Χορηγία Κατηγορίας Υπηρεσίες

Κ. Ιωάννου: Ελκυστικός επενδυτικός τομέας η υγεία

Στην αναβάθμιση του επιπέδου υγείας στους δικαιούχους, με ταυτόχρονη δημιουργίας ενός ελκυστικού επενδυτικού προορισμού στοχεύει η κυβέρνηση, επεσήμανε ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Μιλώντας στο διαδικτυακό «Nicosia Economic Congress» χαρακτήρισε την εφαρμογή του εθνικού συστήματος υγείας ως την πιο μεγάλη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας, σημειώνοντας ότι με την έναρξη της β΄φάσης του ΓεΣΥ και της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης, αναμένεται να εξισορροπηθεί η αυξημένη ζήτηση από πλευράς ασθενών για τον ιδιωτικό τομέα.

Επενδύσεις σε ιατρικό εξοπλισμό και κτήρια
«Η αύξηση του ανταγωνισμού οδηγεί τα νοσηλευτήρια σε επενδύσεις σε ιατρικό εξοπλισμό, με τα νοσηλευτήρια και τα ιατρικά κέντρα να προχωρούν ταυτόχρονα σε επέκταση και αναβάθμιση των κτηριακών τους υποδομών», είπε σχετικά ο κ. Ιωάννου.

Ηλεκτρονικός φάκελος ασθενούς
Εξηγώντας ότι το Υπουργείο Υγείας στοχεύει στην ολοκληρωτική αναδιοργάνωση του τομέα της υγείας, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της ηλεκτρονικής υγείας, με την αρχή ηλεκτρονικής υγείας να εποπτεύει τη ψηφιοποίηση της υγείας.

Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ επέρχεται η ψηφιοποίηση του τομέα της υγείας, με τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου για κάθε πολίτη από την ημερομηνία γέννησης μέχρι τον θάνατό του, με στόχο τη μείωση του κόστους, παροχή πρόσβασης σε όλους τους επαγγελματίες υγείας και την καταγραφή ιατρικών δεδομένων να συμβάλει στην ενίσχυση της έρευνας στον τομέα της υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό, θα υπάρξουν επενδυτικές ευκαιρίες, με έξυπνες εφαρμογές (smart application), ενώ το όλο έργο θα είναι έτοιμο για χρήση τέλος του 2020 ή αρχές του 2021.

Εξάλλου, όπως είπε ο Κωνσταντίνος Ιωάννου, η εθνική φαρμακευτική αρχή θα διευκολύνει την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών, θα μειώσει τον χρόνο, θα βοηθήσει στη μείωση γραφειοκρατίας και του διοικητικού φόρτου.

«Τα φαρμακευτικά προϊόντα για τα οποία κατατίθενται αίτηση, θα μπορούν να κυκλοφορήσουν σε περισσότερα από ένα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη», επεσήμανε σχετικά, αναφερόμενος και στη σημαντική ενέργεια της υπογραφής συμφωνίας με την Αίγυπτο με συμπερίληψη Κύπρου στη λίστα εξαγωγών φαρμακευτικών προϊόντων στην Αίγυπτο.

Ιατρικές σχολές, κέντρα αποκάταστασης και ιατρικός τουρισμός
Εξάλλου, χαιρετίζοντας το διαδικτυακό συνέδριο ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι η ίδρυση πανεπιστημιακών κλινικών είναι απαραίτητο μέρος μίας ιατρικής σχολής.

«Μέχρι πρότινος η συνεργασία ιατρικών σχολών γινόταν με ένα μνημόνιο, με αρκετά κενά.

Με τη ψήφιση νομοθεσίας, οι ιατρικές σχολές θα μπορούν να αντλήσουν ευρωπαϊκά κονδύλια.», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ιωάννου.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι η απουσία νομοθετικής ρύθμισης και νομοσχεδίου για τη λειτουργία κέντρων αποκατάστασης, το οποίο πλέον με πολλή δουλειά έχει κατατεθεί στη Βουλή, λειτουργούσε αποτρεπτικά για πιθανούς επενδυτές. «Στόχος του να γίνουν επενδύσεις σε υποδομές και σε χώρους», διευκρίνισε ο Υπουργός Υγείας.

«Όλα αυτά συνθέτουν τις προοπτικές για προώθηση και ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού. Λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της πανδημίας και τη διαφοροποίηση στρατηγικής στην προσέλκυση τουρισμού, η Κύπρος μπορεί να καταστεί κέντρο ιατρικού τουρισμού, προσελκύοντας επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Ιωάννου, προσθέτοντας ότι μέσα από μία κρίση, δημιουργούνται ευκαιρίες ανάπτυξης, κάτι που αποδεικνύεται και στην Κύπρο.

Τα συστήματα υγείας δοκιμάστηκαν
Όσον αφορά το ορατό ενδεχόμενο νέας έξαρσης της πανδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο, με την επιδημιολογική κοινότητα να παρακολουθεί στενά την κατάσταση την ώρα που επιχειρήσεις και οικονομίες επιχειρούν δειλά δειλά να επανεκκινήσουν, ο Υπουργός Υγείας εξήγησε ότι τα συστήματα υγείας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μία πρωτοφανή κρίση.

«Τα συστήματα υγείας έπρεπε με κάθε τρόπο και κόστος να θωρακιστούν. Δοκιμαστήκαμε από τον Μάρτιο, με τα πρώτα θετικά κρούσματα στην Κύπρο, σε σύντομο χρονικό διάστημα κληθήκαμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, επίπονες αλλά ευεργετικές για τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς συνέβαλαν στη θωράκιση του συστήματος υγείας», τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Ιωάννου.

Δειτε Επισης

Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Συνεργασία U Travel-Capacitor Partners: Ρεκόρ στις online πωλήσεις των ταξιδιωτικών πακέτων του Tomorrowland
7ο Cyprus HealthCare Conference: Η πορεία προς ισότιμο και καθολικό σύστημα υγείας
Η νέα επιστημονική επιτροπή του ΠΑΣΥΚΑΦ
Φαίδωνας Φαίδωνος: Πάνω από 600 οι φοιτητές ΤΕΠΑΚ στην Πάφο τη νέα χρονιά
Τομείς συνεργασίας συζήτησαν Βαφεάδης και Χατζημανώλη με DP World στο Ντουμπάι
Επιχειρηματικό φόρουμ Κύπρου-Εσθονίας: Προώθηση διμερών συνεργασιών
Οι εποπτικές προτεραιότητες της ΕΚΚ για το 2024-Επικέντρωση σε ΚΕΠΕΥ με διασυνοριακές δραστηριότητες
Εργασιακή ευημερία: Βασικός παράγοντας για τη βιώσιμη επιτυχία των οργανισμών
Ανανέωση διεθνούς διαπίστευσης EFMD για το Πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Κύπρου