EY: Οι επιχειρήσεις επανεξετάζουν τις στρατηγικές διαχείρισης κεφαλαίων

Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων του κορωνοϊού σε ολόκληρο το εύρος των αλυσίδων εφοδιασμού, στα έσοδα και στην κερδοφορία, ενώ ταυτόχρονα επανεξετάζουν την κατανομή κεφαλαίων και τα σχέδιά τους για συγχωνεύσεις και εξαγορές μετά την κρίση. Αυτό προκύπτει από την 22η έκδοση της τακτικής έρευνας της ΕΥ Global Capital Confidence Barometer (CCB22).

Σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) όσων συμμετείχαν στην έρευνα, η οποία καταγράφει τις απόψεις  πάνω από 2.900 διευθυντικών στελεχών παγκοσμίως, αναμένουν ότι ο κορωνοϊός θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας των διαταραχών στις αλυσίδες εφοδιασμού και της μείωσης της κατανάλωσης. Ταυτόχρονα, τα στελέχη αντιδρούν στην κρίση αναθεωρώντας τα μοντέλα λειτουργίας τους. Ο αυξανόμενος ρυθμός διακοπής λειτουργίας των επιχειρήσεων σε πολλά μέρη του κόσμου έχει αναδείξει τις ευπάθειες των αλυσίδων εφοδιασμού πολλών εταιρειών, ενώ πάνω από τις μισές (52%) λαμβάνουν μέτρα για να αλλάξουν το σημερινό τους σύστημα και το 41% ​​επενδύουν σε περαιτέρω αυτοματοποίηση.

Καθώς το 49% των επιχειρήσεων, ακόμη και πριν από την τρέχουσα κρίση, ανέφεραν περιθώρια κέρδους ίδια ή και χαμηλότερα σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, και η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται, η μεγάλη πλειοψηφία των εταιρειών (95%) προετοιμάζονται για περαιτέρω μείωση των περιθωρίων.

Προετοιμασία για την επερχόμενη συνέχεια
Σύμφωνα με την έρευνα, πολλές επιχειρήσεις (72%), υπό την πίεση των στόχων που είχαν θέσει ως προς τα έσοδα και την κερδοφορία, είχαν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες μετασχηματισμού.
Οι περισσότεροι (72%) σκοπεύουν επίσης να διεξάγουν πιο τακτικές αναθεωρήσεις στρατηγικών και χαρτοφυλακίων. Τα στελέχη αναφέρουν επίσης ότι, με την επιστροφή στην κανονικότητα, θα επικεντρωθούν κατά προτεραιότητα σε αλλαγές στις νέες επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία (43%) και την κατανομή κεφαλαίων σε όλο το εύρος του χαρτοφυλακίου τους (42%).

Η ανάκαμψη μετά την κρίση υποδηλώνει τη μετατροπή μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών
Παρότι τα διοικητικά συμβούλια επικεντρώνονται σήμερα στην άνευ προηγουμένου παγκόσμια υγειονομική κρίση, τα στελέχη επεξεργάζονται και σχέδια για την επόμενη μέρα. Ενώ το 54% των ερωτηθέντων αναμένουν μια περίοδο βραδείας ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας σε σχήμα «U» που θα επεκταθεί το 2021, το 38% προβλέπει ότι η ανάκαμψη και η επιστροφή στην κανονική οικονομική δραστηριότητα θα επέλθει το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους (σχήμα «V»). Μόνο το 8% προβλέπει μια ανάκαμψη σχήματος "L", δηλαδή μια περίοδο παρατεταμένης ύφεσης με την οικονομική δραστηριότητα να ανακάμπτει το 2022.
Καθώς η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αναμένει ανάκαμψη μεσοπρόθεσμα, η πρόθεση για υλοποίηση συγχωνεύσεων και εξαγορών κατά τους επόμενους 12 μήνες παραμένει στα υψηλά επίπεδα (56%) που καταγράφονταν σε όλη τη διάρκεια του τρέχοντος κύκλου συμφωνιών. Ωστόσο, τα στελέχη αναφέρουν ότι εξαιτίας του κορωνοϊού, θα επικεντρωθούν περισσότερο στην επιχειρησιακή ανθεκτικότητα ενός στόχου κατά την αξιολόγηση μιας συναλλαγής (38%) ενώ είναι έτοιμοι να δουν τις αποτιμήσεις να μειώνονται (39%).

Ο Στέλιος Δημητρίου, Συνέταιρος και Επικεφαλής Συναλλακτικών Συμβουλευτών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου σημειώνει: «Καθώς οι επικεφαλής των επιχειρήσεων βρίσκονται αντιμέτωποι με τις πρωτοφανείς επιπτώσεις του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, η υγεία του ανθρώπινου δυναμικού, η διατήρηση θέσεων εργασίας και η διασφάλιση της συνέχειας των επιχειρήσεων θα μονοπωλούν το ενδιαφέρον τους. Συνεπώς, η υλοποίηση των σχεδίων συγχωνεύσεων και εξαγορών θα ανασταλεί, αλλά μόνο προσωρινά. Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές παραμένουν ένα ισχυρό εργαλείο για την αναμόρφωση των χαρτοφυλακίων και την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των εταιρειών. Συνεπώς, μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση, τα σχέδια συγχωνεύσεων και εξαγορών θα προχωρήσουν, ενδεχομένως με αυξημένο ρυθμό».
 

Δειτε Επισης

Το Needle 2024 συνεχίζει με την σειρά παράλληλων δράσεων: Needle & Thread Talks
Νέα παγκύπρια αιμοδοσία από τη CNP CYPRIALIFE
ΜΙΕΕΚ: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τις προκλήσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας
Πώς οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν το κόστος του στόλου τους αυξάνοντας την ασφάλεια στους δρόμους
Ολοκληρώθηκε το Κλειστό Πρωτάθλημα Σκακιού στην Κύπρο
CIM Summit 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης και ανταλλαγής ιδεών
Davood Shamsi: Με εμπειρία σε Apple και JP Morgan στο 3ο Digital Cyprus Conference
ΟΕΒ, Τράπεζα Κύπρου και Deloitte στο Λονδίνο-Παρουσίαση επαγγελματικών ευκαιριών για επαναπατρισμό Κύπριων
Το κοινό «αγκάλιασε» την εκστρατεία του Bean Bar απέναντι στον καρκίνο του μαστού
Σύσταση Δικτύου Επιχειρήσεων Καινοτομίας από την ΟΕΒ