Σ. Δικαίου Φεσσά: Πως θα βρεις δουλειά στην κρίση

Η πανδημία έχει αλλάξει άρδην τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων αλλά και την αγορά εργασίας. Τις κρίσιμες δεξιότητες που απαιτούνται σήμερα αλλά και για το μέλλον, προκειμένου να εξεύρει κανείς εργασία αλλά και να ξεχωρίσει στον κλάδο του, ανέλυσε μιλώντας στο Youth Empowered Program Digital Edition της Coca-Cola Cyprus, η Director, Human Capital Services της Deloitte, Στέφανη Δικαίου Φεσσά. Εξήγησε, παράλληλα, τι άλλαξε στον τρόπο εξεύρεσης και επιλογής προσωπικού.

Ξεκινώντας, η κ. Φεσσά τόνισε ότι εν μέσω της κρίσης που δημιούργησε ο κορωνοϊός, οι σημερινές συνθήκες για να εξεύρει κανείς δουλειά ειδικά στο ξεκίνημα του δεν είναι οι ιδανικές. Κάποια πράγματα, σημείωσε, δεν μπορούν να ελεγχθούν, ωστόσο υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορεί να κάνει κανείς για να ξεχωρίσει και αυτό μπορεί να γίνει αν «κυνηγάμε τις ευκαιρίες».

Σημείωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η αγορά εργασίας έχει συρρικνωθεί και παρά το γεγονός ότι κάποιες επιχειρήσεις άρχισαν να παίρνουν μπρος, εντούτοις κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί η οικονομία και η αγορά το επόμενο διάστημα.

«Οι συνθήκες αυτές προκαλούν ανησυχία και μας αναγκάζουν να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα, πρέπει να βελτιώσουμε τους τρόπους αντίδρασης μας, να έχουμε ευελιξία και να λειτουργούμε με πιο έξυπνους τρόπους, τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι εργαζόμενοι», υπογράμμισε.

Όπως εξήγησε η κ. Φεσσά, κυριότερο σημείο για ένα υποψήφιο είναι να κάνει ενεργητική αναζήτηση εργασίας και όχι παθητική. Παθητική αναζήτηση είναι η απλή αποστολή βιογραφικών, η ανάγνωση αγγελιών κτλ. Ενεργητική αναζήτηση συνιστά το να «χτυπώ εγώ πόρτες πριν χτυπήσουν οι ευκαιρίες τη δική μου πόρτα». Πολλές κενές θέσεις σε ποσοστό μάλιστα 70%, πρόσθεσε η κ. Φέσσα, δεν ανακοινώνονται και οι προσλήψεις γίνονται με συστάσεις. Άρα, συμπλήρωσε, θα πρέπει να μιλάτε με τα σωστά άτομα που θα προωθήσουν στον κατάλληλο τόπο το βιογραφικό σας και να παίρνετε πολύτιμες πληροφορίες.
Άλλο ένα «μυστικό», είναι το να προσαρμόζετε το βιογραφικό σας αναλόγως της θέσης και του τι ζητεί η εκάστοτε εταιρεία, εστιάζονται στα αντίστοιχα χαρακτηριστικά σας. Επίσης είναι σημαντικό να γίνεται follow up για το κατά πόσο το βιογραφικό παραλήφθηκε από τα σωστά άτομα.

Εξάλλου, σημείωσε η κ. Φεσσά, εταιρείες ζητούν εργαζόμενους μέσω head hunting (κυνηγών κεφαλών), γι αυτό και οι θέσεις δεν ανακοινώνονται. Ο κυνηγός αυτός είναι αρμόδιος να βρει το κατάλληλο άτομο και αντλεί πληροφορίες από το linked in. Γι αυτό και όσοι δεν έχουν λογαριασμό στο συγκεκριμένο μέσο, θα πρέπει να αποκτήσουν και μάλιστα να συντηρούν τακτικά το λογαριασμό τους έχοντας τον ενεργό. «Κάνετε share άρθρα και κατεβάστε την εφαρμογή στο κινητό σας για να παρακολουθείτε συχνά τις εξελίξεις».

Η κ. Φεσσά αναφέρθηκε και στη νέα τάση για εικονικές συνεντεύξεις, η οποία θα ενισχύεται ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα γιατί με αυτό τον τρόπο οι εταιρείες οργανώνουν καλύτερα το χρόνο τους. Σε αυτές τις εικονικές συνεντεύξεις, ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει επαγγελματική εμφάνιση, να διασφαλίσει γύρω του ένα περιβάλλον με ησυχία και πριν από το προκαθορισμένο ραντεβού να προετοιμαστεί κατάλληλα και να κάνει δοκιμές στο σύστημα για να αποφύγει προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν εκείνη τη στιγμή.

Οι δεξιότητες του μέλλοντος
Σε ότι αφορά τις δεξιότητες του μέλλοντος προκειμένου να διασφαλίσει κανείς συνεχή επαγγελματική εξέλιξη και ανέλιξη, η κ. Φέσσα παρέθεσε τα ακόλουθα:

  • Ευελιξία και εύκολη προσαρμογή στις αλλαγέ
  • Ανθεκτικότητα, δηλαδή να αντιδρούμε σωστά σε απρόβλεπτες συνθήκες,
  • Ηγετικά χαρακτηριστικά ανεξαρτήτως θέσης
  • Κριτική σκέψη αξιοποιώντας σωστά πληροφορίες
  • Συναισθηματική νοημοσύνη που είναι ποιο σημαντική και από την νοητική νοημοσύνη
  • Επινοητικότητα
  • Πληροφόρηση, καθώς αυτοί που μπορούν να αξιοποιήσουν διάφορες πηγές πληροφόρησης ή γνώσης θα μπορέσουν να ξεχωρίσουν

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»