Θα τα καταφέρουμε!

Επιχειρηματίες, CEOs και άλλα ανώτατα στελέχη εταιρειών, από όλους τους κλάδους της αγοράς, μιλούν στο νέο τεύχος του περιοδικού ΙΝ Business για τα πλάνα αντίδρασης που εφάρμοσαν στην κρίση του covid-19 και για όσα σχεδιάζουν με στόχο την ανάκαμψη. Αποκαλύπτουν πόσο επηρεάστηκαν και κάνουν προβλέψεις για το πώς θα κινηθεί η οικονομία, δηλώνοντας με αποφασιστικότητα ότι, για άλλη μια φορά, αποδεικνυόμαστε ικανοί να τα καταφέρουμε!

Αν ποτέ κανείς μας έλεγε πως μια μέρα θα κλειδωνόμασταν στα σπίτια μας, φοβούμενοι πως ένας αόρατος εχθρός θα μπορούσε να εισβάλει ακόμα και από την κλειδαρότρυπα, λογικά θα αποστρέφαμε μετά οίκτου και αποδοκιμασίας το κεφάλι, σίγουροι πως ο συνομιλητής μας δεν είχε σώας τας φρένας. Και αν ακόμα ο ίδιος άνθρωπος επέμενε, λέγοντας πως αστυνομικές περίπολοι θα έλεγχαν τις πιο συνήθεις από τις συνήθειές μας, όπως τα ψώνια στην υπεραγορά, και θα έβαζαν περιορισμούς ακόμα και στις επισκέψεις μας στο παρακείμενο φαρμακείο, ασφαλώς και θα φροντίζαμε να αποχωρήσουμε με τρόπο η χωρίς, σίγουροι πως ένας είναι ο εχθρός, ο παραλογισμός.

Αμ δε! Τέτοια σιγουριά μόνο προτού μας προκύψει ο covid-19. Ο ιός που άρχισε να εξαπλώνεται ως μια απειλή για την υγεία και εν συνεχεία μετετράπη σε πανδημία, ταξιδεύοντας σε χρόνο - ρεκόρ ανά την υφήλιο, ρίχνοντας στο κρεβάτι, την αδράνεια και την ανέχεια ανθρώπους, επιχειρήσεις, οικονομίες και χώρες ολόκληρες, άλλοτε λίγο και άλλοτε περισσότερο ικανές να αντιμετωπίσουν την οργή των συμπτωμάτων του.
 
Ο αξιοθαύμαστος κυπριακός επιχειρηματικός κόσμος
Ο κορωνοϊός έδειξε από την αρχή τα κοφτερά του δόντια. Δεν θα επεκταθούμε στις συνέπειες, είναι τοις πάσι γνωστές, παρά μόνο στις επιπτώσεις που είχε η Κύπρος, εγκύπτοντας σ’ αυτές του οικονομικού σκηνικού. Του επιχειρηματικού κόσμου που είδαμε να αντιδρά με αξιοθαύμαστη θέληση για ζωή, γεγονός που σήμερα τον καθιστά, για άλλη μια φορά μετά την κρίση του 2013, ικανό να αντεπεξέρχεται με στρατηγικές σθένους και απαράμιλλο πείσμα στα πιο δύσκολα και πρωτόγνωρα, σε βαθμό που να αποτελεί παράδειγμα για αγορές ασυγκρίτως μεγαλύτερες σε μέγεθος, αλλά όχι σε όραμα, όπως σαφώς αποδείχθηκε.

Σε έναν επίσης πρωτόγνωρο σε ευρύτητα και σοβαρότητα συνδυασμό συνεργασίας με το κράτος, τους αρμόδιους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους, ο κόσμος του επιχειρείν εισήλθε μεν σε καραντίνα, όμως κι από εκεί κατόρθωσε να αντιδράσει.

Παρόλο που δεν ήταν εύκολο, γέννησε ιδέες για νέες υπηρεσίες και προϊόντα που ο κόσμος είχε ανάγκη και εφάρμοσε μέτρα στα οποία πειθάρχησε είτε προέρχονταν από κυβερνητικές κατευθυντήριες γραμμές είτε από δικές του αποφάσεις. Στις πλείστες των περιπτώσεων οι τομείς της αγοράς πλήγηκαν σε βαθμό τραγικό.

Αντίδραση στην πρωτοφανή μείωση του κύκλου εργασιών
Στο αφιέρωμα του IN Business Ιουνίου, 77 σημαίνοντες εκπρόσωποι του επιχειρείν μιλούν για την πτώση του κύκλου εργασιών τους, που ανέρχεται σε πανύψηλα ποσοστά, ειδικά όταν μιλάμε για την τουριστική και την κατασκευαστική βιομηχανία, μια μεγάλη σειρά από υπηρεσίες και ασφαλώς όχι μόνο. Οι επιχειρήσεις που δεν πλήγηκαν είναι ελάχιστες και ακόμα λιγότερες εκείνες που είδαν τα έσοδά τους να ανεβαίνουν, ως συνέπεια των αλλαγών στον τρόπο ζωής, λόγω της πανδημίας. Προέρχονται, κυρίως, από τον τομέα των φαρμάκων και συναφών αναλωσίμων, των υπηρεσιών του διαδικτύου και της εξ αποστάσεως εργασίας, αλλά και του λιανεμπορίου, ειδικά σε προϊόντα που γνώρισαν ιδιαίτερη χρήση στις μέρες του περιορισμού, όπως οι πρώτες ύλες και τα εργαλεία παρασκευής τροφίμων, αλλά και οι λύσεις για κάθε είδους κατ’ οίκον διανομή παραγγελιών. Από εκεί και πέρα η μια πτώση μεγαλύτερη από την άλλη, όμως ο κόσμος του επιχειρείν δεν πτοήθηκε. Είχε τα κότσια να αντιδράσει.

Νέες στρατηγικές για βιωσιμότητα και ασφάλεια
Οι άνθρωποι της αγοράς, που μοιράστηκαν μαζί μας τις εμπειρίες τους από τη δίμηνη επικράτηση της πανδημίας σε κάθε επίπεδο, μίλησαν μεν για τις δραματικές επιπτώσεις, όμως για να είμαστε σε θέση να μιλάμε για άξιο θαυμασμού επιχειρηματικό κόσμο, μας έδωσαν δυνατά παραδείγματα στρατηγικών που εφάρμοσαν. Μεθόδων που ακολούθησαν, προκειμένου να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους και να διασφαλίσουν την ασφάλεια προσωπικού, πελατών, προϊόντων και υπηρεσιών.

Όλοι ελίχθηκαν σε θέματα πλάνων εργασίας, αναθεώρησαν προγράμματα ανάπτυξης, είδαν με νέο φακό επεκτάσεις που σχεδίαζαν, αποφάσισαν να προβούν σε άλλες που δεν λογάριαζαν προηγουμένως, διέκριναν ευκαιρίες ανάπτυξης και τις άδραξαν. Κι όλα αυτά στο πλαίσιο μιας κρίσης θανατηφόρας, κυριολεκτικά και μεταφορικά, με μέτρα ασφαλείας που έπρεπε και πρέπει να τηρούνται ευλαβικά, καθώς η υγεία αποδεικνύεται, για άλλη μια φορά υπέρτατο αγαθό. Αλλιώς δεν υπάρχει ζωή!

Κανείς δεν αμφιβάλλει πως θα τα καταφέρουμε
Τα 77 στελέχη των επιχειρήσεων της Κύπρου, που φιλοξενούμε στο παρόν αφιέρωμα, είδαν για άλλη μια φορά την ανάγκη για υγιή επάνοδο στην οικονομική ευμάρεια ως πρόκληση για να ανασυνταχθούν.

Πήραν στα χέρια τους το μέλλον που θέλουν και με την αρωγή του κράτους, αλλά και την αγαστή συνεργασία του προσωπικού τους, κατάφεραν να αντεπεξέλθουν στην απρόσμενη απειλή και να μιλάνε σήμερα για τις προσδοκίες τους.

Προσδοκούν γιατί το δικαιούνται, παρόλο που ασφαλείς προβλέψεις θεωρούν παρακινδυνευμένο να κάνουν, όχι γιατί φοβούνται τις δυνατότητές τους, αλλά λόγω του ότι επηρεάζονται καθοριστικά από εξωγενείς παράγοντες, με κυρίαρχη την εξέλιξη της πανδημίας. Άλλοι μιλάνε για ανάκαμψη μέσα στους επόμενους μήνες, οι περισσότεροι την τοποθετούν στο 2021 και κάποιοι σε δυο και τρία χρόνια από σήμερα. Όλοι, όμως, έχουν την ίδια ισχυρή πεποίθηση, την οποία δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπιστούν με έργα και δράσεις: Θα τα καταφέρουμε!

 

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Και εγένετω Σύνδεσμος Κανονιστικής Συμμόρφωσης Κύπρου(CCA)-Ποια η αποστολή του
Σημαντικές πρωτοβουλίες ΕΚΚ για ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού των νέων
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Century Travel Group και Goget Retail Microfinance σε μια συνεργασία προς όφελος του Κύπριου ταξιδιώτη
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς