Κορωνοϊός: Πώς θα ήταν τα πράγματα χωρίς ΓεΣΥ;

1Η Ιουνίου 2019.Μέσω Twitter ο τέως Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό «καλωσόρισες ψυχή μου. Καλό ΓεΣΥ συνάνθρωποι».

Κατά την άποψη μας σήμερα που το Σύστημα Υγείας δοκιμάζεται λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή να πούμε πως αν το ΓεΣΥ είναι η ψυχή του Γιώργου Παμπορίδη, τότε ο Γιώργος Παμπορίδης είναι όλα τα ζωτικά όργανα της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης που έγινε ποτέ στην Κύπρο.
 
Η μάχη με τα κατεστημένα

Ο ίδιος με το δυναμισμό του, την παρορμητικότητα του και την βούληση του να τα βάλει με τα κατεστημένα κατάφερε να πετύχει την ομόφωνη ψήφιση του ΓεΣΥ, πείθοντας ακόμη και το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού να βάλει στο συρτάρι τη διαχρονική του θέση περί πολυασφαλιστικού.

«Xρειάστηκε να δώσουμε μάχη, για να πείσουμε, ότι το Σύστημα Υγείας δεν αφορά αυτούς που διαχρονικά πιστεύαμε ότι αφορούσε, δηλαδή τους επαγγελματίες υγείας και ενδεχομένως τις ασφαλιστικές, αλλά αφορά τους ασθενείς. Οι δε ασθενείς, δεν ήταν κοντά στον ΔΗΣΥ ως οργανωμένο σύνολο. Παραδοσιακά οι ασθενείς κρατούσαν μια στάση απομακρυσμένη. Χρειάστηκε μια περίοδος για να πεισθεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός και να θυμηθεί, τους λόγους που τον είχαν φέρει να έχει απαίτηση να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ. Χωρίς τον Συναγερμό, δεν γινόταν ΓΕΣΥ», είχε τονίσει πρόσφατα σε δημόσια παρέμβαση του.

Στην ουσία ο ίδιος αφιέρωσε 2,5 χρόνια από τη ζωή του για να κερδίσει αυτό το στοίχημα καλώντας συνεχώς την κοινωνία να ταχθεί μαζί του σε αυτή την προσπάθεια. Πάντως ο ίδιος θεωρεί πως στην ουσία υλοποίησε ένα όραμα που είχε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κάτι το οποίο τον κάνει διπλά ευτυχή.
 
Οι ξυμαρισμένοι και τα προσκοπούθκια

Επίλεξε να αποχωρήσει μετά τα περιβόητα tweets του περί Ιούδα του ΓΕΣΥ για πολιτικό αρχηγό, αλλά και του tweet «νόμιζα ότι εμείς οι δικηγόροι είμαστε ξυμαρισμένοι, αλλά μπροστά στους γιατρούς είμαστε προσκοπούθκια».

«Πρέπει να σας πω», είχε δηλώσει πρόσφατα, «πως το χρονικό σημείο που αποφάσισα οπωσδήποτε να φύγω από το ΓΕΣΥ, ήταν εκείνη την ημέρα της ανάρτησης για τους ξυμαρισμένους.
 
Η αποχώρηση από το Υπουργείο

«Για εμένα ήταν τρομακτική η δύναμη του λαϊκισμού. Εγώ δεν ήθελα να παραμείνω ως υπουργός Υγείας, γιατί κινδύνευε σε κάποια φάση να γίνει προσωπικό project το ΓΕΣΥ.Και όταν έχεις αίσθηση πόσο μεγαλύτερο από εσένα είναι αυτό το πράγμα, πρέπει να φεύγεις. Δεν μπορεί να ταυτίζεται ένα πρόσωπο με αυτό το πράγμα. Εάν έμενα, θεωρώ πως δεν θα υπηρετούσα πλέον την ιδέα του ΓΕΣΥ», είχε τονίσει.
 
Τώρα λοιπόν που το σύστημα δοκιμάζεται λόγω την πανδημίας του Κορωνοϊού ήρθε και η δικαίωση των προσπαθειών του Γιώργου Παμπορίδη.

Αποδείχθηκε και στην πράξη πως είναι ένα σχέδιο που άλλαξε κυριολεκτικά τη ζωή κάθε πολίτη, σε χιλιάδες ασθενείς στην πατρίδα μας, τόσο τους χρόνιους που ταλαιπωρούνται καθημερινά από το ανεπαρκές σύστημα που είχαμε πριν την υιοθέτηση του ΓεΣΥ, όσο και για τον κάθε ένα από εμάς αφού τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας θα ασθενήσουμε και θα χρειαστούμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 
Τα σημερινά οφέλη του ΓεΣΥ
 
Με το ΓεΣΥ τώρα με την πανδημία του κορωνοϊού να θερίζει τον πλανήτη, βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή, δηλαδή στην πρώτη γραμμή οι προσωπικοί ιατροί κάθε ασθενούς, που είναι στην ουσία οι θεματοφύλακες της δημόσιας υγείας.

Με το ΓεΣΥ υπάρχει περισσότερη ασφάλεια στους πολίτες για πρόληψη και περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και παράλληλα αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων του λύνει τα χέρια να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περίθαλψη ασθενών.
 
Άξιος συνεχιστής ο Κωνσταντίνος Ιωάννου

Ο Γιώργος Παμπορίδης πάντως θεωρεί άξιο συνεχιστή της πολιτικής του τον νυν Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου με τον οποίο τους δένει και προσωπική φιλία αρκετών χρόνων. Δημόσια είχε κάνει αναφορά και για τον Νίκο Ιωάννου πατέρα του νυν υπουργού ο οποίος ήταν ο υπεύθυνος θεμάτων υγείας στον ΔΗΣΥ και εκ των συντακτών του Σχεδίου Υγείας, όπως είχε διαμορφωθεί από τότε.
 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
ΙΝ Business Awards: Tιμητικό βραβείο Lifetime Achievement Award στην Άρτεμις Αντωνιάδου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο Editor’s Choice στην Τράπεζα Κύπρου
ΙΝ Business Awards: Τιμητικό βραβείο BMW Excellence Award στον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη
ΙΝ Business Awards: Στην Bioland Energy Group το βραβείο στην κατηγορία «Επιχείρηση»
ΙΝ Business Awards: Στην Ειρήνη Χριστοδούλου το βραβείο Μάνατζερ-CEO εις μνήμην Άντη Χατζηκωστή
ΙΝ Business Awards: Στην Multimarine Services το βραβείο στην κατηγορία «Επιχειρηματική Καινοτομία»
ΙΝ Business Awards: Στην ΙΚΕΑ το βραβείο στην κατηγορία «Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα (ESG-ΕΚΕ)»
ΙΝ Business Awards: Στην Ν.Psaras Construction Co το βραβείο στην κατηγορία «Ανάπτυξη Γης-Κατασκευές»
ΙΝ Business Awards: Στην ECOMMBX το βραβείο στην κατηγορία «Best Workplace/Εργοδότης Προτίμησης»