K. Πετρίδης: Λάβαμε αυστηρά μέτρα που συμβάλλουν στην ομαλή επανεκκίνηση

Στα τρία πιθανά σενάρια που θα προκύψουν στην τρίτη φάση αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης μιλώντας ενώπιον του πρώτου διαδικτυακού Cyprus Economic Summit  Covid-19. Ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε πως με τις εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας εισερχόμαστε στην δεύτερη φάση αντιμετώπισης των επιπτώσεων την οποίαν και χαρακτήρισε ως και την πιο δύσκολη και επικίνδυνη φάση καθώς θα κριθεί η τρίτη φάση η οποία θα κριθεί και η ανάκαμψη της Οικονομίας.

Το πρώτο πιθανό σενάριο ανέφερε αφορά την αποτυχία να διαχειριστούμε με σοβαρότητα και να προβούμε σε αυθαίρετες πολιτικές το οποίο θα μας οδηγήσει σε απώλεια της επενδυτικής μας βαθμίδας και πρόσβαση σε αγορές. Με την συνετή οικονομική πολιτική, είπε, προσπαθούμε να το αποφύγουμε.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την επιτυχή διαχείριση της κρίσης που θα μας επιτρέψει να αποφύγουμε τα χειρότερα. Αναλόγως με το που θα κυμανθεί το δημόσιο χρέος και σε περίπτωση που καταστεί μη βιώσιμο τότε θα απαιτηθεί η λήψη επώδυνων μέτρων.

Το τρίτο σενάριο για το οποίο όλοι πολεμάμε, είπε, είναι πως την περίοδο Ιουνίου – Αυγούστου κυμανθούν όλα ομαλά ώστε τον Σεπτέμβριο να ετοιμαστεί σχέδιο ανάκαμψης που θα αφορά τη στήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων, μέτρα τόνωσης ζήτησης μέσω αναπτυξιακή πολιτική.

Υπογράμμισε πως θα πρέπει να επιδεικνύεται ευελιξία και ταχύτητα ώστε να μπορούμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας εκεί και όπου πρέπει. Για όλα αυτά, είπε, χρειάζεται συναίνεση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις κάτι το οποίο αποτελεί μειονέκτημα για την Κύπρο καθώς εδώ και 36 μέρες δεν έχει καταστεί εφικτό να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική συναίνεση για το Σχέδιο Κρατικών Εγγυήσεων.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πετρίδης χαρακτήρισε το ύψους ολόκληρου του οικονομικού πακέτου μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση ως την μεγαλύτερη μη προγραμματισμένη κρατική παρέμβαση που έγινε ποτέ στην Κύπρο.

Σημείωσε πως η Κύπρος επέλεξε από την αρχή να λάβει τα πιο αυστηρά μέτρα τα οποία μπορεί μεν να οδηγούν σε βαθύτερη οικονομική ύφεση στα αρχικά στάδια, αλλά πρόκειται για μέτρα που θα συμβάλουν στην ομαλή επάνοδο και επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Στο πλαίσιο της δεύτερη φάσης, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, θα μελετηθούν κι άλλα μέτρα στήριξης της Οικονομίας ανάλογα με τον κάθε τομέα, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν στο Υπουργικό προτάσεις εξοικονόμησης.

Το συνολικό ύψος των οικονομικών μέτρων ανέρχεται στα €3 δις ή στο 7% του ΑΕΠ, ενώ την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε σχέδιο παροχή κρατικών εγγυήσεων προς τις τουριστικές επιχειρήσεις αξίας €90 εκατ. ώστε η Κύπρος να εξακολουθήσει να παρουσιάζεται στους ξένους tour operators ως σοβαρός και αξιόπιστος τουριστικός προορισμός, ενώ εγκρίθηκε και σχέδιο εγγυήσεων αποπληρωμής αεροδρομίων.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα πως όπως προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα και το πολυαναμενόμενο σχέδιο κρατικών εγγυήσεων για παραχώρηση δανείων προς τις επιχειρήσεις.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»
ΙΝ Business Awards: Βραβείο στο City of Dreams Mediterranean στην κατηγορία «Τουρισμός-Ξενοδοχεία-Αναψυχή-Εστίαση»