Κ. Κόκκινος: Εντός Ιουλίου η προκήρυξη διαγωνισμού για δίκτυο 5G

Πέραν της ανάγκης για απρόσκοπτη λειτουργία του κράτους εν μέσω lock down, αντιμετώπιση των επιπτώσεων και η διευκόλυνση πολιτών μέσω των δυνατοτήτων της ψηφιοποίησης (όπως η εγγραφή στα σχολεία χωρίς φυσική παρουσία), η πανδημία ανέδειξε τη σημασία της επανεκκίνησης της οικονομίας μέσα από την ψηφιακή τεχνολογία με ταυτόχρονη διευκόλυνση συναλλαγών με το επιχειρείν, τόνισε ο Υφυπουργός Καινοτομίας, Έρευνας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος. 
Μιλώντας στο διαδικτυακό «Nicosia Economic Congress» ανέφερε ότι στόχος είναι εντός Ιουλίου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το δίκτυο 5G.

Ψηφιοποίηση 160 υπηρεσιών στους πολίτες εντός 18 μηνών
Η κυβέρνηση προχώρησε στην καταγραφή των υπηρεσιών που θα πρέπει να δοθούν στους πολίτες και σχετίζονται με τα μακροπρόθεσμα έργα με χρονικό ορίζοντα 2-5 χρόνια, αλλά και στην καταγραφή άμεσων αναγκών, με 160 υπηρεσίες που μπορούν να προσφερθούν ηλεκτρονικά στους πολίτες εντός των επόμενων 3-18 μηνών.

Ηλεκτρονικό κέντρο εξυπηρέτησης του πολίτη
Ανάμεσά τους οι υπηρεσίες που είναι εύκολο να δοθούν, σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο, όπως η ηλεκτρονική δικαιοσύνη που μπορεί να εφαρμοστεί εντός Σεπτεμβρίου, αλλά και η ψηφιοποίηση εντός 18 μηνών πέραν των 100 υπηρεσιών. 

Σημαντική μεταρρύθμιση, αναμένεται να καταστεί το e ΚΕΠ, το ηλεκτρονικό κέντρο εξυπηρέτησης του πολίτη που θα καλύπτει διάφορες υπηρεσίες προς τον πολίτη, ενώ για κάποιες υπηρεσίες θα παραμείνει υποχρεωτική η φυσική παρουσία.

«Στόχος και η απλοποίηση διαδικασιών με στόχο την αναδιοργάνωση, τον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιακή λειτουργία του κράτους», επεσήμανε σχετικά ο κ. Κόκκινος.

Ανάμεσα στους πυλώνες της ψηφιακής μεταρρύθμισης συγκαταλέγονται η παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, 24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα, η μείωση κόστους λειτουργίας του δημοσίου και η αύξηση της αποδοτικότητας, η αποφυγή ταλαιπωρίας της επίσκεψης σε δημόσιες υπηρεσίες, όπως επίσης η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Τον Ιούλιο ο διαγωνισμός για 5G
Αναλύοντας τις ηλεκτρονικές διευκολύνσεις που δόθηκαν στους πολίτες, ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε στο Cyprus Flight Pass (για ταξίδια προς Κύπρο), αλλά και στην πραγματοποίηση 18,000 ηλεκτρονικών εγγραφών μαθητών σε σχολεία. 

Εξάλλου, τόνισε ότι τον Ιούλιο αναμένεται να ανακοινωθεί ο διαγωνισμός για το δίκτυο 5G και να καθοριστεί η στρατηγική της κυβέρνησης όσον αφορά τα ευρυζωνικά δίκτυα.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Κόκκινο, το Υφυπουργείο Καινοτομίας έχει αποστολή ανθρωποκεντρική, πολιτικοκεντρική, τη συνεχή αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. «Δεν είναι αυτοσκοπός να βάλουμε την τεχνολογία στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά να επισκεφτούμε και πάλι το όραμά μας η τεχνολογία να αποτελέσει καταλύτη για ένα σύγχρονο και φιλικό προς τον πολίτη κράτος», είπε σχετικά.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι συνθήκες κοινωνικής ευημερίας, θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της Κύπρου, εξηγώντας ότι μέσα σε μία κατάσταση πανδημίας πρέπει να δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα που δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση της νέας κανονικότητας. «Δεν έπαψαν να υπάρχουν οι προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η σωστή διασφάλιση της επιμήκυνσης ζωής του ανθρώπου με τη χρήση της τεχνολογίας, η μετακίνηση των πληθυσμών, η κλιματική αλλαγή με τους 40-43 βαθμούς Κελσίου που κατάντησαν κάτι το φυσιολογικό για την εποχή μας», είπε σχετικά.

Ανάμεσα στους πυλώνες του Υφυπουργείου Καινοτομίας, είναι η ψηφιακή πολιτική, ηλεκτρονική διακυβέρνηση για αύξηση ανταγωνιστικότητας της χώρας, η έρευνα και η καινοτομία και η διασύνδεσή με την επιχειρηματικότητα.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»