεία και πως κτίζεται ο σεβασμός των επόμενων γενιών προς την πόλη μας. Τονίστηκε η αξιοποίηση των χώρων πολιτισμού και η προώθηση συνεργιών τους με την Παιδεία. Το κέφι και το μεράκι είναι τα συστατικά για να κτιστεί στις νέες γενιές ο σεβασμός προς την πόλη τους, την οποία για να καταφέρουν να αγκαλιάσουν πρέπει πρώτα να μάθουν.
 
•       Ποιο είναι το branding της πόλης που θέλουμε; Ποια ταυτότητα θέλουμε να προβάλουμε για τη Λευκωσία; Πως συνδέεται  ο πολιτισμός με την αισθητική της πόλης;  Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι το branding δεν είναι κάτι που απλώς το λες, οφείλει και η πολιτεία και οι άνθρωποι του πολιτισμού και όλοι όσοι αγαπούν την Λευκωσία πρωτίστως να την μάθουν, να επιλέγουν να την ζουν καθημερινά και κατόπιν να καταφέρουν να την αγκαλιάσουν για να καταστεί σημείο αναφοράς.
Μερικά από τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι χρειάζεται συντονισμός των υπηρεσιών και να εναγκαλιστεί ξανά ο εσωτερικός χαρακτήρας της ευρύτερης Λευκωσίας και των πολιτιστικών της θησαυρών.
 
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ξανά τη συζήτηση εδώ:


 
Η πρωτοβουλία Ανεκτίμητη Λευκωσία έχοντας ως στόχο τον ωφέλιμο προβληματισμό που βελτιώνει την ποιότητα ζωής μας στην Λευκωσία, αλλά και το πως θα κάνουμε ξανά την πόλη μας πραγματική πρωτεύουσα, συνεχίζει τις διαδικτυακές της συζητήσεις. Ακολουθούν οι συζητήσεις που αφορούν στην αξία της μεταρρύθμισης καθώς και ανοιχτή συζήτηση με πολίτες.
Περισσότερα θα ανακοινωθούν σύντομα.
 
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας