Πως οι Μαύροι Κύκνοι μπορούν να μετατραπούν σε Λευκούς Κύκνους μέσω της ασφάλισης

Τον ορισμό «Μαύρος Κύκνος» τον έμαθα λίγο πριν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κηρύξει τον COVID-19 ως πανδημία. Ο εν λόγω ορισμός περιγράφει ένα απρόσμενο ή απρόβλεπτο γεγονός, το οποίο συνήθως έχει ακραίες συνέπειες. Η πρώτη μου σκέψη ήταν πως ο κορονοϊός αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του ορισμού, πράγμα που επιβεβαίωσα κάποιους μήνες αργότερα, όταν ο ιός «θέριζε» την υφήλιο. Δυστυχώς, ο COVID-19 πληρούσε όλα τα κριτήρια που απαιτούνταν για να χαρακτηριστεί ως γεγονός Μαύρου Κύκνου – στα δικά μου μάτια, τουλάχιστον.

Έπιασε τον κόσμο στον ύπνο;

Ναι.

Θεωρείται σπάνιο γεγονός;

Ναι.

Είχε ακραίες συνέπειες;

Ναι.

Εκλογικεύτηκε από το πλήθος εκ των υστέρων σαν κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο;

Ναι.

Οι απόψεις μεταξύ συγγραφέων, επιστημόνων και δημοσιογράφων διίστανται σχετικά με το αν η πανδημία ήταν όντως ένα γεγονός Μαύρου Κύκνου. Ανεξαρτήτως όμως από το τι κάποιος υποστήριξε και τι κάποιος άλλος απέρριψε, υπήρξε ομοφωνία στο ότι ο COVID-19  έχει εισάγει αμφότερα τα συναισθήματα της αβεβαιότητας και του φόβου στις ζωές μας, αλλάζοντας άρδην τον τρόπο με τον οποίο είμασταν συνηθισμένοι να δρούμε και να πράττουμε: από τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε στο πως αλληλοεπιδρούμε με τους συνανθρώπους μας, και από τον τρόπο με τον οποίο ψωνίζουμε στο πως δουλεύουμε, ο ιός έχει επιτεθεί στον τρόπο ζωής μας σε σπλαχνικό επίπεδο. Το στοιχείο της αβεβαιότητας, το οποίο ο ιός έχει εμφυτεύσει στις ζωές μας, δεν μπορούσε να είχε προβλεφθεί, τουλάχιστον όχι στον βαθμό με τον οποίο αυτό έχει εισχωρήσει στην καθημερινότητα και στις συμπεριφορές μας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ισχυριστούμε, όμως, πως δεν μπορούσε να είχε προληφθεί.

Το έχω πει πολλές φορές, και θα το πω και άλλες τόσες, κατηγορηματικά και εμφατικά: μπορεί να μην είμαστε σε θέση να προβλέψουμε ένα δυσμενές γεγονός, είτε αυτό αποτελεί ανώτερη βία (θεομηνία, για παράδειγμα ένας σεισμός ή μια πανδημία), ή είναι προϊόν ανθρώπινου δόλου ή λάθους (για παράδειγμα μια τρομοκρατική επίθεση ή ένας παγκόσμιος πόλεμος), αλλά μπορούμε με κάθε σιγουριά να αποτρέψουμε την αβεβαιότητα που συνοδεύει αυτά τα γεγονότα, ελαχιστοποιώντας έτσι τις όποιες αρνητικές συνέπειες ενδέχεται να υπάρξουν σαν αποτέλεσμά τους. Μπορούμε να υιοθετήσουμε διαδικασίες για να αντισταθμίσουμε το ρίσκο που κουβαλούν αυτά τα γεγονότα, εξασφαλίζοντας έτσι την οικονομική και άλλη ασφάλεια των οικογενειών μας και/ή των επιχειρήσεων μας.

Το όνομα του (εξασφαλιστικού) παιχνιδιού είναι ‘ασφάλιση’.

Ας πάμε πίσω στην απαρχή της πανδημίας, πάνω που ξεκινούσε το 2020. Τότε, κανείς δεν μπορούσε να σκεφτεί πως ο ιός θα εξελισσόταν με τέτοιους γοργούς ρυθμούς, και πως θα επέφερε τέτοιο καταστροφικό πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία. Εκατομμύρια δουλειές έχουν χαθεί, εκατοντάδες χιλιάδες καταστήματα αναγκάστηκαν να κλείσουν, και η πληγή στα ανά την υφήλιο συστήματα υγείας είναι ακόμη ανοιχτή. Η αβεβαιότητα «θερίζει», με το ίδιο μένος που χαρακτηρίζει τον ιό.

Ορισμένα από τα άτομα τα οποία επηρεάστηκαν από την πανδημία ευτυχώς διαθέτουν τόσο ασφάλεια ζωής όσο και υγείας. Αυτά τα άτομα ξέρουν πως εκείνοι και οι οικογένειές τους είναι προστατευμένοι, σε ήλιο και βροχή, στα καλύτερα και στα χειρότερα. Ξέρουν πως έχουν μεταφέρει με επιτυχία τα ρίσκα που τους στέλνει η ζωή στην ασφαλιστική εταιρεία της επιλογής τους, και πως η τελευταία είναι τώρα υπεύθυνη να επωμιστεί τόσο αυτά τα ρίσκα όσο και οποιαδήποτε οικονομικά βάρη τα συνοδεύουν. Εκείνο όμως που ξέρουν πιο πολύ είναι το ότι έχουν εξασφαλίσει το μέλλον των αγαπημένων τους, και πως κανένα δυσμενές γεγονός, καμία καταστροφή, κανένας Μαύρος Κύκνος δεν μπορεί να πληγώσει ό,τι και όποιον αγαπούν πιο πολύ. Το ξέρουν, πέρα πάσης αμφιβολίας, και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που θα τους δεις να χορεύουν στη βροχή, αψηφώντας την καταιγίδα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του σωστού είδους ασφάλισης: σου εξασφαλίζει ψυχική γαλήνη, το είδος που σε προφυλάσσει από τις κακουχίες της ζωής.

Ο COVID-19 είναι ακόμη ανάμεσά μας, και η ανθρωπότητα αδημονεί για την ανακάλυψη ενός εμβολίου το οποίο θα εξαφανίσει τον ιό. Αν και το μέλλον είναι αβέβαιο, η επιλογή της κατάλληλης ασφάλειας τώρα μπορεί να βεβαιώσει τη μετατροπή των οποιωνδήποτε μελλοντικών Μαύρων Κύκνων σε Λευκούς Κύκνους όσο αφορά το ρίσκο που αυτοί κουβαλούν!

Για να δείτε πως τα προϊόντα της EuroLife μπορούν να σας βοηθήσουν να μετατρέψετε τυχόν Μαύρους Κύκνους σε Λευκούς Κύκνους, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Στάθη Στασή (Εγκεκριμένος Χρηματοοικονομικός και Ασφαλιστικός Σύμβουλος και μέλος MDRT*) στο 99531119 ή με e-mail στο s.stasis@icloud.com. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με μια ευρεία γκάμα επιλογών προγραμματισμού ζωής, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του: www.stathisstasis.com.

*Τι είναι το MDRT: Το Million Dollar Round Table είναι το πρότυπο της ασφαλιστικής αριστείας, τα μέλη του οποίου κρίνονται βάσει υψηλών και αυστηρών κριτηρίων παραγωγής, ηθικής και επαγγελματικής δεοντολογίας.

Δειτε Επισης

ΚΝΕ: Χαιρετίζει την έγκριση του νόμου Net-Zero Industry από την Ευρωβουλή
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Η CNP Ασφαλιστική τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας και Υγείας
Χορηγός του αγώνα Duathlon η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Συνεργασία Ablebook-Buyway365 που προωθεί την προσβασιμότητα
Influencer marketing: Πώς λειτουργεί ως εργαλείο ενδυνάμωσης των brands