Σωφρόνης Κληρίδης: Τα δύο διδάγματα της πανδημίας

InBusinessNews  01/07/2020 07:30
Σωφρόνης Κληρίδης: Τα δύο διδάγματα της πανδημίας

Σωφρόνης Κληρίδης: Τα δύο διδάγματα της πανδημίας

InBusinessNews  01/07/2020 07:30
Στα δύο διδάγματα από την πανδημία αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κύπρου,  Πανεπιστήμιο Κύπρου, Σωφρόνης Κληρίδης, μιλώντας στο πλαίσιο του 10ου Nicosia Economic Congress που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά φέτος.

RELATED ARTICLES

 
Το πρώτο δίδαγμα, τόνισε, αποτελεί η υπενθύμιση ότι οι κοινωνίες χρειάζονται ικανούς κρατικούς μηχανισμούς. Στο παρελθόν, σημείωσε ο κ. Κληρίδης, είχε επικρατήσει η λογική του μοντέλου του μικρότερου κράτους, δηλαδή ενός κράτος που θα εκχωρούσε κάποιες από τις λειτουργίες του στον ιδιωτικό τομέα και το ίδιο θα έκανε λιγότερα.
 
Όπως φάνηκε, σημείωσε ο κ. Κληρίδης, οι αγορές δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα, χρειάζεται το κράτος για να εξασφαλίσει κάποια βασικά στοιχεία σε μια κοινωνία, όπως οι πανδημίες, το περιβάλλον κ.α. Σε τέτοιες περιόδους κρίσεων χρειάζονται κρατικοί μηχανισμοί, οι οποίοι να μπορούν να αξιολογήσουν, να λάβουν αποφάσεις, να συντονίσουν και αυτό προϋποθέτει ένα δημόσιο τομέα  με άξια στελέχη, που θα ανελίσσονται με σωστό τρόπο στη βάση της αξίας και των ικανοτήτων τους  και θα είναι πραγματικά υπόλογοι σε περίπτωση που αποτύχουν. Χρειάζεται, συμπλήρωσε, ένας ικανός δημόσιος τομέας και ισχυρός, όχι με την έννοια του αυταρχισμού, αλλά με το να έχει τη δύναμη να αντιστέκεται στις πιέσεις μεμονωμένων συμφερόντων, προασπίζοντας το δημόσιο συμφέρον.
 
Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι το κυπριακό κράτος πάντα αντιμετώπιζε αυτή την αδυναμία. Ωστόσο, πρόσθεσε, στην περίπτωση της πανδημίας είδαμε μια καλή διαχείριση από κομμάτια του δημοσίου, πχ υπουργείο υγείας, εργασίας κ.α., είδαμε αδυναμίες σε θέματα τεχνολογίας, είδαμε όμως και άλλες υπηρεσίες να αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν σωστά σε αυτή την πρόκληση πχ το υπουργείο παιδείας.
 
Το δεύτερο δίδαγμα της πανδημία, σύμφωνα με τον Σωφρόνη Κληρίδη, αφορά την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας. Όπως εξήγησε, η οικονομίας μας χαρακτηρίζεται από υπερβολική εξάρτηση σε συγκεκριμένους τομείς, οι οποίοι επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες. Δεν μπορούμε πχ να στηριζόμαστε για πάντα στον τουρισμό. «Πρέπει να ελέγξουμε την παραγωγική βάση της οικονομίας μας, να αναπτύξουμε και άλλους τομείς και αυτό θα γίνει μέσα από νέες παραγωγικές επενδύσεις που θα διαχυθούν στην οικονομία, οι οποίες θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και θα έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη στην οικονομία μας και μεταξύ άλλων θα αυξήσουν το παραγωγικό δυναμικό της χώρας».
 
Τομείς στους οποίους μπορούμε να στηριχθούμε για την ανάπτυξη επενδύσεων είναι η υγεία, η εκπαίδευση, η έρευνα και τεχνολογία κ.α.
 
Τέλος αναφέρθηκα χαρακτηριστικά στο γεγονός ότι η Κύπρος προσελκύει ξένες επενδύσεις, όμως αυτές εστιάζονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό στα ακίνητα, τα οποία δεν αποτελούν παραγωγικές επενδύσεις.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας