Διοικητής ΚΤ: Τα τρία σενάρια για την οικονομία

Τα σενάρια, τα οποία μελετά η Κεντρική Τράπεζα για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας βάσει και των εξελίξεων της πανδημίας, έδωσε μέσα από το 10th Nicosia Economic Congress που διεξάγεται διαδικτυακά φέτος, ο Διοικητής της Κ.Τ., Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, πρόκειται για τρία σενάρια, το βασικό, το ακραίο και το ήπια, τα οποία ετοιμάστηκαν από την ΚΤ τον Απρίλιο και επικαιροποιούνται συχνά, αναλόγως και των εξελίξεων της πανδημίας και συνεπώς της οικονομίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Διοικητή:
 

  • Το βασικό σενάριο προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 7,3% για το 2020, αύξηση 5,6% το 2021 και 4,1% το 2022.
  • Το ακραίο σενάριο ,με δεύτερο κύμα πανδημίας και μερικό lock down, προβλέπει ύφεση στο 9,9% για το 2020 
  • Το ήπιο προβλέπει μείωση του ΑΕΠ στο 5,6% για φέτος

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, για να είμαστε τελικά εντός των πλαισίων του βασικού σεναρίου, θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας στην Κύπρο.

Σε ότι αφορά την ανεργία, για το 2020 εκτιμάται ότι θα ανέβει στο 8,3%, άνοδος μικρή σύμφωνα με τον Διοικητή, αν συγκριθεί με την προβλεπόμενη μείωση του ΑΕΠ για το 2020. Και αυτό, συμπλήρωσε, οφείλεται σε έγκαιρα και σωστά μέτρα που λήφθηκαν από πλευράς πολιτείας.

Για το 2021, η ΚΤ εκτιμά ότι η ανεργία θα επανέλθει σε πτωτική πορεία (7,2%) και το 2022 στο 6,5%

Εξάλλου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΤ, το δημόσιο χρέος αναμένεται να ανέλθει 116% το 2020 από 95,5% το 2019.  Το δημοσιονομικό ισοζύγιο αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά το 2021 και να γίνει οριακά ελλειμματικό.

Οι προκλήσεις και τα προβλήματα
Ο κ. Ηροδότου υπογράμμισε ότι η κατανάλωση και η οικονομική  δραστηριότητα δεν αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα στα προ πανδημίας επίπεδα.
Εξάλλου, πρόσθεσε, οι αποταμιεύσεις βρίσκονται σε ασυνήθιστα ψηλό επίπεδο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, άρα και η κατανάλωση δεν έχει έρθει ακόμα στα επίπεδα πρις από τον κορωνοϊό.  Αυτό, σημείωσε, εξηγείται, με την αβεβαιότητα που επικρατεί στους τομείς της υγείας και της ανεργίας
Από πλευράς επιχειρήσεων, οι  επενδύσεις δεν αναμένεται να επανέλθουν στα επίπεδα που βρίσκονται πριν από τη πανδημίας. Εξάλλου, πρόσθεσε ο κ. Ηροδότου,  οι εταιρείες έχουν ως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή τη διαχείριση του ισολογισμού τους και όχι τη συνέχιση των επενδυτικών τους προγραμμάτων, όπως αυτά είχαν καταρτιστεί πριν από την πανδημία.
 
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου αναφέρθηκε και στην πρόταση Μερκελ και Μακρόν για το ταμείο ανάκαμψης, τονίζοντας ότι πιθανή υιοθέτηση της θα έχει έμμεσα θετικά στην ευρωζώνη και ειδικότερα στο κομμάτι των επενδύσεων. Εξάλλου, πρόσθεσε, τα μέτρα που λαμβάνονται άλλαξαν την αντίληψη ρίσκων των επενδυτών στην ευρωζώνη. Υπάρχει, συμπλήρωσε, «αυξανόμενο ενδιαφέρον λόγω των συνδυασμένων μέτρων που λαμβάνονται από τους θεσμούς της ευρωζώνης, άρα είναι σημαντικό να ληφθεί η πρόταση αυτή, και ταυτόχρονα εμείς ως Κύπρος να προγραμματιστούμε από τώρα για να δούμε πως μπορούμε να προσελκύσουμε αυτό το ενδιαφέρον επενδυτών στη χώρα μας».
 
Τα κόκκινα δάνεια
Σε ότι αφορά τα Μη Εξυπηρετούμε Δάνεια (ΜΕΔ), ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι δεν αναμένει οποιδήποτε αλλαγή τους μέσα στο 2020, λόγω και του μέτρου αναστολής δόσεων που εφαρμόστηκε λόγω της πανδημίας. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, για τον ίδιο λόγο, αναμένεται αύξηση των ΜΕΔ για το 2021. Όμως, υπέδειξε, ως χώρα έχουμε της εξής δυναμική:  λόγω της καλής επιδημιολογικής εικόνας έχουν έρθει γρήγορα μεγάλες χαλαρώσεις σε σχέση με το lock down και ήδη ξεκίνησε η επαναδραστηριοποίηση της οικονομίας. Αυτό σημαίνει πως σύντομα οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν να μπαίνουν σε ρυθμούς, ωστόσο  χρειάζεται σωστή διαχείριση της ανάκτησης εισοδημάτων. «Δεν μιλάμε», υπέδειξε, για ακύρωση δόσεων, αλλά για αναστολή τους».
 
Αισιοδοξία Διοικητή
Πάντως, ο Κωνσταντίνος Ηροδότου παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι αν η κατάσταση εξελιχθεί ως έχει και ακολουθηθούν σωστά οι εισηγήσεις των ειδικών, η οικονομία μας θα μπορέσει να βγει και πιο δυνατή το 2021.
Εξάλλου, υπέδειξε ότι είναι σημαντικό, να καταβληθεί προσπάθεια για διατήρηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας μας.

«Εκφράζω συγκρατημένη αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία της οικονομία μας, πεποίθηση μου είναι ότι με τους χειρισμούς που έγιναν από το ΥΠΟΙΚ, την ΚΤ και άλλες αρχές της Κύπρου καθώς και   με τις συζητήσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορούμε να να επανέλθουμε δυνατοί το 2021, αλλά χρειάζεται σωστή διαχείριση και σκέψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, μετέφερε την άποψη του ότι μέχρι στιγμής στην Κύπρο γίνεται σωστή διαχείριση της κατάστασης.
 

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού
CyEmployers: Διασύνδεση δεξιοτήτων που αποκτούνται από την Ανώτερη Εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας