Χ. Σταϊκούρας: Ελλάδα και Κύπρος θα κερδίσουν το στοίχημα

Στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία, και στον οικονομικό αντίχτυπό στην Ελλάδα και την επόμενη μέρα επικεντρώθηκε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο διαδικτυακό «Nicosia Economic Congress», εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα κερδίσουν το στοίχημα, καθώς έχουν αποδείξει ότι ξέρουν πώς να ξεπερνούν τις δυσκολίες και να αντιμετωπίζουν επιτυχώς τις προκλήσεις, οικονομικές και γεωπολιτικές. «Έχουν αποδείξει ότι αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε σχετικά.

Ανακόπηκε η αναπτυξιακή πορεία
Παρουσιάζοντας τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης στη μετά κορωνοϊό εποχή τόνισε ότι η ελληνική οικονομία είχε αρχίσει το δεύτερο εξάμηνο του 2019 μία δυναμική, με μειώσεις φόρων, υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πρόθεση αποκρατικοποιήσεων, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και προώθηση επενδύσεων.

«Η θετική πορεία ανακόπηκε απότομα λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, με την υγειονομική κρίση μα οδηγεί την Ελλάδα σε βαθιά ύφεση, υψηλά ποσοστά ανεργίας», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας, εξηγώντας ότι η αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης κατέστη αναγκαία για ελαχιστοποίηση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών πανδμίας.

 Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση δίνει τη μάχη αυτή με ένα συνολικό σχέδιο, με εργαλεία και δράσεις που είτε έχουν υλοποιηθεί είτε προωθούνται, με στήριξη απασχόλησης, ενίσχυση ρευστότητας επιχειρήσεων και στήριξη κοινωνικής συνοχής.

Να κλείσει το συντομότερο αυτή η παρένθεση
Το πρόγραμμα συνεργασία, η επιστρεπτέα καταβολή, το ταμείο εγγυοδοσίας, η παροχή ασφαλιστικών διευκολύνσεων, η στοχευμένη και παροδική μείωση ΦΠΑ έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, το σχέδιο για μικροπιστώσεις και μικροχρηματοδοτήσεις, η παράταση προγραμμάτων ανεργίας, καθώς και η υλοποίηση στοχευμένων μέτρων για τομείς και κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η άθληση, ήταν μεταξύ των μέτρων που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση.

«Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να κλείσει το συντομότερο δυνατό και με τις λιγότερες επιπτώσεις αυτή η παρένθεση», σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόσφατη έξοδο στις αγορές και τη συνεχή αύξηση των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα.

«Όσο η οικονομία αρχίζει να σταθεροποιούνται, τόσο θα δρομολογούνται πολιτικές στη βάση της πολιτικής αξιοπιστίας και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, υπό το πρίσμα του αναπτυξιακού σχεδίου», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο κ. Σταϊκούρας.

Στις κυριότερες πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνεται επίσης η εφαρμογή μίας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, με αντιμετώπιση του υψηλού συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους, περαιτέρω ενίσχυση της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος, προώθηση της αξιοποίησης της δημόσιας υπηρεσίας, ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση της ελκυστικότητας της οικονομίας, η υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς επίσης η πραγματοποίηση επενδύσεων σε υποδομές, με έμφαση στην πράσινη οικονομία.

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Καρδιοχειρουργοί του Mediterranean Hospital παρακολούθησαν διάλεξη του διακεκριμένου καθηγητή Claus Preusse
Άνευ ανθυποψηφίου συνεχίζει στη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ ο Στρατής Ματθαίου
Η Golden Gallery by Kapatays δίπλα στα Μωρά Θαύματα
Εκδήλωση Ασφάλειας και Υγείας 2024: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος-Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα»
Η New Deal και η Rakuten Viber λανσάρουν επίσημη συνεργασία για την αγορά της Κύπρου
Η 1η ΕΜΟΔΕ του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος εκπαιδεύει Εθελοντές του SupportCY
Μαρία Δημητρίου: Η δύναμη της τηλεόρασης
Πώς η τεχνολογία μεταμορφώνει τον ιατρικό τομέα
Coca-Cola HBC Κύπρου: Στηρίζει με πράξεις αγάπης και φροντίδας, τη δράση «Πακέτα Αγάπης» του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού